Charlois Europoort 2 – LSG 3

Wij speelden samen met het 1e afgelopen zaterdag tegen Charlois Europoort 2. Terwijl het 1e ruim won van hun 1e verloren wij ruim van hun 2e, namelijk 2,5-5,5.

Jan Hellenberg speelde met wit een saaie partij. Zijn tegenstander had met Dame naar b6 voor de rochades een truc kunnen inbouwen maar deed dit niet. Volgens de computer was Jan’s voordeel daarna weinig tot niets. Toen beide nog een Dame, een loper en evenveel pionnen over hadden werd tot remise besloten. De computer gaf op dat moment 0.00 aan (0,5-0,5).

Jorgen Henseler verscheen drie kwartier te laat aan bord 5 vanwege een grote sein- en wissel-storing bij de NS. Hij kreeg een Rauzer met wit op het bord en kon op verschillende momenten van de partij voordeel behalen. Het voordeel kwam er niet en toen hij in tijdnood kwam bood zijn tegenstander remise aan. Dit aanbod werd toen na overleg met de teamleider geaccepteerd (1-1).

Thomas liet zich foppen in een gewonnen eindspel. Zijn tegenstander kreeg een niet te houden vrijpion (1-2).

Leendert Pols speelde met wit een levendige partij met wisselende kansen tot het materiaal uitdunde tot Lopers van ongelijke kleur. Toen remise overeengekomen (1,5-2,5).

Dirk Sikkel stond met zwart lange tijd enigszins gedrukt in een Engelse partij. Maar toen hij zich bevrijd had was hij min of meer in tijdnood. Een combinatie van optimisme en tijdgebrek kostten toen een stuk (1,5-3,5).

Patriek Tromp speelde met zwart tegen de Tromp(owsky) van John Leer. Hij gebruikte veel tijd in de opening om nauwkeurig te zijn en wist daardoor een miniscuul plusje te veroveren. Later, toen Patriek de stelling steeds minder goed begon te begrijpen dan zijn tegenstander, had hij die tijd hard nodig om alle complicaties te overzien. Helaas was die tijd er niet en moest Patriek kort na de veertigste zet opgeven waarmee ook direct de match verloren was (1,5-4,5).

Marcel Wubben kwam met zwart passief uit de opening en moest keepen. Dat lukte vrij aardig en op de 40e zet won hij zowaar een pion. Achteraf bleek dit met een verliezende combinatie te zijn, maar deze weerlegging werd ook door de tegenstander niet gezien. Door 2 mindere zetten was de pluspion was echter al snel weer verdwenen en resteerde een minder eindspel. Nogmaals de rug rechten zat er niet in en het volle punt bleef dus in Rotterdam (1,5-5,5).

Bart van den Bosse kreeg met wit vanuit de opening een klein plusje in het middenspel wat hij na een hoop geschuif kon uitbouwen naar een straal gewonnen koningsaanval. Echter, tijdnood gecombineerd met een taaie verdediging, maakte dat zijn glansrijke stelling van plus langzaam verzandde, al bleef het gewonnen. Een jammerlijke bok op zet 39 gaf zijn tegenstander vervolgens winnend voordeel maar omdat hij dat met eveneens de druk van de klok niet verzilverde kon Bart na de tijdcontrole nog vechten voor remise. Vervolgens was het de beurt van zijn tegenstander om een mindere zettenreeks te produceren. Dankzij actief stukkenspel kwam er nieuw leven in de eerder doodgebloede koningsaanval. Dit keer was er voldoende tijd en kon Bart het punt incasseren (2,5-5,5).

We houden er wel de moed in. We hebben nu de nummers 1, 2, 3, 4 en 6 gehad. De volgende rondes spelen we tegen de nummer 10, 7 en 8. Daar moet het dan gaan gebeuren.

Tekst aangeleverd door Jan Hellenberg

1 reactie op “Charlois Europoort 2 – LSG 3

  1. Plus 11 stond het 1 zet lang in mijn partij, als aanvulling op ‘plus’.. Juist op dat moment zag ik over mijn rechterschouder Predrag Nicolić goedkeurend toekijken. Daar raakte ik natuurlijk helemaal van in de war. Nooit omkijken, of je verandert in een zoutpilaar zo staat geschreven. En zo ging het bijna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*