76e Noteboometoernooi

Gisteravond is de 76e editie van het Noteboomtoernooi van start gegaan. Met iets meer dan 270 deelnemers, waaronder vijf Grootmeesters is opnieuw sprake van een kwantitatief en kwalitatief sterk veld.
Alle bijzonderheden zijn op de toernooisite terug te vinden. Belangrijke links zijn :
Iindelingen, uitslagen en standen
(live) partijen
Foto’s

2 reacties op “76e Noteboometoernooi

 1. Dit Noteboomtoernooi was weer een heel erg gezellige bezigheid, mijn complimenten aan de organisatoren, die moeten echt bergen werk verzet hebben!

  Tijdens de diverse pauzes kwam één thema steeds naar voren tijdens het gebabbel met vrienden van de LSG, Vrijpionnen etc:

  Groep C lijkt vooral bedoeld voor een gigantische verschuiving van elo-punten waarbij de oude garde erg veel overhevelt naar de aanstormende jeugd.

  Ik ben dit keer aardig gevrijwaard, maar kijk bijv. bij Wim H. (van de Vrijpionnen, elo 1542). Zijn eerste drie partijen haalt hij 2x een remise en verliest 1x kansloos tegen elo’s 1070-1059-661. Allemaal jong grut van bouwjaar 2003 en 2004.

  Voordat je dat verlies weer hebt terug verdient ….

  Misschien is het voor een statisticus onder de LSG-leden wel interessant om een diagram te maken waarin deze stromen inzichtelijk worden gemaakt! Dus leeftijd afgezet tegen elo-winst/verlies. Net zo iets als bij de politieke barometers: de winst van 10 zetels van partij A gaat ten koste van 6 zetels van partij B en 4 zetels van partij C.

  Nu zal dit bij elk toernooi spelen, het is dus ook geen kritiek. En het is ook logisch dat de jonge spelers de oude aftakelende knarren langzaam aan gaan verdringen. Maar de (grote) verliezen in elopunten komen best wel onterecht over, tenminste zo peilde ik de diverse meningen. Jonge spelers hebben tenslotte vaak een veel hogere speelsterkte dan hun elorating doet vermoeden. Lastig …..

 2. Guus,
  dank voor je reactie. Ik heb zondag ook een vergelijkbaar verhaal aangehoord. We gaan eens rustig nadenken of we hier iets op kunnen verzinnen. Mijn eerste reactie is dat ik elke dinsdagavond bij LSG een uur lang training geef aan de oudere jeugd, om bij te blijven met de jonkies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*