Caissa 5 – LSG 3: 3 – 5

12 december. Laatste KNSB wedstrijd in 2015. LSG 3 gaat, samen met LSG 2, op bezoek bij Caissa. Voor LSG 3 is dit een must-win wedstrijd, tenminste om nog hoop op promotie te houden.
Door de inmiddels steeds vaker terugkerende invallersproblematiek, zijn we weer eens niet in de basisopstelling. Chris heeft vakbondverplichtingen en Q wordt doorgeschoven naar LSG 2. Marcel de Jeu en Aart van der Peut zijn gelukkig bereid om de openvallende plekken in te nemen. Om half twaalf verzamelen we op Leiden CS om de 12.36 sprinter naar Amsterdam-Zuid de te nemen. Daar aangekomen besluiten we naar de speelzaal te gaan lopen, het is immers prima weer. Vraag: wat gebeurt er als een stuk of 8 schakers met smart-phones naar een onbekende locatie proberen te lopen? Antwoord: dat lukt uiteindelijk wel, maar vraag niet hoe! We blijken overigens in een school te spelen. Daar aangekomen, besluiten we om eerst even in te spelen op het tafelvoetbal: van Dorp & Gevers tegen Fructuoso & Termeulen: eindstand 1-1.

De wedstrijd gaat beginnen. We spelen in een grote ruimte waar alle 5 de KSNB-teams van Caissa spelen. Het materiaal laat overigens te wensen over. De klokken zijn goed, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. De tafels zijn smal, de stoelen zien eruit of ze elk moment het leven kunnen geven en mijn bord heeft vermoedelijk dienst gedaan als de ondergrond van een sjoelbak ofzo. Daarbij komt nog dat de stukken absoluut niet bij elkaar passen, mijn ene loper is twee keer zo groot als de andere en mijn koning is een stuk kleiner dan mijn dame. Nou ja, we moeten het er maar mee doen.

Aangezien mijn eigen partij vrij lang duurt, ben ik me van de chronologische volgorde van gebeurtenissen niet bewust. Er volgt hier een korte samenvatting in bordvolgorde.

Op bord 1 speelt Vincent, met wit. Tegenstander bedient zich van het Konings-Indisch. Gevaarlijke keuze tegen onze kopman, die weet daar wel raad mee! Na een opoffering van een kleine kwaliteit, beslissen de witte torens. (1-0)

Albert speelt dit keer met zwart, op bord 2. Van de partij zelf heb ik niet veel gezien, maar ik had de indruk dat Albert weer een typische partij speelde, inclusief dame-offer, met mooie compensatie in de vorm van allerlei actieve stukken. (0-1)

Op bord 3 krijgt Marcel W. een Budapester gambiet tegen zich. Het eindigt uiteindelijk in een toreneindspel met een pion meer voor onze man. Helaas blijkt het niet te winnen (1/2-1/2)

Marcel J. verdedigt zich met zwart op bord 4. Wat er fout gaat weet ik niet, maar we moeten een nul incasseren. (1-0)

Veel erger is echter wat er op bord 5 gebeurt. Robert speelt met wit een prima partij. Er ontstaat een eindspel met toren en loper tegen toren en paard, maar de witte vrijpionnen, die extra zijn, gaan ongehinderd naar dame lopen. De winst is voor het uitzoeken, het is praktisch game-over. Dan gebeurt het. Een ondeelbaar moment van kortsluiting. Het zwarte paard komt op f3 terecht en zwart kan toren e2 spelen waarna mat op h2 niet meer te voorkomen is. Een tegenslag van jewelste. (0-1)

Snel door naar beter nieuws. Op bord 6 wint Eric van ’t Hof. Eerst staat hij wat onder druk, maar er raakt een wit paard gepend en Eric kan de verdediger van dit paard succesvol verjagen: stukwinst en na een paar zetten geeft de witspeler op (0-1)

Over mijn eigen partij valt niet veel goeds te zeggen: ik had een kleine plus na de opening, maar na een kleine onnauwkeurigheid kan zwart de bordjes verhangen, met een paar sterke zetten komt zwart in het voordeel. Gelukkig weet ik het nauwkeurig te verdedigen en er gaat een combinatie in de stelling komen. Zwart denkt een kwaliteit voor te komen, maar komt in plaats daarvan een kleine kwaliteit achter. Er ontstaat een zeer spannende stelling. Zwart heeft dame en toren en opkomende vrijpionnen op de damevleugel, wit heeft dame, paard en loper en opkomende vrijpionnen op de koningsvleugel. Cruciaal is wel dat de zwarte koning minder veilig is. Uiteindelijk kan ik daardoor met dame h6 de doodsklap uitdelen. (1-0)

Op bord 8 weet Aart van der Peut keurig remise te houden tegen een op papier sterkere tegenstander. (1/2-1/2)

Daarmee is 5 – 3 winst een feit! ’s Avonds nog even naar een pizzeria met de mensen van LSG 2. Dan volgt een terugreis die wat aan de heenreis doet denken: na vele omwegen toch nog thuis gekomen.
Caissa 5  1957                               LSG 3    2052 3 5
1. Angelo Spiler  1997                 Vincent Fructuoso van der Veen 2139 0 1
2. Olaf Ephraim  2013                Albert Termeulen  2155 0 1
3. Ton van Nieuwkerk 1989      Marcel Wubben   2082 ½ ½
4. Lance Oldenhuis  1988          Marcel de Jeu   1956 1 0
5. Kees Sterrenburg 1886          Robert Straver   2124 1 0
6. Marc Ordodi  1942                  Eric van ’t Hof  2054 0 1
7. Wim Nijenhuis  1912              Ernst Gevers   2023 0 1
8. Cees van den Berg 1932         Aart van de Peut  1880 ½ ½
Verslag: Ernst Gevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*