Geluk (Bijlage Bussum 2 – LSG 2: partij Peter Passenier)

Door: Peter Passenier

Ik wil jullie meevoeren naar een tijd dat ik gelukkig was. Het duurde 5 minuten, en het was met deze stelling op het bord:

Coen van der Heijden – Peter Passenier, KNSB 4 februari 2017

Ik had net 19… Kg7 gespeeld en terwijl mijn tegenstander nadacht, was ik wat te drinken gaan halen. Nu zat ik met een kop koffie en een broodje achter het bord en ik was gelukkig. Op 20. h5 zou ik antwoorden met 20… Th8, en kijk dan eens naar die compacte pionnenstructuur, dat Loperpaar, die zwarte velden. Dat Paard op e5 houdt alles bij elkaar en het is een kwestie van tijd voordat ik met Dc5 en b4 het initiatief overneem.

Ik was dus gelukkig – en dat mooie gevoel hield ik vast totdat mijn tegenstander besloot tot 20. De6:!, om vervolgens te winnen in een spetterende aanval. De volgende dag bleek trouwens dat ik ook zonder deze tactische wending minder stond. Zelfs als wit in de diagramstelling kiest voor 20. h5(?) Th8 21. h6+ Kh7, heeft hij 22. Tf1 en Pf3, en gaat mijn trotse troef op e5 het bakje in. Met de zwarte aanval schiet het ondertussen niet erg op.

Ik was dus 5 minuten lang volstrekt ten onrechte gelukkig.

Daarom is de vraag niet waarom ik iedere keer statische voordelen (pionnenstructuur, Loperpaar, sterke velden) zwaarder laat wegen dan dynamische (stukkenactiviteit, Koningsaanval, mat). Nee, de vraag is of geluk kan worden overschreven. Wordt een eerste date met terugwerkende kracht minder heet als het daaruit voortvloeiende huwelijk eindigt in een vechtscheiding? Wordt de blijdschap van de fans al uitgewist op het moment dat de olympische held zijn positieve plasje doet?

Terwijl jullie daarover nadenken, komt hier het vervolg van de partij. Ik weet niet of de grap ‘Ouderlijk toezicht wordt geadviseerd’ al een keer is gemaakt. Hij is hier wel toepasselijk:

20. De6: Tac8 21. Pf5+! gf5:(?) 22. Dh6+ Kg8 23. g6 fg6: 24. Tg6+ Kf7 25. Lh5 Ke8 26. Td6:+ Pf7 27. De6 en wit won.

11 reacties op “Geluk (Bijlage Bussum 2 – LSG 2: partij Peter Passenier)

 1. De van de heijdens moet je niet de kans geven de trekker over te halen. Jouw plan is wel ok maar het is wat langzaam in deze dynamische siciliaan. Snelheid is geboden in een siciliaan. Bestudeer je andere partijen met het siciliaan en als je vaker last hebt van dit euvel is bv Spaans wellicht een alternatief. Overigens herken ik veel in deze stelling zo ook geregeld billenkoek gekregen

  • Eens met Ornett. Pionstructuur enzo is leuk maar in dit soort dynamische stellingen is koningsveiligheid activiteit veel belangrijker.

 2. Wat een gezwets van Stork en Senders. Er is niets mis met de Siciliaan. Volgende keer als je koffie gaat halen niet de zwarte pion op h5 van het bord stoten!

 3. Wim in een recalcitrante bui? Lezen aub. Met siciliaans is idd niets mis mits je wel tempo maakt.
  Als je eerst koffie gaat halen ipv de witte koning bestookt is wit snel bij je koning. Nog een tip voor de najdorf speler bestudeer de partijen van mvg

  • Met dat advies heb je gelijk, maar het is makkelijker om trucjes toe te passen als je al goed staat, of erin te trappen als je al slecht staat. 😉

   Bovendien gaat het hier niet om een trucje. De zwarte stelling is ook na 20. h5?! onangenaam. Zwart schat in eerste instantie de stelling verkeerd in waarmee hij wit toestaat om een sterke aanval op te bouwen. Ik denk dat Peter het probleem goed analyseert (statische vs. dynamische factoren).

   Mooie afronding van wit na 21. Pf5+! trouwens. Niet alleen maar voor de 3e klasse KNSB en een man van 70 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*