Af door de zijdeur

Onderschatting? Gewoon een collectieve off-day? Ik weet het niet, maar het KNSB-beker team is in de laatste wedstrijd voor de landelijke finale dag uitgeschakeld door een op papier wel heel erg veel zwakker DSC Delft. Af door de zijdeur, zoals dat dan wel wordt genoemd.

Aan het begin van de avond zag het er allemaal nog zo mooi uit. DSC was bepaald niet in sterkste opstelling verschenen. Slechts één van de vier spelers komt in de reguliere competitie uit voor DSC 1 en met een ELO overwicht van ruim 200 punten op elk bord leek de strijd al gestreden. Toen vervolgens Edwin en Arthur al snel in een zeer gunstige stelling terecht kwamen met heel veel tijd voordeel werd dit idee alleen nog maar versterkt. En daar is het wellicht mis gegaan.

Edwin en Arthur bleven in hoog tempo hun zetten produceren en toen …
ging het mis. Eerst bij Edwin tegen Gert Legemaat spelend op paard winst liet hij winst van een pion op a2 aan zich voorbij gaan. Het paard bleek vervolgens niet gewonnen te worden. Er restte na wat afruil een toren eindspel weliswaar met een pion voorsprong, maar met geen mogelijkheid meer te winnen. (0,5-0,5).

Nog erger verging het Arthur tegen Kim Meulenbroek. In een variant die hij door en door kent kwam hij een kwaliteit voor te staan. Die had hij in elk geval eenvoudig terug kunnen offeren om in een gunstig eindspel te komen. Maar ook toen hij koos dat niet te doen leek er geen vuiltje aan de lucht. Totdat hij een venijnig damezetje over het hoofd zag en alsnog de kwaliteit moest terug offeren, alleen nu met afwikkeling naar een verloren dame eindspel. (0,5-1,5)

Jan-Willem de Jong stond toen al een pion achter tegen Smaranda Padurariu en was blij dat hij met beduidend minder tijd op de klok nog een remise scoorde. (1-2).

Alle hoop was toen gevestigd op Rudy, die tegen Ted Barendse speelde. Heel vaak brengt hij redding, maar helaas dit keer niet. Hij bleef tot het uiterste proberen, maar echte kansen heeft hij leek, me niet gehad. 1,5-2,5 Wie had dat van te voren gedacht ? Ik heb in de zaal nog gezocht naar verdachte types van een of ander goksyndicaat. Ik heb ze niet gezien en de uitslag staat ook nog altijd op diverse plaatsen op het internet. Kortom het zal wel echt en eerlijk gebeurd zijn.

1 reactie op “Af door de zijdeur

  1. Het was niet best van onze kant, maar Delft speelde natuurlijk ook gewoon een zeer goede wedstrijd. Ze waren vooral erg taai en gaven eenvoudigweg niet op in duidelijk mindere stellingen. Dat is ook een kwaliteit! Proficiat en succes in de finale!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*