Casper haalt GM-norm in Dieren!

De afgelopen 3 ronden scoorde Casper – tegen zeer sterke tegenstanders – even zoveel punten waardoor hij zijn eerste GM-norm al een ronde voor het einde van het toernooi binnen heeft! Alleen Erik van den Doel kan nog gelijke tred houden en zij delen dan ook de koppositie na 8 ronden. De hoogst eindigende Nederlander kan een uitnodiging voor het gesloten NK tegemoet zien en uiteraard is de titel van Open Nederland Kampioen ook wat waard. All to play for dus met wit tegen de sterke Erwin L’Ami in de laatste ronde die weer live te volgen is.

De GM-norm is binnen!

In de 6e ronde versloeg Casper met wit de gevaarlijk GM Ivanisevic uit Servië. Normaal is dit een enorme hakker en de rustige Spanjaard die op het bord kwam, was dan ook een kleine verrassing. Het leek erop dat Casper goed uit de opening kwam maar daarna langzaam werd weg gedrukt. Zwart nam het initiatief en won materiaal. De manier waaop hij daarna verder ging was waarschijnlijk niet zo handig en met een kwaliteit minder nam Casper het initaitef over en drongen zijn stukken de zwarte stelling binnen. De zwarte pionnen vielen als rijpe appelen van de boom waarna wit het punt soepel binnen haalde.

Problemen met de trein zorgden ervoor dat ronde 7 pas later kon beginnen. Omdat er duidelijk sprake was van overmacht, werd er netjes op Casper gewacht zodat hij met enige vertraging – maar zonder tijdsachterstand – kon beginnen tegen de Russische GM Ikonnikov. In een rustige partij zetten Casper zijn stukken goed neer, pakte het centrum en lokte wat kleine verzwakkingen uit om daarna hard toe te slaan. Een grootmeesterlijk gespeelde partij, maar dan wel van de niet-GM.

Door een relatief gunstige indeling in de 8e ronde mocht Casper met wit aantreden tegen Thomas Beerdsen. Zeker geen makkie, maar Erwin L’Ami was ook een mogelijke opponent geweest. Nu was het Casper die de partij rustig opzette, maar zeker niet onder venijn. Hij koos een variant waar Anish Giri ook al eens vrij eenvoudig Wesley So mee had verslagen in Wijk aan Zee en kreeg een klein plusje in het eindspel. Thomas lette even niet goed op waarna het witte voordeel opeens veel groter werd. Met krachtig spel werd dit verder uitgebreid en kon het derde punt op rij worden bijgeschreven.

Na een korte rustperiode waarin wel veel is getraind maar wat minder is gespeeld, is dit natuurlijk een fantastische prestatie van Casper. Van harte gefeliciteerd!

De andere LSG-ers
Eelke Wiersma heeft zich na de vreselijke start weer enigszins hersteld met 2½ uit 3 en is daarmee weer op 50% gekomen. Wim Heemskerk heeft zich na 5 ronden terug getrokken uit het toernooi om voor mij nog onbekende redenen, maar de hitte zou zeker een rol kunnen hebben gespeeld. In mijn vorige updates had ik Alexander Polak helemaal over het hoofd gezien! Ook hij doet mee maar zal zeker niet tevreden zijn met zijn 2 uit 8.

Eelke in afwachting van zijn tegenstander

2 reacties op “Casper haalt GM-norm in Dieren!

  1. Bravo Casper!!
    Het vermoeden van Edwin over mijn terugtrekken klopt. Na drie slapeloze nachten in een bloedhete hotelkamer en een ochtend zonder water (geen douche/wc!!) besloot ik dan maar heen en weer te rijden vanuit Bodegraven. Normaal is dat nog te doen, maar toen de werkzaamheden op de A12 de reistijd richting de 2 uur opvoerden heb ik de handdoek in de ring gegooid. Ja, ja ik word (ben!) oud …

  2. Casper, gefeliciteerd! Je hebt een geweldig toernooi gespeeld. Ik heb je partijen met veel plezier gevolgd vanuit Meran (Süd Tirol).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*