Afgevaardigd

Al bij de waterpolopartij in de ochtend werd duidelijk dat wij het zwaar zouden krijgen. Ons goedkoop balletje, erg licht en daardoor makkelijk om mee te scoren, werd vervangen door een échte waterpolobal die we bij de balie leenden. Deze bal glijdt minder in de handen, maar hij is ook zwaarder, dus hard in de hoek van de goal gooien is iets lastiger. FWIW: mijn pogingen tot goal belandden overal—boven de lat, op de paal, bij de keeper, of op het water—maar niet daar waar het de bedoeling was. Ik was ook niet de enige die het moeilijk had met scoren.

Hoe haal je tegen een duidelijk beter team een goed resultaat? In mijn optiek kun je de strategie in één woord samenvatten: halfjes. Aangezien je tegen ca. 200 punten per bord sterkere tegenstanders zelden twee partijen wint, moet je het van de remises hebben en hopen dat iets jouw kant opvalt of een tegenstander te ver gaat. Naast ons versloeg Beer Sheva het duidelijk sterkere Mednyi Vsadnik bijna op deze manier, maar bij de stand van 2,5-2,5 lukte het Alon Greenfeld niet om zijn groot (winnend?) voordeel in het toreneindspel te verzilveren: remise en 3-3.

Ook in het algemeen zijn de meeste stunts bij de ECC één overwinning bij vijf remises, zeker op hoog niveau. We kwamen er echter niet in de buurt van. Casper had (met zwart) een bedrijfsongevalletje in de opening en stond snel een stuk achter: 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. d3 Lc5 5. c3 d6?! 6. d4! ed4: 7. cd4: Lb4+ 8. Kf1! 0-0? 9. Da4! en wit wint een stuk. Hij deed daarna nog aardige pogingen om het Safarli moeilijk te maken, maar stuk blijft stuk: 1-0. Eelke speelde een scherpe f3- Nimzo, maar zijn tegenstander overnam het initiatief en kwam beslissend met zijn stukken binnen. Ook hij moest voor een nul tekenen. Martin moest een minder eindspel verdedigen.

Aan de topborden zag het beter uit. Mijn tegenstander, Arkadij Naiditsch, speelde tot mijn verbazing de Berliner Mauer en de partij verzandde zonder noemenswaardige evenementen in remise. Arthur kwam tegen het Pf3/d4/Lf4 gedoe van Rauf Mamedov in problemen (Tf8, Pe8, Ld8, …), maar toen hij een kans kreeg greep hij hem met beide handen en bereikte voldoende tegenspel. Rond zet 25 liet Mamedov zijn klok tot twee minuten aflopen en gaf vervolgens een pion. Toen dacht ook Arthur lang na en beide spelers hadden opeens heel weinig op de klok. Een vuurwerk hing in de lucht, maar Arthur gaf gewoon zijn meerpion terug, activeerde zijn stukken en Mamedov koos eieren voor zijn geld: zetherhaling.

Martin moest kort daarna opgeven. 1-4 dus. Edwin was als laatste bezig. Hij werd door Gadir Guseinov al in de opening verrast (1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cd4: 4. Pd4: g6 5. c4 Lg7 6. Le3 Db6!?)—een specialiteit van zijn teamgenoot Rauf Mamedov. De partij had een hoop interessante momenten en Edwin was zeker niet kansloos. Helaas miste hij de remisekansen die er waren en uiteindelijk ging Guseinov er met het punt vandoor.

Tja, 5-1 hadden we niet willen verliezen. Maar morgen hebben we kans tot herstel tegen onze eeuwige nemesis Mednyi Vsadnik (standbeeld van Tsaar Peter de Grote en tevens een bekend gedicht van Alexander Puschkin): de Bronzen Ruiter uit Sint Petersburg met Svidler, Matlakov, Fedoseev & Co.!

1 reactie op “Afgevaardigd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*