Alle clichés kunnen weer uit de kast

Een goed begin is het halve werk, de eerste klap is een daalder waard, vele handen maken licht werk, na gedane arbeid is het goed rusten… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Feit is in ieder geval dat LSG IntelliMagic goed is begonnen aan het nieuwe seizoen dat dit keer hopelijk wel helemaal kan worden uitgespeeld.

Zaterdag 11 september was het dan eindelijk zo ver. We mochten weer achter het bord plaats nemen om de eerste ronde van de KNSB competitie te spelen. Een weekje eerder dan de rest omdat tegenstander Zuid Limburg mee zal gaan doen de European Club Cup in Noord-Macedonië. Zelf zouden wij hier eerst ook aan mee gaan doen, maar omdat er zoveel onduidelijkheden waren omtrent de Covid-maatregelen, hebben we hier dit keer toch maar voor bedankt.

Er werd gespeeld in de zaal waar Voerendaal vroeger ook altijd speelde; het dorpscafé Keulen in Klimmen. We speelden in de grote zaal en die voldeed uitstekend. In het verleden zijn we wel eens in een klein bovenzaaltje beland. Dat was toen al niet acceptabel en zou in de huidige situatie al helemaal niet meer kunnen. Er was meer dan genoeg ruimte en de omstandigheden waren dan ook perfect voor een mooie wedstrijd. Vooraf werd nog even gevreesd voor geluidsoverlast en/of reisproblemen omdat op precies dezelfde dag de tourversie van de Amstel Gold race werd gehouden. De vooraf doorgegeven tips om de route te vermijden, hielpen ons allemaal om ruimschoots op tijd aanwezig te zijn en van de wielrenners hebben we helemaal niets gehoord.

Het begin was nog een beetje stroef en dit keer was het zo dat het halve werk niet direct een goed begin was. Mijn tegenstander – de jonge Duitser Fatih Baltic – had niet echt de ambitie om iets te proberen met de witte stukken. Mijn ongelukkige openingskeuze maakte het hem wel heel makkelijk om er echt helemaal niets van te maken en vrij snel werd er tot remise besloten. Een lichte teleurstelling gezien het ratingverschil. Dit gaf mij nog wel de tijd om even snel te gaan kijken waar we zouden kunnen gaan eten na de wedstrijd. Uiteraard was de eerste keuze om te gaan eten in restaurant De Post (zie ook het verslag van Wim Zwinkels van de wedstrijd in en tegen Voerendaal uit 2014: Het Limburgse leven is goed). Helaas gingen die pas om 18.00 uur open en het leek me wat riskant om dan nog binnen te wandelen en te vragen of ze plek voor 9 man zouden hebben. Achteraf bleek dat het Predrag en zijn vrouw wel was gelukt om te reserveren, dus nog maar eens vragen of het hen ook zo goed bevallen was. In plaats daarvan konden we wel direct terecht in het eetcafé tegenover de speelzaal en dat beviel ook prima.

De wedstrijd ontwikkelde zich redelijk gunstig. Hoewel er nergens echt duidelijk voordeel was, leek het me dat Robin, Jan, Casper en Arthur al zeer prettig stonden en ook op de andere borden waren het de LSG-ers te zijn die bepaalden wat er ging gebeuren. Pas rond de tijdnoodfase vielen de volgende beslissingen.

Tegenvallers
Een kleine tegenvaller was de remise van Jan-Willem de Jong. Het leek erop dat hij ergens voordeel had kunnen krijgen in een gecompliceerde Anti-Meraner, maar tegenstander Fabian Miesen verdedigde zich nauwkeurig en haalde een verdiend halfje binnen. (1-1)

Bij Jelmer had ik het gevoel dat het beide kanten op kon gaan. Met zwart had onze man in een Hollandse opening met 2.Lg5 ergens een pionnetje gesnoept. Wit kreeg wel erg veel compensatie en in tijdnood besloot Jelmer maar een ongeveer gelijk eindspel in te vluchten. (1½-1½)

Op dit moment kregen we echter een flinke tegenvaller te verwerken. Lange tijd leek Jan Smeets met wit tegen een andere jonge Duitser – Alex Suvorov – er dwars doorheen te gaan. Door een thematische doorbraak met e4-e5 gevolgd door f4-f5 nam hij het initiatief stevig in handen. Uiteraard had ik er alle vertrouwen in, maar het was minder makkelijk dan het er op het eerste gezicht uitzag. Jan miste de beste voortzetting – die inderdaad groot voordeel had opgeleverd – en gaf zijn tegenstander de kans om door een gedwongen stukoffer de aanval over te nemen. Opeens stortte de witte stelling in elkaar en keken we tegen een onverwachte achterstand aan. (2½-1½)

Op dat moment was het al wel duidelijk dat Casper ging winnen en dat ook Predrag en Robin goede kansen hadden op een vol punt. Direct na de tijdnoodfase nam Michiel Bosman dan ook genoegen met een halfje tegen de taaie Michael Buscher. De hele partij had Michiel een klein positioneel plusje waar zwart wat stukkenactiviteit tegenover kon stellen. Een grootscheepse ruilactie leek Michiel nog wat kansjes te geven, maar ik weet niet of dat nu ooit genoeg was. (3-2)

