Bloedstollend

r5-teamsEr zijn van die wedstrijden dat je als captain in één dag drie jaar ouder wordt. Vandaag was het zo’n wedstrijd. Een jonge gevaarlijk tegenstander, een goed begin, er gaat iets mis en dan volgt een zinderende tijdnoodfase. Alleen zij die het live gevolgd hebben, kunnen zich een voorstelling maken van wat er zich allemaal heeft afgespeeld.
Zoals gebruikelijk ben ik als eerste in de speelzaal. Je hebt als captain zo je verantwoordelijkheden. De stoel van Mark is wel erg wiebelig; gelukkig vind ik naast de wedstrijdleiderstafel een steviger exemplaar.
Zowel Michiel, als Mark is linkshandig; tamelijk onpraktisch. Typisch resultaat van de vrije jaren zeventig. Vroeger leerden ze dat wel af. Flauwekul. Nu mag ik het weer oplossen. Op de tafels is maar weinig ruimte, maar nu er nog niemand zit, kan ik de borden een beetje opschuiven. Als onze wedstrijdleidster komt aanlopen, leg ik het haar uit. Of ik de linkshandige niet op bord 6 kan opstellen, voor hun eigen gemak, vraagt ze lachend. Tja, maar wat doe ik dan met de ander? Reserve?

We spelen vandaag tegen een jong team. Zijn de eerste en tweede bordspeler nog 28 en 25, de overige borden tellen slechts tieners. Gemiddeld is het team nog net geen 20. Zelfs Arthur zou bij hun tot de oudere helft van het team behoren.
De openingsfase verloopt voorspoedig. Jan heeft een klein plusje. Arthur heeft een Franse Tarrasch met c5 op het bord. Edwin krijgt Scandinavisch met Dd6; hij staat al snel een half uur voor. Bij Michiel verloopt de partij onconventioneel; de stelling is voor mij lastig in te schatten. Op de onderste borden heeft Mark een prettige plus en komt ook Jan-Willem met zwart al snel in het voordeel.

r5-casper
Casper: kom maar op!

Langzaam begint er ook in de top van het klassement tekening te komen. Op tafel 1 het toptreffen tussen Alkaloid en Mednyi Vsadnik, het team uit St Petersburg waar wij in de tweede ronde van verloren. Waar Svidler tegen Jan nog berustte in een snel halfje, is hij inmiddels helemaal los met drie overwinningen op rij tegen gemiddeld 2700+. Deze keer is hij te sterk voor Ding. Het mag niet baten. Alkaloid heeft misschien niet de meest aansprekende namen, maar met Andreikin, Eljanov, Jakovenko, Yu en Kryvoruchko beschikt het louter over spelers met 2700. Andreikin verslaat Domniguez en de manier waarop Kryvoruchko het tegen Fedoseev afmaakt is werkelijk schitterend. Een echte aanrader!
Op tafel 2 neemt Syberia het op tegen het Ashdod van Ivanchuk. Opnieuw komt Kramnik niet verder dan remise. Dit keer zijn het de anderen die het moeten doen. Anish Giri is belangrijk met een gedegen overwinning op Vallejo Pons en aan het laatste bord laat Korobov opnieuw zien dat hij van onschatbare waarde is. Syberia wint met 3,5-2,5. In de zesde ronde zal het team moeten winnen van Alkaloid om de kansen in eigen hand te houden.
Een paar tafels lager speelt het Gentse KGSRL tegen SHSM Legacy Square Moscow. Omdat Casper Schoppen bij Gent meespeelt volg in de wedstrijd met meer dan gemiddelde interesse. Casper laat deze ronde zien dat hij over veerkracht beschikt. Gisteren was hij nog ontroostbaar toen hij te ver ging in een winstpoging tegen de Belg Mastalerz. Vandaag houdt hij de sterke Russische grootmeester Vadim Zvjaginsev (2675) van het lijf. Ondanks dit halfje verloor KGSRL wel en staat het nu één plek onder LSG. Komende ronde hebben onze Belgische vrienden echter een aanmerkelijk eenvoudigere opgave.

r5-mmjw
2,5 uit 3 in de staart!

Langzaam maar zeker komt er enige tekening in de strijd op onze borden. Hoewel Mark moet berusten in remise, brengt Jan-Willem ons op voorsprong. Al vroeg in de opening kwam hij in het voordeel en daarna maakt hij het kundig uit. Michiel heeft een pion mee gesnoept en wit heeft hiervoor nauwelijks of geen compensatie.
Edwin heeft meer ruimte en een mooiere structuur op de damevleugel. Bovendien heeft zijn tegenstander nog maar een paar minuten voor twintig zetten. Arthur heeft een lastige stelling met een geïsoleerde pion; het lijkt mij echter houdbaar. Jan heeft een gelijke stelling, al had er rond zet 20 van alles kunnen gebeuren. Na 19…a3 kan wit zeer sterk 20.Tc1 spelen met het idee 20…Lxb2 21.Tc7 La4 22.Tc8+ Kg7 23.Lb6 en de zwarte toren is gevangen! In plaats daarvan speelt Jan 20.Ld2 om daarna op a3 te kunnen slaan zonder dat zwart met Txa3 de loper op e3 aanvalt. Dat had Jan duur kunnen komen te staan als zwart zo alert was geweest om 20…Txd5! Te vinden. Op 21.exd5 volgt immers Lf5+ en axb2. Gelukkig ontgaat de tegenstander deze onverwachte mogelijkheid.
Bij Arthur begin ik me toch enige zorgen te maken. Wit heeft met a4-a5 een gat in de zwarte stelling geslagen en de witte koning dreigt ongehinderd de zwarte damevleugel binnen te lopen. Gelukkig is het Michiel die onze voorsprong weet uit te breiden. Na de pionwinst zijn er enkele stukken geruild en het resterende toreneindspel is volstrekt kansloos voor wit. 2,5-0,5
Ik had steeds het gevoel dat Edwin wat beter stond. Ook na de dameruil. Vermoedelijk is dit niet juist en was de opstelling met g3 en h4 niet handig; beter was g4 om zo het zwarte paard van f5 te houden. Vlak voor de 40e zet kan Edwin nog een keer profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander, maar na Pa5 is zwart uit de problemen. Op zich niet erg. We hebben al een voorsprong en zelfs als het bij Arthur misgaat, brengt Jan het beslissende halfje binnen.

