Beter een goede buur dan een verre vriend

Een bekend spreekwoord dat afgelopen zaterdag zijn waarde maar weer eens bewees. In de eerste 2 ronden van de online KNSB competitie was DeBuurman van de partij en zijn bijdrage was aanzienlijk.

Door de Corona crisis zag de KNSB zich genoodzaakt de normale competitie (voorlopig) te cancellen en een online alternatief aan te bieden. Op zich een aardig idee, helaas kon de uitvoering wel stukken beter. Er is gekozen voor chess.com (in plaats van lichess.org) waar al de nodige vraagtekens bij kunnen worden gezet. Ik weet niet of lichess de gekozen competitievorm ondersteunt, maar het is in ieder geval een stuk gebruikersvriendelijker dan chess.com. Het is ons niet gelukt om andere wedstrijden te kunnen volgen en ik vraag me af of dat andere toeschouwers wel is gelukt. Ook op de website van de KNSB (schaken.nl) was de informatie erg beknopt. Het zou in mijn ogen toch niet al te moeilijk moeten zijn om een duidelijke overzichtspagina te maken met linkjes naar alle wedstrijden zodat de toeschouwers ook makkelijk alle wedstrijden live kunnen volgen. Ook het handmatig doorgeven van de uitslagen klinkt een beetje vreemd als je beseft dat alles online wordt gespeeld.

De eerste zaterdag moesten er twee wedstrijden worden gespeeld in een poule van 12 teams bestaande uit 5 Meesterklasse teams en 7 teams uit de 1e klasse. Martin, Jan-Willem en ik besloten er toch nog maar een soort van KNSB zaterdag van te maken door in Zoeterwoude af te spreken en bij mij thuis de partijen te spelen. Na afloop Thais besteld en daarna onder het genot van een drankje nog wat spelletjes gedaan en tot laat gesnelschaakt. Voor, tussen en na de wedstrijd had teamleider Michiel een Teams meeting opgezet zodat we nog even de last-minute strategie door konden nemen.

LSG 1 – Spijkenisse 1
Omdat de Meesterklasse teams in de eerste ronden niet tegen elkaar zijn ingedeeld, moesten we beginnen tegen Spijkenisse. De opstelling is op volgorde van chess.com rapid rating wat een beetje raar is aangezien veel mensen weinig of nog nooit rapid partijen hadden gespeeld op chess.com. Elk team bestond uit 5 spelers die elk twee keer tegen dezelfde tegenstander speelden. Het speeltempo was 10 min + 2 seconden increment.

JW speelde een degelijke partij en won vrij geruisloos. Ook Michiel pakte vrij makkelijk een vol punt omdat zijn tegenstander een tamelijk dubieuze variant van het Konings-Indisch speelde.


Mark won ook, maar dat ging al behoorlijk moeizaam. De jeugdige Ansh Jakhari speelde met zwart een goede Ben-Oni en ging pas laat in de fout waardoor Mark met een truukje een pion en de partij kon winnen.

Veel minder goed ging het bij Martin en mijzelf. Ik hoorde Martin aan de overkant van de tafel al een paar keer mompelen hoe slecht hij wel niet was. Meestal geen goed teken. Tegenstander Maurits van der Linde speelde een goede pot, maar het feit dat Martin hier en daar wat stukken weg gaf, hielp zeker een handje. Het blijft toch lastig om je goed te concentreren als je naar zo’n schermpje zit te staren. Mijn eigen partij was niet zo slecht, maar ook geen pretje. Door de vreemde opstellingen moest ik aan bord 4 tegen verreweg de sterkste speler van Spijkenisse; Rick Lahaye. Ik werd eigenlijk langzaam van het bord afgeduwd na een paar onnauwkeurigheden in de opening.

Hierdoor was de marge halverwege klein maar toch gingen we er vanuit de de 3-2 voorsprong voldoende zou moeten zijn voor de overwinning. Dat het nog zo spannend zou worden, hadden we niet verwacht. Misschien toch wat onderschatting? Dat dit team niet onderschat had mogen worden, bleek ook wel in de tweede ronde van de dag toen zij verrassend genoeg Groningen versloegen! Datzelfde Groningen (met o.a. GM Sipke Ernst en de IM’s Nick Maatman en Julian Kramer) won eerder op de dag met 8½ – 1½ van ons tweede team dat ook in de hoogste klasse speelt.

De tweede cyclus begon matig toen Daniel revanche nam door Michiel op vrij harde wijze van het bord te zetten en daarmee de onderlinge score dus op 1-1 bracht. Overigens had Michiel wel een joekel van een kans gemist in de opening. Als hij 9…Pe4 had gedaan, was het vrij snel 2-0 geweest.


Martin deed het wat beter dan de eerste partij, maar was ook hier duidelijk niet tevreden. Overigens gebeurde hier iets heel raars wat ongetwijfeld met chess.com te maken heeft. Martin deed 1.e4 maar zijn tijd bleef lopen. Toen hij probeerde er achter te komen wat er aan de hand was en d2-d4 probeerde te doen, had hij opeens 1.d4 gespeeld. Toch wat ongemakkelijk. De slechte zetten bleven nog steeds komen en met een beetje mazzel werd een verloren stelling nog remise gekeept door een zetherhaling.

Ik was ook nog steeds niet lekker bezig. In de tweede partij kreeg ik een scherpe Najdorf op het bord waarin ik wel een plusje kreeg. Net toen ik de kans kreeg om mijn voordeel te vergroten, liet ik een vol stuk insluiten.


