Belgisch leger ingezet tegen LSG 3

Compleet afgedroogd door de schakers uit Axel. Is dat een plaats in Nederland, hoor ik u vragen? Inderdaad, dat blijkt het geval.

Ik heb het zelf ook even moeten opzoeken, maar zoals bekend ligt er aan de meest zuidelijke rand van ons land nog een kleine provincie genaamd Zeeland. Welnu, aan de meest zuidelijke rand van die provincie, gescheiden door een breed water, ligt nog een strook grond genaamd Zeeuws Vlaanderen. En aan de allerzuidelijkste rand van die strook ligt, zowat op de grens met België, een dorpje genaamd Axel. Als uw computerscherm voldoende resolutie heeft en uw zoomt met maps.google.nl zover mogelijk in, dan kunt u het gehucht zelf waarnemen op een steenworp afstand van de grens. Volgens de wetten der logica ligt Axel dus inderdaad in Nederland en is de plaatselijke schaakclub, want die hebben ze daar, gerechtigd deel te nemen aan de competitie van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Tot zaterdagochtend hadden wij, spelers van LSG 3, ons echter geen zorgen gemaakt over de wedstrijd tegen schaakclub S. Landau uit Axel. Wij zijn echter van een koude kermis thuisgekomen! Met slechts een schamele remise moesten wij genoegen nemen; voor het overige zijn wij compleet afgeslacht. Allereerst dienen wij onze gewaardeerde tegenstanders hiermede te feliciteren. Het moet gezegd: zij waren gewoon veel beter dan wij, op alle fronten.

Maar hoe heeft dit drama toch kunnen gebeuren? Door de titel van dit verslag heeft u misschien al een vermoeden. Een leger aan sterke Belgische schakers was opgetrommeld om de lange reis naar Leiden te aanvaarden en de strijd met ons aan te binden. Een paar Belgen met een Elo rating van tegen de 2200 zorgden voor een snelle voorsprong van 0-1, 0-2 en 0-3. Deze harde klappen kwam ons team niet meer te boven. Zelfs op de borden waar we beter stonden, en hadden moeten winnen, dolven we uiteindelijk het onderspit. Hulde aan Frans die ternauwernood nog een remise wist veilig te stellen en daarmee de Leidse “eer” te redden.
Onze aspiraties voor het kampioenschap kunnen nu de koelkast in, om niet te zeggen de vrieskist. De vraag is nu plotseling ook of we het nog moeten willen. Want, eerlijk is eerlijk, die Belgen zijn gewoon beter.

T LSG 3 2030 S. Landau Axel 1978 ½
1. Adinda Serdijn 1992 Johnny Schalkx 2181 0 1
2. Marcel Wubben 2057 Arthur Hugaert 2019 0 1
3. Thomas Thissen 1990 Ian Vandelacluze 1975 0 1
4. CM Eric van ’t Hof 2096 Nouri Zouaghi 2115 0 1
5. Joost Schaeffner 1999 Randy van Houtte 1941 0 1
6. Henk van Putten 2089 Gertjan Verhaeren 2043 0 1
7. Frans Erwich 2032 Wim Sinke 1771 ½ ½
8. Leendert Pols 1987 Bart Vergauwen 1783 0 1

3 reacties op “Belgisch leger ingezet tegen LSG 3

  1. Met alle respect voor onze zuiderburen, hun bieren, frieten, bonbons en tegenwoordig ook voetballers, ze staan internationaal niet echt bekend om hun geweldige schakers. Ik deel de conclusie dat promotie misschien geen goed plan is, maar zo dik verliezen is wel wat overdreven.

  2. Ik ben het ermee eens dat niets deze blamage kan verbloemen. We hebben allemaal slecht gespeeld, ikzelf in de eerste plaats. Ik reageerde niet goed op het feit dat mijn tegenstander de eerste 20 zetten á tempo speelde. Het nieuwe speeltempo hielp ook niet; ik kan daar maar moeilijk aan wennen. De hierboven vermelde KNSB ratings van de Belgen zijn wel een beetje bedriegelijk. Hun FIDE ratings zijn gemiddeld 50 punten hoger. Arthur Hugaert heeft bijv. een FIDE rating van 2144, wat toch iets anders oogt dan KNSB 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*