Aalders en Van Wessel Zwitserse Helden

De Zwitserse Helden zijn dit jaar Peter Aalders en Rudy van Wessel. Beide wonnen ongeslagen en ongedeeld respectievelijk de B- en A-groep van het LSG Zwitserse Toernooi. Peter liet in rondes 1 en 3 halfjes liggen tegen Walraven en Bakker. Rudy liet naar vermoeden een halfje liggen ergens in het buitenland, want in ronde 2 had hij een bye en achter alle andere rondes staat een fraaie 1. De TPR van Rudy kwam daarmee uit op een niveau dat directe plaatsing afdwingt voor het Fide Candidates Tournament (welke de uitdager van de wereldkampioen bepaalt)  in 2015.

In de B groep was plaats 2 ook een eenzame plaats. Jan Hellenberg werd ongedeeld 2de. Plaats 3 op het podium had versterking nodig. Aart van de Peut, Chris de Weert en Bart van den Bosse bleken te omvangrijk voor het krappe plekje boven het cijfer 3. De A-groep hoefde geen versteviging. Achter Rudy werd Arthur Pijpers ongedeeld 2de met 5,5 punten en Jan-Willem de Jong 3de met 5 punten. Opvallend is wel dat beide heren niet tegen Rudy hebben gespeeld. Eric van ’t Hof viel in de laatste ronde van het podium af. De verwondingen vielen gelukkig mee. In de beslissende partij tegen Van Wessel heeft Eric niet echt een kans gehad, behalve misschien wat tijdsvoorsprong. Maar de stelling was al dusdanig moeilijk dat zelfs een beetje tijdnood weinig schade kon aanrichten.

Was er nog iets te melden over de partijen?, vraagt u zich wellicht af. Mocht u zich trouwens andere dingen afvragen, bijvoorbeeld waarom in China mensen geen brood op boter doen, dan hoeft u niet verder te lezen. Over te partijen is vast veel te melden maar uw reporter werd door zijn harteloze tegenstander nauwelijks de tijd gegund af en toe een blik te werpen. Geeft ook een hoop lawaai overigens. Het dubbele toreneindspel tussen Kuipers en Van Haastert zag er ingewikkeld uit, maar eigenlijk kon Edwin het redelijk overtuigend uit spelen naar winst. Ivo Wantola had na een creatieve opening een pion en een heelal meer aan ruimte tegen Raoul van Ketel. De winst lag voor het oprapen en Ivo hoefde niet eens te bukken.

In groep B was de beslissende match de partij tussen Aalders en De Weert. Al vrij snel stond de koning van De Weert niet meer op zijn plek en zijn pionnen in het centrum konden door de dreigingen en penningen makkelijk opgepeuzeld worden. En zo geschiede. Aart van de Peut had theoretisch gezien op gelijke hoogte kunnen komen. Maar al ver voordat Aalders en De Weert vonden dat het mooi was geweest, zat Aart al in de analyszaal zijn zondes te overdenken. Tegenstander Jan Hellenberg had hem vrij eenvoudig opgerold en daarmee de weg voor Aalders, die al goed stond, geheel vrij gemaakt.

Na afloop hebben alle leden nog geluisterd naar een toespraak van hun Grote Leider. “Willen wij minder blunders?” Ja, riepen wij allen, wij willen minder blunders! Goed, dan gaan we dat regelen. “En willen wij minder nederlagen?” Ja, riepen wij allen, wij willen minder nederlagen. Goed, dan gaan we dat regelen. “En willen wij minder Fransen?” Het werd plotseling pijnlijk stil. Minder Frans? Edwin, Raoul en Wim keken elkaar even aan. Nu ga je te ver. Je blijft van onze 1 … e6 af. De Grote Leider schakelde snel. Ik bedoel: “Willen we minder Zwitsers?” Ja, riep de zaal, we willen minder Zwitsers.

Naar verwachting is de opzet van het Zwitsers volgend jaar iets aangepast, want helaas waren er te veel ‘no shows’ of late afmeldingen. De charme van een indeling vooraf weegt (wat mij betreft) niet op tegen het aantal spelers dat dit toernooi zonder tegenstander zat. Maar spreek u uit als u het anders ziet, we leven immers in een democratie.

4 reacties op “Aalders en Van Wessel Zwitserse Helden

  1. Hoewel of dankzij ik me er in de laatste ronde ook schuldig aan heb gemaakt ben ik het met Robert eens. De opzet van het Zwitsers nu is als toernooi heel goed, maar door het beperkt aantal ronden is het once you lose your almost out, but don’t get too many draws either. En als het nergens meer om gaat is de motivatie onherroepelijk anders. De inzet van het toernooi is om mensen die niet altijd kunnen toch een platvorm te geven toch op de club te komen spelen, misschien moeten we de formats van de Interne en het Zwitsers omdraaien? Als je je Zwisterse partijtje elke dinsdag van de maand kunt spelen kom je er ook wel uit? Let’s talk.

    • Een simpelere oplossing is om wat buffer in te bouwen dmv 1 of 2 inhaalrondes op (bijv) een vrijdagavond. Dit zwitsers toernooi is een mooi initiatief en met een beetje sleutelen / flex inbouwen kan het prima naast een interne competitie bestaan.

  2. Laat elke speler €25 borg storten als voorwaarde voor deelname. Borg wordt na afloop teruggestort tenzij er sprake was van afwezigheid zonder kennisgeving.

  3. Fijn om te horen dat het qua toernooi erg aanspreekt. Misschien is inderdaad iets meer flexibiliteit al een manier om het toch grotendeels in huidige opzet te handhaven. Kind met badwater weggooien is immers ook weer zo wat. Dank voor de suggesties en blijf ze geven, want dan kunnen we dat meenemen voor volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*