Contact met het hout

Toeval bestaat niet, zeggen mijn spirituele vrienden. Dus was het ongetwijfeld voorbestemd dat ik in mijn supermarkt stuitte op een doos met een echt houten schaakbord. Namelijk deze:

Waarschijnlijk was dit geen omzetknaller, want het lag in een grote bak met afgeprijsde afdankertjes. Tussen een bundel oranje WK-sokken van maat 48+ en een golfset met kunststof grasmat voor op het toilet. Maar geloof het of niet: dat schaakbord… dat kon geen toeval zijn.

Want de vorige avond, tijdens een ronde van het Zomerschaak, hadden we het hierover gehad. Over precies zo’n echt fysiek bord. Je moet weten: veel van de deelnemers hadden alleen ervaring met online schaak, en zo’n fysiek toernooi… dat was voor hen verschrikkelijk wennen. Vandaar het advies van een ervaren clubspeler. ‘Koop een echt houten bord’, zei hij, ‘met houten stukken, en ga daarop analyseren. Dan ga je vanzelf beter schaken. Door dat fysieke contact met het hout, door die tactiele beleving.’

Teksten
En wat denk je? De volgende dag stuit ik dus op dit bord. Gratis als 3-halen-2-betalen-package-deal met die WK-sokken en dat toiletgolf. En ik moest toegeven: alleen de teksten op de doos zetten me al aan het denken. Neem die rode button met ‘34 pieces’. Want laat me eens rekenen: 34 gedeeld door 2… dat zijn 17 stukken, toch? En ik krijg er altijd maar 16. Ben ik daarom geen IM?

En wat dacht je van die tekst onderaan: ‘promotes fine motor skills’? Dat is waarschijnlijk marketingtaal voor: ‘Je hebt iedere zet ongeveer 1,5 minuut extra increment nodig om die priegelige houtjes uit die gaatjes te peuteren en ze vervolgens weer in het goede veld naar binnen te wurmen.’ Maar het betekent ook: lekker veel contact met het hout. Heel veel tactiele beleving.

Plaatjes
Toeval bestaat niet dus? Was dit werkelijk voorbestemd? Misschien ben je nog niet overtuigd: over een schaakbord praten en het vervolgens in de winkel zien liggen – het is geen wonder dat het Vaticaan onmiddellijk in de annalen zou bijschrijven. Maar aan de andere kant… kijk nog eens naar de doos hierboven, en dan vooral naar de stukken.

Die lijken speciaal gemaakt voor die eerder genoemde huisschakers met online-ervaring. Geen klassieke Staunton-modellen, maar simpele cilinders met een plaatje, een plaatje van een online schaakstuk, zo van Lichess of Chess.com. Ideaal om de kloof tussen digitaal en fysiek schaak te overbruggen.

Er is slechts één bezwaar. Voor klassieke opgevoede schakers zoals ik is het misschien minder geschikt. Want kijk nog één keer naar de stelling op de doos en zeg eens eerlijk… heb jij enig idee hoe het staat?

En hoe het staat… is dat niet gewoon toeval?

2 reacties op “Contact met het hout

  1. Ha Peter, ik heb een soortgelijke “schaakset” in bezit, zonder dat daar verder ooit iets mee wordt gedaan. Maar daardoor weet ik wel wat het 33ste stuk is, namelijk het bord. Het het 34ste stuk is uiteraard de doos 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*