De ommekeer
Casper tikte zoals verwacht de gelijkmaker binnen. Lennert Lenaerts speeld met wit een modieus Catalaans gambiet waar hij wel wat spel voor kreeg. Casper verdedigde echter nauwkeurig en nam uiteindelijk het initiatief over. Hij rekende duidelijk beter dan zijn Belgische opponent en met wat verrassende zetten won hij materiaal. De technische fase was niet al te moeilijk meer. (3-3)

Vrijwel direct daarna wist Predrag zijn voordeeltje in het paardeindspel om te zetten in een vol punt. Christian Braun speelde zijn gebruikelijke Konings-Indisch in de voorhand en wist niets te bereiken tegen de gezonde opzet van Predrag. Beetje bij beetje kwam zwart wat beter te staan. Wellicht was het eindspel nog wel ergens remise, maar dat is niet eenvoudig tegen zo’n ervaren grootmeester. (3-4)

De debutanten
Thomas Willemze maakte zijn debuut voor LSG. Vorig seizoen al lid geworden en toen ook wel online mee gedaan, maar nu echt achter het bord. Ik weet niet of Roel Hamblok op de hoogte was van het feit dat Thomas net een boek over het Scandinavisch heeft geschreven, maar hij was duidelijk niet in staat om zwart ook maar enigszins in de problemen te brengen. Thomas kon rustig op winst gaan spelen en sloeg dan ook een remise-aanbod af. Maar een kleine onoplettendheid kostte hem opeens een stuk waarna hij één zet lang verloren heeft gestaan. De witspeler deed het ook meteen fout waarna Thomas alsnog een halfje kon incasseren. (3½-4½)

De twee matchpunten werden veilig gesteld door Arthur Pijpers die met wit een andere Belg Jelle Sarrau versloeg. De zwartspeler speelde de Franse opening niet helemaal nauwkeurig en wit kreeg al snel groot ruimtevoordeel. Arthur was misschien iets te gehaast met zijn positionele stukoffer en toen hij zwart de kans gaf om het stuk terug te geven, ontstond er echt een complete chaos. Wellicht dat er later  nog een gedetailleerd analyse volgt van de hand van de winnaar. De brede glimlach waarmee Arthur de bar binnen kwam lopen deed ons in ieder geval veel goed. (3½-5½)

De tweede debutant was Robin Swinkels die net als Thomas de overstap van BSG naar Leiden heeft gemaakt. Robin is goed bevriend met een oude bekende (Jan Sprenger) en dat zal zeker geholpen hebben met de keuze. Nogmaals welkom aan Thomas en Robin, twee spelers die zowel qua speelsterkte als qua sfeer enorm goed in het team passen. In dit geval scoorde de debutant ook een fraaie overwinning. Aan bord 1 werd verreweg de sterkste speler van Zuid Limburg overtuigend verslagen. In een fraaie partij wist Robin met kleine middelen Daniel Hausrath steeds verder in de problemen te brengen. Misschien dat de afronding nog wat handiger had gekund, maar ik geloof niet dat Robin ooit ergens de controle verloren heeft. (3½-6½)

Een goed begin van de nieuwe competitie waar we in de volgende thuiswedstrijd tegen HWP uit Sas van Gent een goed vervolg aan moeten geven. Fabian Miesen – de sympathieke teamleider van Zuid Limburg – grapte nog dat als de competitie nu zou worden stop gezet, zij in ieder geval tweede zouden zijn. Laten we hopen dat het zover niet gaat komen en dat we nu wel alle 9 ronden gewoon uit kunnen spelen. De kampioensbeker moet hoognodig weer eens opgepoetst worden nadat hij nu al twee jaar stof heeft staan te verzamelen bij mij op de kast.

Ik zal aan dit verslag in de loop van de week nog wat schaaktechnische fragmenten toevoegen.

Zuid Limburg 1 LSG IntelliMagic 1
Hausrath, D. (Daniel) 2483 Swinkels, R.H.A. (Robin) 2501 0 – 1
Braun, C. (Christian) 2412 Nikolic, P. (Predrag) 2556 0 – 1
Suvorov, A. (Alex) 2363 Smeets, J.S. (Jan) 2573 1 – 0
Lenaerts, L. (Lennert) 2358 Schoppen, C. (Casper) 2502 0 – 1
Sarrau, J. (Jelle) 2374 Pijpers, A. (Arthur) 2475 0 – 1
Suvorov, L. (Luca) 2280 Jens, A.J. (Jelmer) 2417 ½ – ½
Buscher, M. (Michael) 2344 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2353 ½ – ½
Baltic, F. (Fatih) 2182 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2452 ½ – ½
Miesen, F. (Fabian) 2175 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2410 ½ – ½
Hamblok, R. (Roel) 2232 Willemze, T. (Thomas) 2389 ½ – ½
2320 2463 3½-6½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*