Blauwe meisjes of gemiste kansen?

Laat ik beginnen met een poll. Had jij in de stelling hierboven gekozen voor 18…, ef4:? En denk je dat dat wint? Of wordt zwart zo het slachtoffer van een blauw meisje?

Oké, dat laatste moet ik misschien uitleggen. Heb je een abonnement op Netflix, dan weet je dat spectaculaire special effects niet altijd samengaan met een logisch verhaal. En nergens werd dat mooier geïllustreerd dan in de science-fictionfilm ‘The Great Wall’.

Centraal in die film staan de zogenoemde Taoties. Dat zijn een soort opgevoerde dinosauriërs: groot, groen, en met heel veel tanden. Staat er een voor je deur, dan heb je een serieus probleem. Heeft die ene ook nog eens 150.000 vriendjes meegenomen, dan schaal je op naar code donkerpaars.

Dat is precies wat de verdedigers in deze film deden – maar hun aanpak was merkwaardig. Want…

Enfin, kijk zelf, en dan vooral vanaf 1.55.

Je ziet het goed. Het verdedigingsplan kwam neer op het volgende. Je selecteert de allermooiste meisjes uit het keizerrijk, hijst ze in een prachtig blauw pakje, en vervolgens laat je ze een paar jaar trainen op een achterwaartse salto waarmee ze iedere jury in vervoering brengen. Als het goed gaat – en dat gaat het niet altijd – prikken ze vervolgens één Taotie lek. 1 down, 149.999 to go.

Een van de commentaren raakte de kern: ‘If you feel really useless, think of the girls in blue.’

Partij
Hopeloos ineffectief inderdaad. Maar… misschien heb ik weinig recht van spreken. Want die blauwe meisjes… die vormen een rode draad in mijn partijen. Neem deze, gelukkig van lang geleden:

Wit staat natuurlijk geweldig. Na een zet als 1. Pb5: gevolgd door De3 slaat de witte aanval ongetwijfeld door. Maar ik zag iets beters. Ik begon met 1. Tg6:+ en na 1… fg6: volgde 2. Pb5: Pb5:

En hier haalde ik uit met 3. Df8:+! Mooi he? Zwart heeft geen keuze: 3…, Kf8: 4. Pe6:+ Ke7: 5. Pc7: Pc7:. En er is geen ontkennen aan: de combinatie leidde tot materiaalwinst; wit staat een pion voor.

Inderdaad, geen speld tussen te krijgen – behalve dan dat wit volkomen verloren staat en met een gerust hart kan opgeven. Niet alleen staat de zwarte Koning veel actiever, het Paard is twee keer zo sterk als de Loper, en de pion op c4 is meer waard dan alle witte bij elkaar. Bovendien sta ik plotseling machteloos tegen Pb5 en Pd4:.

Mooi dus, maar niet effectief. Inderdaad: een blauw meisje.

Competitie
Afgelopen vrijdag moest ik hier weer aan denken, tijdens de wedstrijd LSG B – De Zwarte Pion.

G. van Dijk – P.Passenier

Ik heb hier net 14…, Pd7 gespeeld, en daar was ik erg tevreden over. Want niet alleen is de zet positioneel gerechtvaardigd (hij dreigt Pe5 – c4), het is ook een geniepige blauwe-meisjeslokker. Verplaats je eens in de witspeler: die heeft de partij uiterst voorzichtig opgezet, met zetten als Te1, Lf3 en a3. Maar nu ziet hij kans op iets actiefs: 15. Pd5.

Slaat zwart met de pion, dan komt 16. ed5:, en er hangen twee Lopers op c6 en e7. Wit wint zijn stuk dus terug, en de loper op f3 en de toren op e1 komen tot leven.

Mooi dus – maar alweer niet effectief. In zulke gevallen slaat zwart namelijk veel liever met de loper. Na 15…, Ld5: 16. ed5: e5…

… is de structuur gunstig voor hem, want de witte stukken staan helemaal verkeerd. De Loper op f4 hoort op e3, Lf3 op e2, en Te1 op f1. Dan kan wit een eventueel f7-f5 opvangen met f2-f4. Dat kan nu allemaal niet.

Werkten de blauwe meisjes dit keer in mijn voordeel? Het is de vraag. Want twee zetten later stond het zo.

En ging ik in de tank. Want hoe zat het met 18…, ef4:? Na 19. Te7: heeft zwart namelijk 19…, Pe5!

Leuk inderdaad: 20. Tc7: verliest vanwege 20…., Pf3+ en 21…, Pd2: Maar hoe zit het met 20. Te5:? Na 20…, de5: 21. d6, Dd7…

… wint wit een pion met 22. Dd5:+, Kh8 23. De5:…

Dit was de stelling die ik niet vertrouwde, en de reden dat ik uiteindelijk van 18…, ef4: afzag. Ja, met Td8 en Tf6 wint zwart de d-pion, maar wit krijgt er f5 voor terug.

En ja, in deze stelling…

… heeft zwart 30…, Dc6. En als wit twee keer slaat, speel je Tb8, gevolgd door Tc8. Maar wat je overhoudt, is een stelling als deze:

Eindoordeel
Een gemiste kans of toch een blauw meisje? Het hangt af van de computer die je raadpleegt. Stockfish houdt het op het eerste (-1,7), maar Fritz ziet hoogstens een klein voordeeltje (-0,7).

En ‘The Great Wall’? Die kreeg van kijkers en critici een overwegend negatieve beoordeling. Misschien wel door die blauwe meisjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*