Bonte avond groot succes

Om het seizoen af te sluiten, had Robert Straver iets bijzonders bedacht. Een spelletjesavond met allerlei varianten van ons geliefde schaakspel, waaronder KOTH. Wat dat is?

KOTH staat voor King Of The Hill. Hierbij wordt de “hill” gevormd door de vier centrumvelden d4-d5-e4-e5. De spelregels zijn hetzelfde als bij gewoon schaken, met één aanvulling. Wanneer er in de partij een koning met een legale zet één van de centrumvelden bereikt, dan heeft de eigenaar van die koning de partij onmiddellijk gewonnen. Andere varianten die Robert had bedacht waren:

Duo Schaak. Een tweetal speelt samen en doet om de beurt een zet.

Hands And Brains. Een tweetal speelt samen waarbij één speler de “brains” voor zijn rekening neemt en voor elke zet slechts mag roepen “koning”, “dame”, “toren”, “loper”, “paard” of “pion”. De andere speler van het tweetal is “hands” en moet dus een zet naar keuze uitvoeren met het genoemde stuk.

Handicap Schaak. Het verschil in Elo-rating van twee spelers wordt gedeeld door 100. En dit verschil in “punten” moest door de sterkste partij uit de eigen gelederen op het bord verwijderd worden voor aanvang van de partij. Bij een Elo-verschil van 300 Elo-punten bijvoorbeeld, kon de sterkste speler kiezen om een paard, loper of drie pionnen in te leveren.

Dammen. Dit was de vreemdste variant, waarbij de schaakstukken waren vervangen door houten schijven uit een sjoelbak. Bovendien werd dit gespeeld op afgekeurde borden met 10×10 vakjes. De regels van dit spel waren te ingewikkeld om hier uit te leggen.

Leden en ook enkele aspirant-leden waren in grote getale naar het Denksportcentrum gekomen voor dit spektakel. In totaal werden er door ieder 9 partijen gespeeld in de verschillende varianten. De eindstand was aan top:

1. Ornett Stork met 9 punten uit 9 partijen!

2. Edwin van Haastert met 8 punten.

3. Eric van ’t Hof met 7½ punt.

Het schaakseizoen voor LSG zit er nu op. Maar houd deze website en uw e-mail in de gaten, want op vrijdag 30 augustus begint het nieuwe seizoen ’19 / ’20. (Hiernaast in de kalender staat zaterdag 31 augustus vermeld, maar dat is vermoedelijk een drukfout).

En, niet te vergeten natuurlijk, het Leidse Kroeg & Loperschaak toernooi op zondag 1 september. Informatie hierover is elders op deze website te vinden.

Hieronder enkele sfeerfoto’s.

Jeroen vraagt zich vertwijfeld af wat hij moet doen met die platte stukken tegen Chiel.
Quinten in afwachting van zijn tegenstander op het dambord. Op de achtergrond Jaap tegen Wilfried.
Aspirantlid David tegen Frank. Op de achtergrond Manfred tegen de latere toernooiwinnaar.
Duoschaak door de voorzitter van de Leidse Schaakbond en drie van zijn nieuwe vrienden.
Hands and Brains. Wilfried & Jaap tegen Marcel & Quinten.
Schaken met handicap. Op de voorgrond bijna onherkenbaar GM De Niet.
De handicap van FM Kuipers (no. 3 van de wereld bij de amateurs) bedroeg maar liefst 9 punten tegen Stef. Hij leverde een toren, paard en pion in.
Koning Van De Heuvel. Rob zet een paard in het centrum, maar dat telde niet voor de overwinning tegen Wilfried. Op de achtergrond moet Edwin diep na denken in zijn partij tegen Alisha.
De organisatie was weer in vertrouwde handen met Robert (hoofdarbiter), Chris (algemeen adjunct) en Quirinius (bordenopzetter).

3 reacties op “Bonte avond groot succes

  1. Bizar dat de nummer 3 van de wereld bij het handicapschaak eerst een randpion wegneemt en daarna de toren aan dezelfde kant, terwijl iedere schaker weet dat torens op (half)open lijnen horen!
    Hulde aan de organisatie voor deze geslaagde avond!

  2. Robert, bedankt voor de organisatie! Wat mij betreft kan dit een traditie worden. Dat schaken met een handicap is toch best lastig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*