4½ – 3½ achter waarbij de gelijkmaker er wel aan zat te komen. Maar of er meer dan een gelijkspel in zou zitten? JW won in de opening al vrij snel een pion en toen zijn tegenstander het niet helemaal goed speelde, won hij gemakkelijk. 2 uit 2 voor DeBuurman!

Het kwam dus aan op Mark. Hij had weinig problemen vanuit de opening, maar van voordeel was nou ook niet echt sprake. Gelukkig kwam daar de helpende hand van de tegenstander.

Ontsnapt aan puntverlies. Dat moest dus beter in de volgende wedstrijd.

LSG 1

Rating

Spijkenisse 1

Rating

Bosman, M.J.T. (Michiel) 2353 Zevenhuizen, D.J. (Daniel) 2174 1 – 1
Roobol, M. (Martin) 2298 Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2227 ½ – 1½
Werf van der, M.J. (Mark) 2398 Jakhari, A.S.S. (Ansh) 1962 2 – 0
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2452 Lahaye, R.R. (Rick) 2386 0 – 2
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2410 Verheul, J.M.A. (Job) 1794 2 – 0
Gemiddelde Rating: 2382 Gemiddelde Rating: 2109 5½-4½

Kennemer Combinatie 1 – LSG 1
Zoals gezegd mochten we in de tweede ronde ook tegen een 1e klasse team. “Maar KC speelt toch in de Meesterklasse?” hoor ik u denken. Tja, je kon aanvragen om een klasse hoger of lager te spelen en blijkbaar heeft KC dat gedaan. Vervolgens staan er wel gewoon 2 GM’s en 2 IM’s in de opstelling. Een beetje opmerkelijk dus.

De eerste ronde had KC met 6½ – 3½ gewonnen van Krimpen terwijl ze maar met 4 man waren. We gingen er vanuit dat dat euvel wel zou worden verholpen, maar het was natuurlijk de grote vraag wie ze als 5e man op zouden stellen. Omdat er één man is die om onduidelijke redenen altijd graag tegen LSG wil spelen, hadden we er al wel een beetje rekening mee gehouden. Jan Smeets verving Martin Roobol en zijn tegenstander was inderdaad… Loek van Wely.

De wedstrijd begon vrij dramatisch. Mark speelt met wit tegen de sterke IM Liam Vrolijk en kwam vrij snel erg goed te staan. Maar op een gegeven moment raakte hij de draad een beetje kwijt en toen de dames werden geruild, ging het snel mis. Ook bij Jan ging er iets niet helemaal goed. In een super scherpe variant van de Najdorf was hij duidelijk minder goed op de hoogte dan zijn tegenstander en toen hij een theoretisch torenoffer niet aan durfde te nemen, had het snel voorbij kunnen zijn. Doordat zwart het ook niet optimaal speelde, kreeg Jan alsnog goede remisekansen maar helaas werden deze niet gegrepen.


Michiel werd in een typisch Berlijn eindspelletje weg getikt door ex-LSG-er Cristov Kleijn. Alleen JW deed wat er van hem verwacht werd en won een vlot potje tegen Esper van Baar.

De achterstand had vrijwel onoverbrugbaar kunnen zijn als mijn tegenstander zijn totaal gewonnen stelling gewoon had afgemaakt.

De kleine marge bood dus nog wel wat perspectief, maar het begin was wederom niet al te best. Mark verloor ook de tweede partij redelijk kansloos waardoor we op dat moment met 4-2 achter stonden. Door mijn (ook niet echt regelmatige) overwinning kwamen we weer een beetje dichterbij en toen Jan remise speelde tegen KingLoek stonden we weer met 4½ – 3½ achter. Op dat moment stonden zowel Michiel als Jan-Willem allebei beter, maar geen van de spelers had nog veel tijd en er kon dus werkelijk van alles gebeuren. De beslissing viel vrijwel gelijktijdig. Toen JW zijn handen in de lucht stook, verscheen er direct de melding op het scherm dat we de wedstrijd gewonnen hadden… Michiel had zijn partij dus ook weten te winnen waardoor we weer met de kleinst mogelijke marge hadden gewonnen!

Kennemer Combinatie 1

Rating

LSG 1

Rating

Wely van, L.F.A.M. (Loek) 2616 Smeets, J.S. (Jan) 2573 1½ – ½
Kleijn, C.D. (Christov) 2464 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2353 1 – 1
Vrolijk, L.N. (Liam) 2484 Werf van der, M.J. (Mark) 2398 2 – 0
Quattordio, J. (Juan) 2167 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2452 0 – 2
Baar van, E. (Esper) 2233 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2410 0 – 2
Gemiddelde Rating: 2393 Gemiddelde Rating: 2437 4½-5½

De goede buur die even langs kwam, behaalde vandaag dus 4 uit 4! Daar kun je op bouwen. De anderen zullen wat minder tevreden zijn met de individuele resultaten hoewel het team natuurlijk voor gaat! Al met al een geslaagde dag. Het zou mooi zijn als de KNSB voor de volgende ronden (op 16 januari) de zaken wat beter geregeld heeft. Hoewel ik zeker liever achter een bord zit, heeft dit toernooi toch wel wat potentie en kan het ook voor de toeschouwers best leuk zijn om te volgen.

1 reactie op “Beter een goede buur dan een verre vriend

  1. Ja, voor een toeschouwer was het allemaal niet te vinden (voor mij in ieder geval niet). Hopelijk volgende keer beter. Gelukkig hebben we het verslag op onze site nog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*