Belangrijk matchpunt voor eerste

Een KNSB-wedstrijd zonder Edwin van Haastert. Een soepele OV-verbinding tussen Tilburg en Leiden. Spelen tegen Henk van der Poel als je dat niet wilt. Het is als een verslag van de interne van Robert Straver zonder het woord onderbroek. De kans erop is klein maar soms gebeurt het. Of juist niet, in geval van dat soepele openbaar vervoer. LSG-BSG was een mooi gevecht. 5-2 achter maar toen de kruitdampen opgetrokken waren, stond er een aanvaardbaar gelijkspel op het scorebord. Man of the match was Predrag Nikolic die een slechtstaand eindspel met nog maar weinig eigen pionnen en bovendien een boertje achter, grootmeesterlijk naar winst uitschoof.

Edwin, thans verblijvend in de VS, had dus vooruit gespeeld tegen Robin van Kampen, en een knappe remise uit het vuur gesleept. Met zwart nota bene. Vijf witborden om iets moois mee te doen was het plan in de voorbespreking. Van de uitvoering zou echter bar weinig terechtkomen…

Maar eerst was er de zaterdagochtend. Of eigenlijk de vrijdagavond ervoor, waarop ik Jan wees op de ellende op het traject Tilburg-Breda, waar bussen reden. Naar verwachting zouden de treinen de volgende ochtend weer normaal rijden. Misschien had ik Jan iets duidelijker moeten maken dat Nederland geen Duitsland is. Voorafgaand aan zijn partij-analyse  geeft Jan een korte samenvatting van zijn belevenissen om in Leiden te geraken. Bijna drie kwartier te laat achter zijn bord maar met een interessante speelstelling haalde hij zijn tijd netjes in en had iedereen alle vertrouwen in een goede afloop. Helaas speelde hij daarna naar eigen zeggen iets te voor de hand liggende zetten en zag hij niet meer dan remise door eeuwig schaak. Dat was een witbord minder, en nota bene eentje waarop we fors ratingoverwicht hadden.

Kort voor Jan de remise pakte moest Eelke een pijnlijke nul incasseren. Een pion werd op onjuiste wijze geofferd (17…, Pf4 is beter). Het loperpaar bood wellicht enige compensatie maar het witte stukkenspel leverde vervolgens ook een stuk op. Weg was Eelkes ongeslagen status dit seizoen.

Michiel speelde een correcte pot, remise. Heel veel meer valt er niet te vertellen, symmetrische pionnenstructuur, stukken die geruild werden, soms heb je van die partijen.

Stefan daarentegen gooide de knuppel in het hoenderhok en maakte er een scherpe offerpartij van. Ris miste de beste verdediging die eindigde met materieel voordeel en na nog een fout had Stefan zelfs een winnende mataanval. Maar zie dat maar eens te vinden als de incrementseconden wegtikken. Remise door eeuwig schaak tegen een sterke tegenstander, ook niet gek. Stefan heeft zijn partij van commentaar voorzien.

Arthur stond optisch goed na de opening met zwarte paarden op a5 en h5 na 10 zetten. Maar na pionsnacken zonder de koning in veiligheid te brengen kwamen de zwarte stukken uit hun schulp om de witte koning onder vuur te nemen. Dat liep voor Arthur niet goed af.

Jan-Willem speelde tegen een andere bekende in het Leidse circuit, Thomas Willemze. In een soort Benoni-Wolga waarbij de zwarte e-pion op zijn plek bleef, raakte Jan-Willem de grip op het spel kwijt toen hij iets te voortvarend toe wilde slaan. De handige Willemze loerde op de voorbij komende kans en maakte het met een aardige combinatie uit. 5-2 achter, de missie was duidelijk: driemaal winnen! Mark stond goed, Rudy een toren voor, maar bij Predrag leek remise toch wel zeer waarschijnlijk.

De eerste die won was Mark. Met positionele middelen werd wit langszaam maar zeker het defensief ingedrukt. De doorbraak op de damevleugel waar wit ook lang gerokeerd had, leidde tot een pionnenwals in het centrum. Zie zijn analyse.

Predrag speelde de opening onnauwkeurig. Zwart won een belangrijke centrumpion en Predrag kwam ook al niet aan rokeren toe. Gelukkig deed Riemersma het ook net niet helemaal optimaal, zodat er na dameruil een eindspel met een pion minder resteerde. Nog steeds stond zwart beter maar het was al zeer onduidelijk of het zou winnen. Predrag wikkelde niet af naar een theoretisch remise toreneindspel, sloeg het remise-aanbod van Riemersma af en voerde snel spelend de druk op. Wat Riemersma ook probeerde, het lukte niet om een remisestelling te krijgen en nadat er twee pionnen vielen, was het pleit beslecht.

Als laatste was Rudy bezig de laatste aanvalsgolven van Frank Erwich op te vangen. Na wat ongelukkige manoeuvres had Frank aanval gekregen tegen het verzwakte zwarte kamp.  Om met de dame verder binnen te dringen offerde Frank moedig een stuk. Wellicht niet nodig maar met onze maestro al sterk leunend op de increment een begrijpelijke keuze. Na het volgens mij toch geplande 32…Tb7 leek de partij niet lang te duren maar Rudy snackte nog een pion. Frank kon nu het gratis tempo benutten door met h4 een luchtgat op de onderste rij te maken en met 34 Tff6 genadeloos toeslaan. In de herkansing ruimde Rudy wel f7 op, Frank offerde nog een kwal, maar met een toren meer zonder eeuwig schaak was het gewonnen voor zwart.

5-5, een zeer nuttig matchpunt om de degradatiezone enigszins te ontlopen. Over twee weken uit tegen landskampioen En Passant. Dat wordt als het goed is een KNSB-wedstrijd met Van Haastert. De puinhopen bij station Tilburg zijn nu al opgelost. En Henk van der Poel doet niet mee in die wedstrijd. Als we winnen wordt de titel van het verslag Onderbroek!

1. IM Edwin van Haastert 2431 GM Robin van Kampen 2623 ½ ½
2. Arthur Pijpers 2404 Lars Ootes 2368 0 1
3. IM Mark van der Werf 2402 Ewoud de Groote 2332 1 0
4. GM Predrag Nikolic 2594 IM Li Riemersma 2438 1 0
5. FM Michiel Bosman 2329 FM Henk van der Poel 2215 ½ ½
6. IM Jan Sprenger 2499 Ton van der Heijden 2288 ½ ½
7. IM Eelke Wiersma 2377 IM Alexander van Beek 2317 0 1
8. IM Stefan van Blitterswijk 2356 IM Robert Ris 2443 ½ ½
9. IM Rudy van Wessel 2391 FM Frank Erwich 2331 1 0
10. IM Jan-Willem de Jong 2461 IM Thomas Willemze 2417 0 1

1 reactie op “Belangrijk matchpunt voor eerste

  1. Het was een prachtig spektakel. Overigens vind ik de verslagen (met partijen!) erg leuk om te lezen. Ik hoop dat de schrijver van het verslag van het 2e daar een voorbeeld aan neemt en ons in ieder geval de partij van Gerrie laat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*