Anand en Carlsen onder de indruk van ronde 8

Omdat de WK match tussen Anand en Carlsen in Sochi wordt gespeeld, waar de klok op onverklaarbare wijze altijd een paar uur te vroeg staat, gelukte het beide spelers afgelopen dinsdagavond present te zijn bij de 8ste ronde van de interne competitie van LSG. De eerste vraag was natuurlijk waarom er slechts 32 schakers voor de interne waren ingedeeld. Ach, 8 stuks speelden een duel tegen de Zwarte Pion (wiens naam elk jaar rond 5 december wordt betwist in een fel maatschappelijk debat tussen voor en tegenstanders van Zwarte Pion) en 4 stuks waren in Alphen actief voor de beker. De heren Carlsen en Anand begrepen het en richtten hun aandacht op de partijen.

De kompanen waren onder de indruk. Maar her en der klonk er ook een kritische noot. “Hell Mountain blew himself up in the centre against Sardine“, zo beweerden de heren. Vanuit een Engelse opening, Carlsen maakte enkele aantekening natuurlijk, ontstond een open positie omdat Serdijn de boel voortvarend aanpakte met een vroeg f5. Hellenberg achtte het noodzakelijk de boel open te gooien maar plotseling had hij een dubbele aanval op twee stukken tegen zich. Het was direct game over. Voor Carlsen was het wel even wennen, want diverse mensen in de zaal speelden tot zeker zet 7 theorie. Daarnaast was een aantal partijen al voor zet 20 klaar. “You Dutch come to quickly”. We hebben hem er natuurlijk subtiel op gewezen dat zijn Engels, in dit geval bedoelen we de taal, nog wel wat beter kan.

Anand bleef wat langer stilstaan bij de partij Termeulen – Van Dorp. Hij vond het “rather interesting how Of Town with the black pieces manages to implode his entire position”. Carlsen liep langs en beweerde dat wit op enig moment op meer verschillende manieren kan winnen dan dat er zetten zijn die verliezen. Op dat moment maakte Anand een aantekening, want dat soort uitspraken laat hij altijd graag controleren door Tim Krabbé die zijn hele schaakleven inmiddels heeft opgeofferd aan het vinden van curiositeiten waar nog nooit iemand anders ook maar een seconde warm of koud van is geworden.

Adriaan Schouten werd hartelijk begroet door de heren. “We almost didn’t recognize you without your hat”. Hilariteit alom. De heren hadden die middag nog achterin meegevlogen met Schouten en hem tips wat gegeven hoe je Chiel Kuiper het beste kunt bestrijden. Dat bleek een voltreffer te zijn en Schouten is met zijn TPR van bijna 2000 lekker bezig zo.

Wie ook lekker bezig is dit seizoen, is Justin Senders. Als bijna leeftijdgenoot van Carlsen klikte het best goed tussen beide en de partij kon de goedkeuring van de wereldkampioen dragen. “First you do almost nothing, then you wait, then you wait some more, then you win a pawn, then another won and then you have 2860 ELO before you know it.” Als Justin zo doorgaat kan hij direct overstap maken naar LSG 1!

De heren moesten op enig moment gaan. Ze hebben immers vandaag een rustdag en de terugvlucht duurt al gauw een uur of 5. Onderweg naar de luchthaven bekende Carlsen dat hij toch wat in verwarring was. “What does a baker do in the evening behind a chess board?” Net voordat ze weggingen kon De Jeu, consequent door Anand verkeerd uitgesproken als The Joy, uitleggen dat Joop Bakker gewoon een schaker was en geen plannen had voor het bakken van broodjes. Dat gehoord hebbende, verdween de verwarring en legde Carlsen nog even kort uit hoe het eindspel eigenlijk gespeeld had moeten worden. “Perhaps Baker could have had the joy of a draw”. U begrijpt, ook Anand raakte nu geïrriteerd van het niveau van Carlsen’s Engels. “You’re nothing more than a misspelled Ola icecream” klonk er plotseling. Die laatste vier partijen van de WK match gaan nog spannend worden. De kans is overigens groot dat Magnum in partij 9 voor de Engelse Opening gaat.

Uitslagen van ronde 8:

Bd White Black Results
1 Eric van ’t Hof Justin Senders 0 – 1
2 Erik Oosterom Raoul van Ketel 0 – 1
3 Robert Straver Robin Schenkelaars 1 – 0
4 Rolf Corstjens Herman Heijboer 1 – 0
5 Marcel de Jeu Joop Bakker 1 – 0
6 Michiel Zeevaarder Frans Erwich 0 – 1
7 Chiel Kuiper Adriaan Schouten 0 – 1
8 Albert Termeulen Quirinius van Dorp 1 – 0
9 Luuk Hoogeveen Frank Hordijk ½ – ½
10 Rob Uittenbogaard Aart van de Peut 0 – 1
11 Daan Vernooy Joris Kuipers ½ – ½
12 Chris de Weert Puck de Wit 1 – 0
13 Jan Hellenberg Adinda Serdijn 0 – 1
14 Chris Molsbergen Frank Korving 0 – 1
15 Paul Dowit Jaap Beetstra 1 – 0
16 Stanley Bingen Sander Koning 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*