Beduvelen en gemiste kansen

In een reactie van Eric las ik zijn opmerking over de beduvelprijs en ik was dus meteen benieuwd naar de partij. Laten we daar dan maar mee beginnen.

Na een opmerkelijke Franse opening is wit er vol tegenaan gegaan. Hij heeft een prachtige stelling opgebouwd, maar Peter wil het zich graag laten bewijzen:

Helaas voor Frans. Het zou een mooi kandidaat voor de spektakelprijs zijn geweest.

Marco zal zich ook wel een beetje ‘beduveld’ voelen. Wit heeft een pion geofferd en daar onvoldoende compensatie voor gekregen, maar je moet natuurlijk altijd op blijven letten!

In het volgende fragment zien we een van de favorieten een frivool potje afleveren. Zijn gebruikelijke positionele stijl wordt wel eens overboord gegooid en dan is dit het resultaat.

Er moet wel bij worden gezegd dat Rudy in zijn jonge jaren een fervent aanhanger van het Konings Gambiet was…

Gemiste kansen
We beginnen met een eindspel. Niet iedereen die de partijen snel naspeelt, zal dit moment zijn tegengekomen. Dat terwijl er tegenwoordig juist in het eindspel de mooiste momenten verloren gaan door het versnelde speeltempo.

Bij het volgende fragment is het me nog niet helemaal duidelijk of de witspeler wat heeft gemist of dat hij de materiaalverhouding niet op waarde in heeft kunnen schatten. Toch nog eens vragen aan Capitano.

In de B-groep liet Chiel Kuiper een mooie kans liggen.

Tot slot een fraaie overwinning van de verrassing in de A-groep (wat mij betreft); Albert Termeulen. De opening was niet helemaal goed gegaan en zwart staat prima, maar Albert gaat altijd op zoek naar actief tegenspel. Als je dan even niet oplet, heb je de poppen aan het dansen.

Een mooie technische prestatie!

5 reacties op “Beduvelen en gemiste kansen

  1. Mooie variant, Edwin! Ik had hem ook al gevonden (alhoewel niet zelfstandig).
    Ik moet bekennen dat ik dacht steeds verloren te staan, tot in de slotstelling toe (61 Kc4 dreigt Tc6, maar dat valt wel mee na 61… Kb6 62 Td6+ Kb7). Eerder in de partij stond ik natuurlijk compleet verloren (44 Tc2!).
    Wat de beperkte tijd betreft: op het moment dat er tot remise werd besloten, hadden we beiden nog zo’n twee minuten over – maar de dreiging (van 10 seconden per zet) is voor sommige rond-de-zestig-jarigen (ik ook) sterker dan de uitvoering…

  2. In de partij Zwinkels – Van Drunick hebben we met name naar 18)..g5 gekeken. Het leek niet eenvoudig om daar voordeel tegen te bereiken. Stockfish liet thuis zien dat wit wel voordeel had.
    Als zwart echter eerst 18)..h5 en daarna g5 speelt en snel daarna h4 blijft de situatie m.i. wel beter voor wit maar of het voldoende is voor winst?

    • Jan Willem, 19..h5 met het idee om de zwarte loper te activeren door g7-g5 is zeker een interessant idee en waarschijnlijk ook een beter plan dan rustig afwachten. Ik ben het met je eens dat het niet duidelijk is of wit kan winnen, maar hij kan het in ieder geval proberen. Nu werd het een vrij snelle remise waarmee Wim wellicht ook wel tevreden mee was 🙂
      Bedankt voor de aanvulling!

  3. 18.Dxa8 was mijn eerste reactie en ik had ook gezien dat c2 in eerste instantie vergiftigd was, maar zag niet direct hoe het verder moest na Txa8 19. Lxa8 g5 20. hxg5 Lxg5 waarna Tc1 niet kan. Wit kan echter verder komen met Te1-e5xa5 onder opoffering van c2 en d3 waarna het waarschijnlijk wint. Er was geen directe coordinatie en daarom lastige beslissing met naderende tijdnood. In de partij wilde ik even professioneel de zetten herhalen omdat ik dacht dat zwart na Dc6 Db4 zou doen (Db7, Dc5 en dan kan slaan op a8 alsnog), compleet slaan en Tc8 gemist. Een remise tegen de man in topvorm (zie eerder lijstje vtHof) daar was ik natuurlijk ook wel tevreden mee. 😉

  4. Deze rubriek wordt met de dag leerzamer! Stel je eens voor dat we interne partijen gaan publiceren (op een gesloten deel) … Of in ieder geval vanaf pakweg zet 12 om de opening minder makkelijk weg te geven. Het betekent wel: 2-3 mensen die in toerbeurten alle partijen invoeren, 2-3 mensen (met enige analyse-kracht) die een leerzaam verslag maken van 4-5 partijen … De natte droom van elke interne competitieleider.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*