Binnendijk beste LSGer in 020

In het Amsterdamse Kroegloperstoernooi behaalde Daan een mooie score van 5 punten uit 7 partijen met een TPR van ca. 2075. Tweede en tevens slechtste LSGer werd ondergetekende, die zich met een bescheiden 3½ punt tevreden moest stellen.

Opmerkelijk genoeg waren er in dit sfeervolle kroegschaakevenement geen andere LSGers te bekennen.
Na verschillende deelnames in soortgelijke toernooien in Leiden en Delft, was dit voor ons de eerste keer dat wij in Amsterdam meespeelden. Hierbij sprongen de volgende verschillen in het oog:

  1. Een no-nonsense aanpak van de organisatie. De wedstrijd zou om 11.00 beginnen en dat gebeurde dan ook. Geen toespraken, geen herindelingen, geen problemen. Aan de muur hing een lijst waarop je de kroeg kon vinden waar je de eerste ronde moest spelen.
  2. In elke kroeg was een zogenaamde pub-officer aanwezig: een door de organisatie aangestelde persoon die ter plaatse zorgde voor de juiste indeling en het registreren van de uitslagen. Sommige pub-officers speelden zelf ook mee in het toernooi en bleven dus de gehele dag in dezelfde kroeg.
  3. Er was geen vaste teamopstelling. Je mocht per ronde zelf bepalen wie er met wit en wie er met zwart speelde. Uiteraard in onderling overleg en zelfs eventueel in overleg met de tegenpartij.

Kroegentoernooi Amsterdam 1

Dit alles zorgde voor een vlekkeloos toernooi. De Amsterdamse wijk De Pijp bleek bij uitstek geschikt voor een dergelijk schaakevenement, aangezien zich op vrijwel elke hoek een kroeg bevindt.
In de tweede ronde waren wij ingedeeld op een terras bij Café Bührs, waarbij de schaakborden zich voor de helft in de felbrandende zon bevonden. Bij aankomst zaten onze tegenstanders, de sympathieke Arno Bezemer en zijn charmante partner Annemarie Volkers, al op ons te wachten aan de schaduwzijde van de borden.
Daan nam het met de witte stukken op tegen FM Bezemer (2289). Een enerverende partij waarin beide spelers elkaar tegelijkertijd probeerden mat te zetten. Hierbij had Daan zijn kansen iets beter ingeschat en hij scoorde zo een verdienstelijk punt.

Kroegentoernooi Amsterdam 2

Drie uur later, in de vijfde ronde, kwamen we Bezemer toevallig weer tegen in de Pilsvogel. Hij had zijn verliespartij tegen Daan nog niet helemaal verwerkt. “Jou wil ik niet meer zien”, zei hij gekscherend tegen Daan. Maar met mij wilde hij nog wel even naar die partij kijken, omdat hij had gezien dat ik de hele dag foto’s maakte. Hij vermoedde dat Daan met de illegale zet Te1-d5 de winst naar zich toe had getrokken en hoopte daarvan bewijs te vinden op mijn camera.

Bewijs kon ik inderdaad leveren, maar wel van het tegendeel! Er viel niets op Daans winst af te dingen. Het moment suprême is vastgelegd op onderstaande foto.

Kroegentoernooi Amsterdam 3

Kroegentoernooi Amsterdam 4

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door de twee koppels Plukkel & Van Zutphen en Van Assendelft & Duijker.
Hier vindt u de volledige uitslagen lijst.

Tekst & foto’s: Eric van ’t Hof

3 reacties op “Binnendijk beste LSGer in 020

  1. Wat een heerlijk verslag weer en wat een klasse potje van Daan! Kg4 en Kh5, moet een fijn moment in het zonnetje zijn geweest!

  2. Leuk verslag Eric! Ik heb zelf ook wel eens mee gedaan in Amsterdam. Een erg leuk toernooi en het zit ook altijd binnen no-time vol. Het was me dit jaar eerlijk gezegd een beetje ontgaan wanneer het werd gehouden. Volgende keer beter.

    • Je bent bescheiden, Edwin (‘meegedaan’ ). Je hebt het toernooi in 2012 samen met Jan-Willem gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*