ASC 2 – LSG 6

ASC 2, onze tegenstander in de laatste ronde, was al kampioen. Wij verkeerden in de merkwaardige positie dat we nog tweede konden worden en promoveren maar ook nog konden degraderen, afhankelijk van alle (echt alle) andere uitslagen in deze ronde.

Degradatie was onwaarschijnlijk: dan moest in twee wedstrijden een bepaald team winnen en moest de derde wedstrijd in een gelijkspel eindigen. Bovendien hadden wij aan drie bordpunten tegen ASC 2 genoeg. Het promotiescenario was bijna even onwaarschijnlijk maar zoals het uitpakte, werd dat scenario verwerkelijkt … op één ding na. De uitslagen van alle drie de andere wedstrijden waren in ons voordeel, een klein wondertje, maar wij wonnen niet.

Winst heeft er wel in gezeten het begon ook goed toen Don al snel een uitstekend seizoen met een vol punt besloot. Vincent verloor echter en Michiel gaf een stuk weg, wat uiteraard niet goed afliep. Jaap van der Heijden stond er ook niet goed voor, met stukken die op de damevleugel achter een gesloten centrum niks stonden te doen terwijl zwart dame, paard en toren naar de koningsvleugel overbracht. Jaap voerde een tegenactie uit door het centrum maar die werd bekwaam opgevangen waarna zwarts zware stukken en een penning van f3 door Lb7 Jaaps koningsstelling definitief ontwrichtten.
Jaap Beetstra kwam goed te staan maar moest uiteindelijk in remise berusten en zo werd het 3½ – 1½ voor ASC 2. Geen mooie tussenstand maar we stonden in alle drie de overgebleven partijen goed, al begon tijdnood wel een rol te spelen.

Bart won in het eindspel een tweede pion maar moest wel een vrijpion in toom houden, wat hij eerst niet zo handig deed maar hij kreeg de gelegenheid zich te herstellen en troggelde toen zijn tegenstander met een valletje een toren af.
Chris speelde in de vluggerfase een eindspel met P+3 en een goede koning tegen P+2 en een slechte koning achter mekaar uit.
Daarvoor was het echter al mis gegaan bij Frank, terwijl hij er van de drie bij het ingaan van de slotfase het best voor stond. Hij had een loper voor twee pionnen terwijl de pionnenketen van zijn tegenstander nog niet ver was opgerukt. Na wat ruilwerk kreeg Frank een gewonnen eindspel met LL tegen L bij een meerderheid van drie tegen een op de koningsvleugel maar beging toen in de vluggerfase een nare fout door de enige dreiging die zijn tegenstander nog had niet goed te beoordelen. Na …Lxa3 (bestrijkt c1) nam Frank een pion op b5 die hij toch wel te pakken had gekregen in plaats van zijn koning naast zwarts vrijpion op c3 te zetten.
Au en jammer… geen promotie en sneu voor Frank.

Deze avond was tekenend voor een seizoen vol verrassende uitslagen. Eén raadsel werd deze avond opgehelderd: ASC 2 heeft in de eerste ronde, toen het verloor van Inter Nos, met vijf invallers gespeeld. Een ander raadsel niet: hoe Reynaerde met 5½ – 2½ van De Zwarte Pion 2 kon winnen en De Zwarte Pion 2 met 5 – 3 van ons en wij daarna met 6½ – 1½ van Reynaerde.
ASC 2 is uiteindelijk afgetekend kampioen geworden met 12 uit 7. De andere ploegen zijn op respectievelijk 7, 7, 7, 6, 6, 6 en 5 punten uitgekomen. Philidor 3 is tweede geworden en gepromoveerd, Inter Nos en De Zwarte Pion 2 zijn gedegradeerd. Wij zijn vijfde geworden met, op ASC 2 na, de meeste bordpunten, net een halfje meer dan Philidor 3.

Topscorer van ons negenmans achttal is Don geworden met 4½ uit 5, heel mooi, en hij is ook als enige ongeslagen gebleven. Jaap van der Heijden heeft het met 5 uit 7 ook prima gedaan. Bart is de derde met een positieve score, 4 uit 6.
De ‘oude hap’ bleef daar ver bij achter. Het meest opvallend zijn de minscores van Vincent (3 uit 7) en Michiel (2 uit 6) terwijl zij twee jaar geleden, toen we promoveerden, de ongeslagen topscorers waren. Ook Chris deed het slechter dan twee jaar geleden, toen 4½ en nu 3 uit 7. Alleen Jaap Beetstra deed het met 2½ uit 5 een halfje beter dan toen.
Frank, aan bord een spelend, heeft met 1½ uit 5 reden tot klagen, vooral gezien zijn laatste partij. Had hij even Kd3 gespeeld om veld c2 in bezit te nemen dan was hij op vijftig procent uitgekomen, nu is het 1½ uit 5 geworden.
Ruud is het hervatten van wedstrijdschaak met een nieuwe speeltempo niet meegevallen maar hij rommelde (zijn typering) nog wel 1½ punt uit 5 bij elkaar.
We hebben hulp gehad van twee invallers. Herman Heijboer behaalde 2 uit 2, Daan Vernooy een halfje in zijn enige invalbeurt. Dank, heren!

ASC 2 LSG 6 4½  –  3½
Alexander van der Kuijl Frank Korving 1 – 0
Richie Bartels Michiel Zeevaarder 1 – 0
Twan Kastelijn Jaap van der Heijden 1 – 0
Jeroen Frijling Chris de Weert  0 – 1
Nico van Zuylen Don van den Biggelaar  0 – 1
Paul Karis Bart van den Bosse  0 – 1
Pieter de Paus Jaap Beetstra ½ – ½
Peter Jong Vincent Schenkelaars 1 – 0

Verslag: Michiel Zeevaarder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*