Breaking News – LSG Intellimagic kan nog landskampioen worden!

In een speciaal bijeen geroepen vergadering heeft de KNSB besloten de competitie alsnog beslist te laten worden op bordpunten in plaats van matchpunten. LSG heeft slechts 1 bordpunt minder dan de nummers 1 en 2 (En Passant en SISSA) die beiden 47 bordpunten hebben. In de laatste ronde wordt er gespeeld tegen hekkensluiter Utrecht en er is dus nog van alles mogelijk.

Helaas, was het maar zo mooi. Er moet wel gezegd worden dat we met het eerste bezig zijn om een bordpuntenrecord neer te zetten met zo min mogelijk matchpunten. Niet echt een efficiënte verdeling om het maar eens voorzichtig uit te drukken.
Afgelopen zaterdag moesten we het in Rotterdam-Zuid opnemen tegen de regerend landskampioen Charlois Europoort. Vorig seizoen verloren we nog nipt waardoor zij op de slotdag de titel in de wacht sleepten. We hadden dus nog wat goed te maken. Voor Charlois stond er niets meer op het spel en dat was aan de opstelling wel te zien…

De score werd geopend door een vlotte remise van Eelke Wiersma. Met zwart kwam hij tegen Robin Lecomte geen moment in gevaar en probeerde hij zelfs al voorzichtig op winst te spelen. De witspeler gaf echter geen krimp waarna de stukken weer snel de doos in konden.

De Rotterdammers waren gelukkig zo vriendelijk om mee te werken aan ons verzoek vooraf zodat ik tegen een GM kon spelen. Dank daarvoor! Ik had er nog één nodig voor een mogelijke GM-norm. Met wit aan bord 1 mocht ik het tegen Erik van den Doel opnemen. Na mijn eerste zet ging Erik al in de denktank. Achteraf gaf hij aan dat hij niet echt rekening had gehouden met mijn 1.d4. Ik dacht dat mijn voorbereiding wel OK was en ik speelde vol vertrouwen 7.Lb3 maar er bekroop me – vooral na de partij – een wat vreemd gevoel. Toen ik thuis nog eens mijn voorbereiding checkte, kwam ik er achter dat ik op zet 7 toch echt iets anders van plan was. Tja, gebreken komen met de jaren zullen we maar zeggen. In de partij had zwart weinig problemen terwijl ik toch het gevoel had een tikje beter te staan. Remise was voor mijn mogelijke norm en voor het team echter een prima resultaat.

Rudy en Jan mochten tegen de eerder genoemde invallers en het was ook niet verrassend dat zij met wit geen enkele moeite hadden een puntje binnen te tikken. Jan ging vrij hard door de Caro Kan van Ton Dulk heen en Rudy kwam positioneel al zeer goed uit de opening tegen het Konings Indisch van Joris Geene en won ook relatief eenvoudig.

Martin is niet bezig aan een geweldig seizoen en kon het ook dit keer aan bord 10 niet bolwerken. In een Nijlpaard deed hij toch wel heel veel ongezonde dingen en toen een tactische kans niet werd benut was de enige nederlaag van de dag een feit. Op dat moment was de wedstrijd echt al gewonnen omdat ook Michiel en Predrag een vol punt wisten te pakken en Arthur heel netjes Bart Michiels in bedwang had gehouden. Michiel kwam – via een zetverwisseling – in een Maroczy terecht waarin hij vader Michiels regelmatig van het bord duwde. Arthur had zich wederom goed voorbereid en bereikte ogenschijnlijk een comfortabele remise tegen de andere GM bij Charlois. Predrag probeerde tegen de rustige openingsopzet van Mher Hovhanisian zoveel mogelijk spel in de stelling te houden. Even dacht ik dat hij wellicht wat in de problemen kwam maar onze GM had het waarschijnlijk toch beter gezien. Langzaam werden de witten stukken terug gedrongen en kon ook hier een overwinning worden bijgeschreven.

Aan Mark en Jan-Willem de taak om de overwinning nog wat extra glans te geven. Dat leek in eerste instantie best lastig te gaan worden. Valery Maes verdedigde taai maar met weinig tijd op de klok bleek het toch lastig om elke keer de beste zet te vinden. Mark kon dus – met een punt op zak – met een gerust hart naar Feijenoord gaan kijken. Wel handig dat de Kuip ongeveer naast de speelzaal lag. Jan-Willem was de laatste die klaar was. Na een onverklaarbare misser in de opening moest hij de hele partij een slecht tot verloren stelling keepen. Uiteindelijk werd in een theoretisch verloren toreneindspel toch nog een halfje binnen gesleept.

Jan had zijn voorbereidende werk dit keer weer uitstekend gedaan. En dan weten de kenners natuurlijk dat ik niet zo zeer het schaaktechnische deel bedoel (hoewel dat ook in order zal zijn..), maar de culinaire afsluiting. Naar eigen zeggen was er in de wijde omtrek van de speelzaal niets fatsoenlijks te vinden waardoor we uiteindelijk bij een net geopend restaurant in Barendrecht terecht kwamen. Er kwamen al weer herinneringen van ‘de Nacht van Assen’ naar boven, maar binnen 15 minuten zaten we al in het restaurant. Helaas was ik zelf BOB waardoor ik de wijnkeuze van Jan dit keer aan me voorbij moest laten gaan, maar het zag er weer prima uit. Het eten was lekker zodat iedereen voldaan huiswaarts kon keren.

T Charlois Europoort 2240 LSG IntelliMagic 2428 3 7
1. GM Erik van den Doel 2557 IM Edwin van Haastert 2448 ½ ½
2. IM Mher Hovhanisian 2483 GM Predrag Nikolic 2622 0 1
3. Ton Dulk 1912 IM Jan Sprenger 2506 0 1
4. FM Roger Meng 2377 IM Jan-Willem de Jong 2457 ½ ½
5. Joris Geene 1847 IM Rudy van Wessel 2406 0 1
6. GM Bart Michiels 2529 IM Arthur Pijpers 2470 ½ ½
7. Valery Maes 2092 IM Mark van der Werf 2404 0 1
8. Robin Lecomte 2289 IM Eelke Wiersma 2357 ½ ½
9. Luc Michiels 2083 FM Michiel Bosman 2340 0 1
10. FM Michel de Wit 2228 FM Martin Roobol 2269 1 0

2 reacties op “Breaking News – LSG Intellimagic kan nog landskampioen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*