Black rules

In de wedstrijd tussen SISSA en LSG IntelliMagic bleek weer eens dat de kans op winst groter is als je met zwart mag spelen. Zeven van de 10 partijen eindigden in een beslissing, allen in het voordeel van de zwartspeler. Helaas kwamen vier van deze spelers uit voor SISSA, dat derhalve met 5,5-4,5 won.
De ploegen waren niet alleen op papier (beide teams gemiddeld 2426) aan elkaar gewaagd ook op de borden bleef het lang spannend. Pas na ruim drie uur spelen werd de eerste partij beëindigd. Jan Willem kwam remise overeen met zijn tegenstander. Op dat moment was het evenwicht op een aantal borden wel al behoorlijk verbroken. Eelke had na een wat dubieuze opzet van zijn tegenstander het initiatief in handen gekregen. Na 16 .. e5 met pionwinst telde ik al bijna het punt. 25.. Dh5 is een fraaie beslissende mokerslag. Lang kon LSG niet genieten van de genomen voorsprong. Bij Martin ging het in de tijdnoodfase volledig mis. De partij deed mij terug denken aan een eerder treffen tussen Martin en Zaragatski, ook een Wolga maar toen in een wedstrijd tegen Apeldoorn en indertijd met een beduidend beter resultaat voor Martin. Martin heeft thuis nog naar de partij gekeken en kwam tot de volgende opmerkingen : “Soms speel je je partij nog eens na en dan kom je toch tot onverwachtse conclusies. Mijn kwaliteitsoffer was prima (+0.5). Mijn e5 was te overmoedig terwijl pb6 een mooi plusje geeft. Maar zelfs een aantal zetten voor het eind na Db1 Kg2-Te8 kon ik pe5 spelen. In tijdnood dacht ik dat dit vanwege f6 niet kon maar na Dd3 heb ik een goed eindspel.”
Edwin kwam terecht in één van de voorbereide varianten. Met 26 Te2 ging wit waarschijnlijk beslissend de fout in. Door deze overwinning heeft Edwin zeer goede vooruitzichten op zijn eerste GM-norm. Wel moet hij in de laatste drie ronden nog een GM treffen om voor die norm in aanmerking te komen.
Datzelfde geldt voor Arthur, die in een zeer scherpe partij tegen Bluebaum net wat langzamer tot aanval kwam. Met 2,5-2,5 werd de tijdcontrole bereikt en met de resterende stellingen leek toen nog van alles mogelijk. Met voor de “onzen” hier en daar een “net niet” werd het uiteindelijk een nederlaag met minimale cijfers. Lichtpuntje was nog wel de remise van Michiel (die overigens lange tijd op meer had gehoopt). Hij heeft deze competitie al twee GM’s en drie IM’s bestreden en heeft met een TPR van bijna 2400 nog uitzicht op een IM-norm.
Nu een top eindklassering voor het team er niet meer in zit, zullen we ons in de resterende ronden vooral focussen op de norm kansen van Arthur, Edwin en Michiel.

Van Jan Sprenger heb ik weer een uitgebreide analyse mogen ontvangen. Zijn partij werd als laatste beëindigd en geeft redelijk goed weer wat er in de wedstrijd gebeurde : niet altijd technisch hoogstaand, maar wel heel veel spanning en veel te genieten voor de toeschouwers.

Inmiddels heb ik van de KNSB-site alle notaties kunnen halen :

 

SISSA 2426 LSG IntelliMagic 2426
1. IM Thomas Henrichs 2466 IM Jan-Willem de Jong 2455 ½ ½
2. Lucas van Foreest 2350 IM Jan Sprenger 2495 ½ ½
3. GM Matthias Bluebaum 2599 IM Arthur Pijpers 2476 1 0
4. IM Nikolas Lubbe 2509 FM Michiel Bosman 2322 ½ ½
5. IM Jorden van Foreest 2558 GM Predrag Nikolic 2618 1 0
6. FM Erik-Jan Hummel 2313 IM Eelke Wiersma 2358 0 1
7. GM Ilja Zaragatski 2490 FM Martin Roobol 2273 1 0
8. Nick Maatman 2287 IM Edwin van Haastert 2448 0 1
9. FM Thorben Koop 2413 IM Mark van der Werf 2416 1 0
10. FM Felix Meissner 2274 IM Rudy van Wessel 2399 0 1

2 reacties op “Black rules

  1. Naast het verschijnsel van de “dolle toren” bestaat nu ook het “dolle paard”. Zie hiervoor de partij Hummel – Wiersma vanaf zet 21.

  2. Beste Eric (en anderen),

    daar waar een dolle toren nog wel eens productief wil zijn was dit dolle paard dat zeker niet. De witspeler lag al vanaf zet 16 (16.Pg3) op rampkoers. Hij staat daar natuurlijk ook al heel matig. Daar waar een gesprek met de witte stukken (een advies van Rowson uit ik dacht Chess for Zebra’s) al snel tot de conclusie zou hebben geleid dat de witte loper en toren misschien wel mee willen doen (zeg 16.Le3, 17.Tc1)besloot de witspeler op complicaties te gaan spelen. In de analyse gaf hij aan dat hij het niet zo zag zitten om dergelijke slechte stellingen te gaan lopen verdedigen. Nu is het lastig complicaties te scheppen met Dame en Paard tegen een volledig ontwikkelde zwarte stelling die ook nog eens geen enkele zwakte heeft (h7, g7, f7). Verder miste hij natuurlijk ook gewoon dat hij op zet 25 geen 25.Pf7 kon spelen vanwege 25..Kg8 met stukverlies (26.Dg5 Kf7!).
    De witspeler is een vrij creatieve speler en dan willen er wel eens wat basis regels overtreden worden.

    Eelke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*