Collectieve Offday

Was het de afwijkende zaalindeling, waren het de ook in het denksportcentrum aanwezige bridgers die vele decibellen produceerden, was het de afwezigheid van de teamleider bij de voorbespreking, of … ?? Waar ging het mis? Op dit moment blijf ik het antwoord nog schuldig. Een nog aan te stellen clubpsycholoog zal daar nader onderzoek naar doen. In elk geval kwam LSG IntelliMagic in het thuisduel tegen HMC Calder ernstig te kort en verloor daardoor ondanks een duidelijk ELO-overwicht met de duidelijke cijfers 3,5-6,5.
Voor de wedstrijd was al duidelijk dat bij beide teams de kopman zou ontbreken, dat bij HMC Calder ook nog eens Robin Swinkels (GM) ontbrak leek de kansen voor ons alleen maar te vergroten. Op de borden was dit echter al snel niet meer terug te zien. Al na een uur spelen zag ik meerdere ontevreden gezichten bij de spelers en kijkend naar de stellingen begreep ik ook de reden.
Jan was als eerste klaar. Tegen Twan Burg bereikte hij niet veel, reden om relatief snel in remise te berusten. Kort daarna kwamen we al op achterstand. Rudy, normaal een solide speler, ging tegen Geert van der Stricht onverwacht ernstig in de fout. Tot aan zet 25 is er nog niet veel aan de hand, hoewel wit daar natuurlijk al duidelijk beter staat. 25. .., Pd5 maakt de stelling er niet direct beter op, maar na 26. .. exd5 in plaats van cxd5 was de stelling gelijk hopeloos geworden.
Nog één keer kwamen we op gelijke hoogte. Michiel Bosman zorgde voor het enige volle punt deze middag. Het bracht hem ook gelijk op een FIDE rating van 2400+, waarmee hij opnieuw aan een van de vereisten voor het verkrijgen van de meestertitel voldeed. Nu alleen nog voldoende normen. Ik dacht eerst dat het een gedegen overwinning was, maar bij de analyse bleek zijn tegenstander Mischa Senders -broer van- toch kansen op de koningsvleugel gemist te hebben.
En dat missen van kansen en kansjes was symptomatisch voor de middag. Kortom we kregen les in effectiviteit. Zo kwam Edwin met een minstens gelijkwaardige stelling uit de opening. Hij ging op zoek naar mogelijkheden die er niet waren en in de laatste tien zetten zie je de stelling in rap tempo verslechteren.
Casper speelde tegen Nargiz Umudova, een Azerbeidzjaanse WGM die afgelopen zomer in het kader van de schaakolympiade (waar zij in het tweede damesteam van haar land uitkwam) drie uitgebreide trainingen van tien dagen had verkregen. Het bleek helaas voldoende om Casper in toom (lees: op remise) te houden. Naar het idee van haar echtgenoot Twan Burg heeft Casper een kans gemist, maar ik heb dat zo gauw niet kunnen vinden.
Dat Eelke uiteindelijk nog een halfje binnensleepte was een positieve verrassing, maar ….. Zijn opening mislukte volkomen en na een zet of 15 leek de strijd al min of meer gestreden. Het leek er haast op dat wit Niels Ondersteijn met de witte stukken niet wilde winnen. Zo zijn 20. Pd4 in plaats van het gespeelde Td7 en vooral 22. Tc7 i.p.v. Txh7 duidelijk beter. Bizar genoeg kreeg Eelke naarmate de partij vorderde de betere kansen en op een goed moment is het volgens mij voor hem zelfs totaal gewonnen. Na 34. .., Dxh4 i.p.v. Kh8 zie ik niet meer hoe wit zich moet redden.
Arthur wilde tegen Dirk van Dooren duidelijk te veel. Met een lange rochade zocht hij zelf de problemen op. Met 20. .., fxe6 i.p.v. f6 is de strijd in hogere zin al lang beslist. Arthur bleef als echte teamspeler nog een tijd knokken, maar het mocht niet baten.
Mark won tegen Jasper Broekmeulen weliswaar een stuk, maar kon vervolgens remise door zetherhaling niet voorkomen.
Jelmer wilde met 29. .., Lxd6 zijn pion iets te snel terugwinnen. Eerst Pe3 en daarna Lxd6 is nauwkeuriger. De onnauwkeurigheid kostte nu al snel een kwaliteit en op langere termijn de partij.
Jan Willem kwam optisch gezien goed uit de opening, maar of het echt iets was valt te bezien. Bizar was het slot. Toen het onvermidelijk remise was bood Jan-Willem remise aan. De enige die dit niet hoorde was tegenstander Rob Schoorl, die maar oordopjes had ingedaan. Naar het idee van Rob had ook hij remise aangeboden, wat echter door niemand gehoord was. Eigenwijs bleven de heren daarom maar eindeloos zetten herhalen. Om na de tigste keer en onder druk van de hongerige gezichten van vele teamgenoten, die graag wilden gaan eten toch uiteindelijk maar in het onvermijdelijke te berusten.

2 reacties op “Collectieve Offday

  1. Als ik Txc6 op mijn netvlies had gehad, dan had ik uiteraard geen Pd5 gespeeld. Stukken gedekt houden is altijd verstandig, ik zeg het elke vrijdagavond. Die regel geldt ook op zaterdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*