Uitslagen ronde 4 Zwitsers

Dinsdag 13 januari was ronde 4 van het LSG Zwitsers. Door omstandigheden waren er wat kleine last minute wijzigingen waardoor Uw Zwitserse Lijder zich kon richten op openingen. Schaakopeningen.

Want laten we wel wezen, mannen en openingen hebben zo hun eigen dynamiek. Het is een bepaalde aantrekkingskracht. De openingen waren dinsdagavond makkelijk te bekijken. Een enkeling moest zich overigens schamen, maar sinds vorige week zijn beledigingen verbannen. Slinkse wijzes om sexuele toespelingen in het spel te brengen zijn overigens ook vanaf heden verboden.

Als een paal boven water staat dat e4 en d4 dominant zijn. Een enkeling tracht het genot op te zoeken in zetten als c4, Pf3 en g3 en ik zag zelfs een b3 en een f4 langskomen. Eigenlijk miste ik alleen Pc3. De zwarte antwoorden waren minstens zo divers. Tot mijn grote verrassing speelde Van Ketel bijvoorbeeld plotseling 1. … e6. Met enige trots zag ik dat Van der Werf met 1. … g6 op de proppen kwam. In een interview met de New York Times had hij enige tijd geleden gezegd dat hij tegen goede schakers veelal 1. …e5 speelt. Nu hij dat zowel tegen Arthur Pijpers als R.S. te R. niet gespeeld heeft, kun je niets anders concluderen dan dat R.S. te R. ongeveer even zwak (en dus ook even sterk) is als Pijpers.

Het voorspel bij schaken biedt openingen voor een mooi hoogtepunt:  Het middenspel. Velen beweren dat het eindspel het hoogtepunt is, maar dat was tot 1981 het geval. Daarna bedacht iemand dat schaakpartijen korter moeten duren, dat er increment moet komen en sinds die tijd is het eindspel de fase geworden waar de man nog even z’n ding moet doen, maar van echt genot kun je nauwelijks spreken. Nee mensen, het middenspel herbergt tegenwoordig alle schoonheid van het schaken.

Afijn, van geen enkel middenspel heb ik niets gezien, hetgeen maakt dat ik hier kan stellen dat het best okay was. Een enkeling ging zelfs een sigaretje na afloop roken.

Noteer alvast in uw agenda dat de 5de ronde op dinsdag 24 februari is. Nu je toch je agenda in je hand hebt … als het er zo een is waar ook je wederhelft zaken in noteert, schrijf dan op een willekeurige avond in februari de naam “Patricia” met daarachter “21.00 uur – hotel New York” op. Echte durfal schrijft er “250 euro” bij. Kras dat vervolgens zodanig door dat het toch nog prima te lezen is. Succes gegarandeerd.

Uitslagen ronde 4, Groep A

Bd White Black Results
1 Ivo Wantola Jan-Willem de Jong 0 – 1
2 Arthur Pijpers Mark van der Werf 1 – 0
3 Rudy van Wessel Wim Heemskerk 1 – 0
4 Marcel Mol Raoul van Ketel ½ – ½
5 Igor Coene Vincent Fructuoso van der Veen 1 – 0
6 Quirinius van Dorp Michiel van Wissen 0 – 1
7 Edwin van Haastert Jonathan Faydi 1 – 0
8 Rolf Corstjens Adinda Serdijn ½ – ½
9 Justin Senders Albert Termeulen 0 – 1
11 Henk van der Scheer Peter Aalders 1 – 0
12 Erik Oosterom Frans Erwich ½ – ½
13 Eric van ’t Hof Folkert Jan Geertsma 0 – 1

Uitslagen ronde 4, Groep B

Bd White Black Results
1 Maurice Walraven Jan Hellenberg ½ – ½
2 Marcel Hermans Aart van de Peut 0 – 1
3 Jaap van der Heijden Bart van den Bosse ½ – ½
4 Daan Binnendijk Chris de Weert ½ – ½
5 Arthur Belle Don van den Biggelaar 1 – 0
6 Vincent Schenkelaars Jan Verheijen 1 – 0
7 Joop Bakker Luuk Hoogeveen 1 – 0
8 Sander Koning John Kettenis 1 – 0
9 Michiel Zeevaarder Robin Schenkelaars 1 – 0
10 Paul Dowit Chris Molsbergen 1 – 0
11 Rob Uittenbogaard Julius Visser ½ – ½
12 Frank Hordijk Stanley Bingen 1 – 0
13 Chiel Kuiper Daan Vernooy ½ – ½

De stand is hier te vinden.

3 reacties op “Uitslagen ronde 4 Zwitsers

  1. Het tegenwoordige eindspel is te beschouwen als een veredeld gongschaak met het karakter van een kussengevecht op het slappe koord. Steeds heb je een paar seconden om je tegenstander een oplawaai te verkopen, maar als je dit al de drastisch doet, val je zelf naar beneden. Vervolgens mag de tegenstander weer uithalen.

    In de partij tussen onze beste aspirant en beste dame hielden beide evenwichtkunstenaars elkaar zo een klein half uur bezig. Allebei beschikten ze nog slechts over een dame en pion en allebei speelden ze op winst. Een waar kunstwerk dat uiteindelijk uitmondde in een gepast vredesakkoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*