Belangrijke zege LSG 3

LSG wist de uitwedstrijd tegen SHTV uit Den Haag met 10-6 te winnen. Nee, we zijn niet wezen korfballen, maar we speelden daar met LSG 3 en 5 tegen hun 1e en 2e. Het 3e won nip met 4,5-3,5 en het 5e ruimer met 5,5-2,5. Voor LSG 3 (mijn team) heel belangrijk. We wisselden met SHTV 1 van plaats. Wij staan nu 8e. Zij 9e. Als we de volgende wedstrijd winnen van DD 2 dan zijn wij vrijwel veilig. Een verslag door Jan Hellenberg.

Patriek Tromp wist op bord 4 met zwart in de opening vrij snel gelijk te maken met en zadelde zijn tegenstander op met een geïsoleerde e pion. Na dameruil kreeg zijn tegenstander wat activiteit waardoor het lastig werd om echt spel te ontwikkelen tegen die e pion. Ondanks een kleine plus leek het hem toch verstandig de zetherhaling niet uit de weg te gaan. Achterf bleek dit de juiste beslissing gezien onze nipte overwinning (0,5-0,5).

Thomas Thissen speelde met zwart tegen een voor hem oude bekende, Maarten Stolte,uitvinder van het vervelende (Thomas noemde het iets anders) Stolte Gambiet. Met wit speelt hij gewoon e4 en hij weigerde hij d5 er af te slaan met Pc3. Thomas schoof zijn pion door, zette zijn andere pion op e5 en toen zijn paard van e2 naar g3 ging, besloot hij die te kietelen met h5 en h4. Alles ging goed. Hij had uiteraard nog niet gerokeerd en kreeg een stukoffer op f7 om zijn oren waarna hij twee stukken had tegen een toren met twee pionnen en zijn koning keurig in het centrum. Hij had toen de keuze tussen een pion terugwinnen met een leuke stelling of iets spannends en koos het laatste waardoor hij drie lichte stukken had tegen een dame. Vervolgens creëerde hij dreigingen rond de koning en kon hij damewinst afdwingen. Omdat zijn tegenstander echter een a-pion naar de overkant kon drukken, stond hij met lege handen en resteerde een nul (0,5-1,5)

Marcel Mol speelde met wit een fijne partij tegen Wouter Noordkamp. Na een rustige opening waarin beide partijen kort gerokeerd hadden ging zwart los op de damevleugel, terwijl wit in alle rust een sterke aanval op de koningsvleugel opzette. Gedurende het middenspel, hield een ver opgerukte witte pion op h6 de zwarte verdediging in zijn greep; in veel varianten loerde een mat op g7. In tijdnood van zwart wikkelde wit af naar een stelling waarin hij een sterke a-pion overhield. Na een laatste onnauwkeurigheid zette wit vlak voor de tijdcontrole met een fraaie combinatie met 2 paarden mat. Zie diagram (1,5-1,5).

Wit speelt en wint. Oplossing: zie onder

Jan Hellenberg speelde zonder veel tijdverlies met wit 12 zetten theorie in het Engels. Zijn tegenstander was er al snel uit en gebruikte veel tijd. Dat kostte hem een pion, maar kreeg daarvoor wel een beter stukkenspel. Hij dacht met Ld3 vervelend te worden, maar die werd gepakt door een toren van Jan. Daarna kwam de andere toren van Jan dodelijk binnen op b8. Zijn tegenstander kon kiezen uit een snel of langzaam verlies. Hij koos voor een langzaam verlies. Jan kon net niet mat zetten, daar zijn tegenstander door zijn vlag ging (2,5-1,5).

Leendert Pols speelde met wit een minder fijne partij. Het begon met te laat komen en hij wilde tegen Marcel de Jeu van het 5e gaan spelen. Vervolgens schoot hij al bij zet 5 een ferme bok. Het verlies van een belangrijke centrumpion kwam hij uiteindelijk niet te boven (2,5-2,5).

Dirk Sikkel kreeg met zwart in een Modern Defence bijna alles waar je met zwart van kan dromen: ontwikkelingsvoorsprong, een sterk centrum, alleen geen duidelijk plan om door te zetten. In het middenspel vervlakte het voordeel en een witte loper legde de zwakte bloot van zwarts opgerukte pionnen. Een kwaliteitsoffer diende om het wit in ieder geval moeilijk te maken. Dat lukte. In een hectische stelling met een gedekte witte pion op g7 en een zwarte pion op e2 gaf wit een knol weg en daarmee de partij (3,5-2,5).

Jorgen Henseler kreeg met wit de Paulsen-variant van het Siciliaans op het bord. Okay, wit heeft beter gestaan en zwart heeft beter gestaan, maar de partij begon vrij rustig. Dit in tegenstelling tot het einde waar beide partijen met zware stukken de vijandelijke koning naar de strot vlogen. Wit koos ervoor de koning angstvallig in de hoek te houden, maar zwart koos er juist voor met de koning naar het centrum te marcheren. Met als eindresultaat eeuwig schaak en het eerste matchpunt(4-3).

Linda Jap toen San koos met zwart een foutief plan in de opening na het ruilen van de dames op zet 10. Dat zorgde voor de nodige kopzorgen (vooral het niet te ontwikkelen b8-paard) tot aan de 40e zet. Net voor de eerste tijdscontrole koos haar tegenstander voor een incorrect stukoffer, dat gemakkelijk werd gepareerd door een tegenoffer. Genoeg tijd op de klok om de 40e zet te kunnen doen en een beter eindspel met kleine kwaliteit en geïsoleerde pluspion. Helaas kon in de resterende 30 minuten een voelbare winst niet omgezet worden in een daadwerkelijke winst. Door een tweede tijdnood van haar kant (tevergeefs zoekende naar de winst), sloeg de stelling weer om in het voordeel voor de witte stukken. Bij de tussenstand van 4-3 in ons voordeel (ingefluisterd door de teamcaptain), kon zij de onwil van haar tegenstander om door te spelen accepteren met een herhaling van zetten. Remise en het tweede belangrijke matchpunt binnengehaald (4,5-3,5).
Na de wedstrijd gezellig met een klein groepje uit LSG 3 en 5 in Den Haag Koreaans wezen eten. Een aanrader.

Oplossing (en partijverloop):
37. Dc5! Tb8 38. Pd8!! Pd6 39. Dxd6 Dxd6 40. Pf7 mat

7 reacties op “Belangrijke zege LSG 3

  1. Omdat het plaatsen van het diagram op problemen stuitte, en een workaround die ik verzonnen had naar een website waar je diagrammen kunt maken met de FEN-notatie wordt hier niet geaccepteerd.

    Dan maar op de jaren ’80 manier:
    Wit: Kg1, Dd4, Ta1, Pf6, Pa7, pionnen a4, e5 f2, h6
    Zwart: Kh8, Da6, Tf8, Lf5, Lc4, pionnen d5, e6, g6, h7

    Wit speelt en wint. Niet al te moeilijk, maar de slotstelling zie je niet vaak … 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*