6-0 voor wit, maar wij hebben Kuip (en Manfred)

Toen er nog twee partijen bezig waren, viel het me op dat alle witspelers hun partij hadden gewonnen! Maar bij ons waren Eelco en Manfred – allebei met zwart – nog bezig en toen was het wel duidelijk dat we beide matchpunten binnen zouden gaan halen. Toen Eelco won, vond de tegenstander van Manfred het ook wel mooi en bood remise aan. Zo wonnen we een zeer spannende wedstrijd nog redelijk ruim met 2½-5½. Het had ook heel anders uit kunnen pakken als de Azen hun kansen wat beter hadden benut.

Wegens gezondheidsproblemen hadden we besloten dat Folkert vervangen zou worden door Bart en verder waren we helemaal compleet. AAS had twee invallers en miste o.a. Joran Donkers (2117). Gelukkig was Folkert nog wel in staat om als chauffeur op te treden en de troepen te overzien tijdens de wedstrijd. Ik weet alleen niet of het verloop van de wedstrijd wel goed voor zijn gezondheid was. Het begin was prima doordat ikzelf vrij snel won van Peter Poncin. Door een wat twijfelend optreden van zwart in de opening kon ik er vrij hard door heen gaan. (0-1)

Daarna waren de ontwikkelingen niet echt hoopgevend. Manfred stond al vrij snel slecht en ook Quinten stond onder zware druk. Timo leek goed uit de opening te komen, maar speelde te snel en kwam ook slecht te staan. Bart miste een grote kans net na de opening en stond opeens flink wat materiaal achter. Bij Eelco en Arthur was er nog niet veel aan de hand. Alleen Ernst had een zeer prettige stelling opgebouwd.

Van de exacte volgorde van de uitslagen ben ik niet helemaal zeker, maar in een zeer kort tijdsbestek waren er drie partijen afgelopen. De tegenstander van Timo – Boudewijn Eijsvogel – maakte onder druk van de klok een paar foutjes waarna Timo alsnog kon winnen. Ik heb de notatie niet tot mijn beschikking, maar ik vermoed dat wit hiermee erg goed weg kwam en dat de uitslag ook zomaar andersom had kunnen zijn. (0-2)

Vrijwel gelijktijdig won Ben de Leur met wit van Quinten. “Oud maar getruukt”, waren de woorden van Ben en daarmee had hij een goed punt. De opening van Quinten verliep al wat moeizaam, maar hij verdedigde zich in eerste instantie erg goed. Een onnauwkeurigheidje zorgde er voor dat zijn koning opeens te ver in de hoek stond en niet meer kon helpen om de witte vrijpionnen te stoppen. (1-2)

Ook de gelijkmaker stond snel op het scorebord. Bart speelde met zwart tegen Koen Beentjes en kwam prima uit de opening. Wit ging in op een combinatie om materiaal te winnen. Bart had goed ingeschat dat de dame op a8 in de problemen zou komen. Helaas was de uitvoering minder goed en liet hij wit ontsnappen. In het restant van de partij knokte hij nog goed door en leek hij zelfs nog wat kansjes te krijgen. Uiteindelijk bleek het niet genoeg. (2-2)

Een gelijke stand met Eelco en Arthur die nog aan het spelen zijn. Dat zou toch geruststellend moeten zijn. Dat viel wel mee aangezien Ernst met wit zijn mooie stelling tegen Henk Noordhoek behoorlijk om zeep had geholpen. Hij kwam in flinke tijdnood en met dit speeltempo kom je daar nooit meer uit. Met een pion minder verdedigde Ernst zich echter uitstekend en op een zeker moment leek hij zelfs beter te staan. Met torens en ongelijke lopers gaf Ernst opeens een vol stuk weg… Ik had de nul al ingecalculeerd en richtte me op de overige borden om te zien of we er nog een gelijkspel uit konden slepen. Toen gebeurde er opeens iets heel bizars. Met nog 25 minuten tegen de 20 seconden van Ernst gaf Henk opeens ook een vol stuk weg. Het verschil was echter wel dat Ernst nu direct totaal gewonnen stond. Dat liet hij niet glippen en zo stonden we in plaats van 3-2 achter opeens met 2-3 voor!

Niet al te lang daarna werd die marge vergroot door een mooie slotcombinatie aan bord 1. Arthur was met wit in de opening in een bekend grapje (voor het eerst gespeeld door Tal in 1959!) getrapt waarna hij al erg moest gaan opletten. Hij deed dit in eerste instantie uitstekend en wist de stelling in evenwicht te houden, maar wat onhandige zetten leken zwart toch weer wat kansen te geven. Jeffrey kreeg een mooi paard op e4 en kon zelfs een zetherhaling afdwingen totdat hij in opkomende tijdnood de fout in ging. Hij ruilde de trots van zijn stelling om een pionnetje te winnen waarna Arthur direct toesloeg.

Zoals in de intro al vermeld, stond het op dit moment dus 6-0 voor wit! Die 7e overwinning voor wit zat er ook nog wel in omdat Manfred de hele wedstrijd al met zijn rug tegen de muur stond. Maar gelukkig hadden we ook nog onze specialist met de zwarte stukken. Eelco speelde een zeer degelijke partij met zwart en toen Simon Groot een wat onnauwkeurige beslissing nam in een kritieke stelling, ging het vrij snel. (2-5)

De laatste partij deed er toen niet echt meer toe. Manfred werd met zwart in de opening redelijk overspeeld door Willem Hensbergen en kwam erg slecht te staan. Gelukkig wist wit niets concreets te vinden en kwam Manfred steeds beter te staan. Hij won de vervelende witte pion die al een tijdje op d6 geparkeerd stond, maar toen gooide Willem de knuppel in het hoenderhok.

Een zeer geflatteerde overwinning. Veel van onze wedstrijden lijken op deze manier te verlopen. Zo rond de tijdnoodfase beginnen er opeens dingen onze kant op te vallen. Speelsterkte heeft hier uiteraard ook wat mee te maken, maar aan een flinke dosis geluk lijkt het ons tot nu toe ook niet te ontbreken. Nu even afwachten wat LSG B tegen Philidor A gaat doen. Met nog 1 ronde te gaan, is er nog steeds van alles mogelijk.

# AAS A Rating LSG A Rating Uitslag
1 J. van Vliet 2373 A. Pijpers 2491 = 0 1
2 S. Groot 2002 E.F. Kuipers 2315 = 0 1
3 P.P.M. Poncin 1976 E.P.C. van Haastert 2445 = 0 1
4 W. Hensbergen 1993 M.R.J. Kindt 2082 = ½ ½
5 H. Noordhoek 1981 E. Gevers 1979 = 0 1
6 K. Beentjes 1818 B. van den Bosse 1821 = 1 0
7 B.C.H.M. Eijsvogel 1796 T. Yeh 1784 = 0 1
8 B. de Leur 1817 Q.R. Salomons 1754 = 1 0
1970 2084

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*