Aan de tafel naast ons ontstaat een heftige discussie. Minstens vier wedstrijdleiders, captains en spelers bemoeien zich ermee. De ene speler zou niet alles hebben genoteerd, maar als hij het formulier moet bijwerken, zegt hij het formulier van de tegenstander onmogelijk te kunnen lezen. De emoties lopen hoog op en pas na herhaaldelijk verzoek lukt het mij om iedereen naar de gang te sturen.

Arthur moet alle zeilen bijzetten. Zijn eigen koning doet verwoede pogingen om de koningsvleugel van wit te verzwakken en zijn paard moet het op de damevleugel alleen zien te redden tegen de witte koning. Ik maak met grote zorgen. Achteraf lijkt er geen overtuigende winst te zijn voor wit. Maar achteraf is het makkelijk praten.
Bij Edwin gaat het van kwaad tot erger. Zwart heeft opeens een vrije h pion en daar waar het zwarte paard geweldig staat, voelt zijn witte soortgenoot zich vreselijk buitengesloten. Misschien is het houdbaar, maar zwart heeft opeens allerlei tactische dreigingen en als Edwin één keer misgrijpt gaat het hard. Gelukkig heeft Arthur de stelling onder controle gekregen. Wit kan niet meer vermijden dat al zijn pionnen van het bord verdwijnen en berust in remise. 3-2
Lange tijd lijken de spelers aan het eerste bord op een puntendeling af te stevenen. De stelling is gesloten en beide spelers hebben niet de mogelijkheid om een gaatje te creëren. Het is echter alsof ze beiden nog graag verder willen spelen en er ontstaat alsnog een razend ingewikkeld eindspel. Wit heeft een ver opgerukte vrijpion op de a-lijn en zwart beschikt over een sterk centrum.
Op zet 70 is de stelling in evenwicht, maar beide spelers zijn al geruime tijd aan het gongschaken. 30 seconden increment is niet veel, maar geeft de spelers wel de tijd even na te denken. Jan oogt vreselijk nerveus. De zwartspeler is ogenschijnlijk cool; zo cool zelfs dat hij tot drie keer toe zijn klok tot 1 seconde laat lopen alvorens een zet te doen. En geloof me, hij voert ze ook nog rustig en beschaafd uit!
Dan ziet Jan zijn kans schoon. Met 71.Te6 valt hij de loper op g6 aan en bovendien dreigt hij op a6 de a-lijn te onderbreken waarna de a-pion niet meer te stoppen is. Maar wat als zwart 71…c3+ geeft, vraag ik me af? 72.Kc1 Ld3 en nu volgt op 73.Ta6 Tb5! 74. a8D Tb1 mat en op 73.La6 Txa2 74.a8D Ta1 mat. Gelukkig speelt zwart 71…Tb5 en vlucht naar een eindspel met een stuk minder. Zijn centrumpionnen geven hem echter voldoende spel. Na torenruil heeft wit de verkeerde loper en randpion; en zelfs K+T+L tegen K+T is natuurlijk theoretisch remise. Dat laatste komt er niet van. Jan herhaalt de zetten en brengt zo het verlossende halfje over de streep.

3,5-2,5! Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht, maar uiteindelijk had het nog lelijk mis kunnen gaan. Gelukkig wist Arthur het eindspel knap remise te houden en mistte hun eerste bordspeler de plots geboden kans. Ik ben weer een paar jaar ouder geworden vandaag.

Hieronder de persoonlijke uitslagen en de partijen.

2440 LSG IntelliMagic (23) 3,5 2,5 Jelica PEP – Goracici (24) 2391
2512 Sprenger, Jan Michael, Dr. 0,5 0,5 Bogosavljevic Boban 2520
2465 Pijpers, Arthur 0,5 0,5 Roganovic Milos 2478
2448 Van Haastert, Edwin 0 1 Djordjevic Vuk 2432
2353 Bosman Michiel 1 0 Radovanovic Mihajlo 2370
2412 Van Der Werf, Mark 0,5 0,5 Radovic Janko 2285
2447 De Jong, Jan-Willem 1 0 Radovic Luka 2260

1 reactie op “Bloedstollend

  1. “Er zijn van die wedstrijden dat je als captain in één dag drie jaar ouder wordt.”

    Daarom lijk ik ook al dik over de honderd jaar oud. Drie van die jaren heb ik overigens te danken aan een wedstrijd tegen Utrecht, waarin een niet nader te noemen speler, maar volgens mij ken jij hem heel erg goed, in opperste tijdnood hele gekke dingen deed op de achtste en negende rij.

    Veel succes vandaag! Winst geeft vooruitzichten op wederom een topprestatie op de ECC. Hopelijk houden Michiel en Jan het hoofd koel nu zij dicht bij het behalen van normen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*