Onderbroek!

Zoals onze captain in het vorige rondeverslag al schreef is bij de winst op de landskampioen de titel van het verslag “Onderbroek!”. Net zoals het niet vaak voorkomt dat een verslag van LSG 1 deze titel heeft, komt het ook niet vaak dat LSG1 wint van de regerend landskampioen. Toch is het ons gelukt om met de kleinste marge te winnen!

De wedstrijd begon rustig met twee korte remises van Rudy en mijzelf. Een 1-1 stand is niet heel bijzonder, alleen op de overgebleven borden was het ratingvoordeel groter geworden in het voordeel van En Passant. Opmerkelijk genoeg voorspelde de teamleider van En Passant in deze fase een 5,5 – 4,5 overwinning voor LSG.

Mark speelde met zwart tegen Erwin L’Ami die deze maand op indrukwekkende wijze het Reykjavik open heeft gewonnen. Een uitstekende voorbereiding van Mark zorgde ervoor dat hij de stelling na twintig zetten de ochtend voor de wedstrijd thuis nog op een bord heeft gehad. Na een afwikkeling ontstond een eindspel van T+L vs T+P met pionnen op beide vleugels. Mark stond iets minder in deze stelling, maar wist het zonder al te grote problemen remise te houden.

Na de opening kwam ook Edwin iets minder te staan, doordat hij zijn eigen structuur met a2-a4 verzwakt had. Om spel te houden offerde Edwin een stuk offer dat uitliep op een dubbele promotie. Een fraaie wending van Dimitri Reinderman won uiteindelijk.

Het spel van Michiel werd door Jan Sprenger bij het diner aangemerkt als ‘konijnenschaak’. Na een mindere opening kwam hij ingegraven te staan, maar door een reeks enige zetten bleef de stelling overeind. Remise na flink werken was het resultaat. Jan zelf speelde een uitstekende partij tegen Manuel Bosboom. Die geheel in eigen stijl het Jan nog erg lastig maakte met verschillende tactische wendingen. Hier de hele partij met commentaar van Jan:

Predrag speelde een hele fraaie partij tegen Jan Smeets. Een knappe prestatie om te winnen van de koploper in het topscore klassement van de meesterklasse. Een zeer ingewikkeld middelspel ontstond, waarin Jan met zwart tactisch veel mogelijkheden had. De witte stelling was echter structureel beter en nadat de zwarte wendingen opdroogden won Predrag met centrum pionnen die doorliepen. Zeker een aanrader om deze partij na te spelen met commentaar van Predrag.

Tussenstand was 4-3 in het voordeel voor LSG. De overgebleven borden waren echter alle drie met materiaal achterstand voor LSG. Jan-Willem en Arthur een pion minder en Eelke zelfs een kwaliteit achter. Bij Arthur was dit erg jammer aangezien zo’n beetje de hele partij beter had gestaan. Met 2 toren + loper vs 2 toren + paard ging hij iets te ver en kwam een pion achter in een toreneindspel dat hij makkelijk remise hield. De hele partij met commentaar van Arthur:

Dat het nog best lastig kan zijn om met een kwaliteit meer te winnen bleek bij Eelke. Ondanks de kwaliteit meer, kon de toren niet binnen komen. Alleen de a-lijn was open en daar waren de velden verdedigd. Ergens had ik het idee dat de stelling van Eelke toch wel erg verdacht was, maar achter het bord bleek het te moeilijk om naar winst te voeren.

Nu moest alleen Jan-Willem nog remise houden tegen Peng. Naar eigen zeggen was het lang geleden dat hij zo lang in de touwen had gehangen. Het leek wel het eindspelthema van de dag, want nu ook weer T+L tegen T+P. Met pion meer heeft Peng het lang geprobeerd, maar ook hier lukte het niet om te winnen.

Concluderend waren twee knappe winstpartijen en het remise houden van veel mindere stellingen genoeg voor een nipte overwinning. Remise houden van al die stellingen lukt natuurlijk niet iedere wedstrijd, maar voor het winnen van de regerend landskampioen is er iets extra’s nodig!

Stefan van Blitterswijk

LSG – En Passant

T En Passant 2443 LSG 2424
1. GM Jan Smeets 2625 GM Predrag Nikolic 2594 0 1
2. GM Erwin l’ Ami 2605 IM Mark van der Werf 2402 ½ ½
3. GM Dimitri Reinderman 2574 IM Edwin van Haastert 2431 1 0
4. IM Manuel Bosboom 2390 IM Jan Sprenger 2499 0 1
5. GM Friso Nijboer 2565 FM Michiel Bosman 2329 ½ ½
6. GM Zhaoqin Peng 2375 IM Jan-Willem de Jong 2461 ½ ½
7. FM Richard Vedder 2251 IM Stefan van Blitterswijk 2356 ½ ½
8. IM Jan Willem van de Griendt 2355 IM Rudy van Wessel 2391 ½ ½
9. IM Henk Vedder 2374 IM Eelke Wiersma 2377 ½ ½
10. IM Hans Bohm 2314 Arthur Pijpers 2404 ½ ½

 

1 reactie op “Onderbroek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*