4-4 bij Vierde tegen Vierde

Wat een spijt heb ik van het verslag tegen Almere 2 eerder dit seizoen. Het duel van het 4de tegen een ander 4de eindigt namelijk in 4-4. Balen. Het thema vier was al eens goed gevierd. Er moet iets nieuws bedacht worden om het gelijkspel tegen een club ten noorden van Rotterdam te beschrijven. Beide teams schoten weinig op met het matchpunt en zullen in een van de laatste twee rondes nog 1 en het liefst 2 matchpunten moeten behalen.

De jeugd bleef ditmaal ongeslagen met twee zeges en een remise. De kinderen hadden een pittige middag: drie remises en twee nederlagen. We lopen kort langs alle duels. Pak er zeker even bord en stukken bij, want 7 van de 8 partijen worden niet gepubliceerd.

Yeh was als eerste klaar. Een goed opgezette partij van Timo werd met een fraaie truc door de tegenstander in een klap om zeep geholpen. De verdeling van de bedenktijd is wel een klein aandachtspuntje voor onze dappere strijder. En met verdeling bedoelen we dan simpelweg bij elke zet 1-2 minuten langer nadenken. De truc van de man uit Almaar Zuid bleek Dxc3 te zijn. Die kunt u dus nu op het bord uitvoeren: 1-0.

De stand werd gelijk getrokken door uw verslaggever. Het voordeel van de eerste zet mogen doen werd steeds een beetje groter. Daar ik in een onbescheiden bui ben volgt nu de partij met her en der wat korte analyses. De bord 1 speler aan hun zijde was een verrassing. Maar goed, onlangs verraste Utrecht West ook al eens Real Madrid.

De heren Cchung brachten kort op elkaar 2 halfjes mee. Op basis van de klok denk ik dat met name Chi Yun daar wel blij mee was. Tegenstander Sterrenburg had met iets meer Haarlem Oost bravoure wellicht doorgespeeld maar hij bood remise aan wat met plezier aanvaard werd. Bij Nuyk Lyn was het ook echt potremise. Tussenstad in de grootste plaats van Nederland terwijl het niet eens een hoofdstad van de provincie is: 2-2.

Bij Young Skywalker Vleming bleek The Force tot pakweg zet 30 heel sterk te zijn. Met een aantal fraaie (schijn)offers blies hij de tegenstander omver. Zwart won een toren tegen een enkel pionnetje en iedereen telde het punt voor ons, Stefan incluis. Maar vandaag was het niet de dag waarop een jonge man uit een stad waar de historie vanaf spat en toeristen met plezier rondwandelen zou gaan winnen van een opponent op leeftijd spelend voor de stortplaats van de rest van Nederland. Stefan gaf zijn grote materiele voordeel weg, hield uiteindelijk een paard meer over, maar wit had inmiddels veel pionnetjes gesnoept en ontsnapte zichtbaar opgelucht met remise: 2,5-2,5.

De remise van Gevers liet zich al vrij snel aantekenen. Ongelijke lopers, dichtgeschoven stelling. Optisch leek het allemaal erg goed voor onze man, want de keten van de witte pionnen begon op f2 en eindigde op b6. Maar geen van die pionnetjes, op f2 na, kon legaal naar voren. Een beetje het idee van een wielklem, een handelsmerk van de stad aan de rivier de Heineken. De analyse vannacht moet uitwijzen of wit ergens had kunnen doorbreken. Helaas is dit verslag dan al gepubliceerd: 3-3.

Alisha en Eelco waren nog bezig en de teamgenoten kloven hun nageltjes tot aan hun naveltjes af. Alhoewel, het was eigenlijk helemaal niet spannend. Want tegen het einde van de middag was wel duidelijk dat Alisha zou gaan verliezen en Eelco zou gaan winnen. Optisch leek Alisha steeds wat meer onder druk te staan omdat de aanval van wit tegen de koning soepeler leek te gaan dan die van zwart. Maar Alisha had een prachtig paard ter compensatie. Moeilijk, moeilijk. Uiteindelijk vond haar tegenstander, ook jong en mogelijk dus nog te redden uit dat verschrikkelijke oord waar vliegtuigen elke dag hun toilet blijken te legen net voor de landing, een zeer fraaie combinatie: 4-3 voor Caïssa 4.

Als laatste was Eelco bezig. Geen wonder. De enige met echte liefde voor Amsterdam. Al weken was hij in de app groep in zijn nopjes om naar zijn favoriete plek te kunnen afreizen. Hij wilde graag zo lang mogelijk genieten. We maakten ons over het matchpunt weinig zorgen. Ergens in het middenspel wist Eelco onder enige druk uit te komen, ruilde de dames, drong aan, won een pion en uiteindelijk de partij en het matchpunt in een eindspel: 4-4.

Op de terugweg deden we kort na het verlaten van de ringweg de raampjes open. Frisse lucht. In de laatste ronde moeten we tegen ZSC Saende. Het plan is van Leiden via Utrecht naar Lelystad te reizen. Dan naar Enkhuizen, dan via Purmerend naar Zaandam. Terug dezelfde route of voor de zekerheid over de afsluitdijk en via Duitsland bij Arnhem weer het land in en terug naar Leiden. Maar eerst nog tegen Alphen. Een plaats waar ze naar het blijkt als Neanderthalers leven. Die moeten we dus kunnen hebben.
tekst: Robert Straver

Caïssa 4 LSG 4
Laan, D.C. (David) 1913 Straver, R. (Robert) 2098 z-w 0 – 1
Roemersma, A.W. (Aad) 2051 Kuipers, E.F. (Eelco) 2315 w-z 0 – 1
Shklovskiy, E. (Evgeny) 1939 Yeh, T. (Timo) 1784 z-w 1 – 0
Bleeker, K. (Kasper) 1767 Warnaar, A. (Alisha) 1906 w-z 1 – 0
Ephraim, O. (Olaf) 1980 Cchung, N.L. (Nyuk Lyn) 1798 z-w ½ – ½
Sterrenburg, K. (Kees) 1926 Cchung, C.Y. (Chi Yun) 1891 w-z ½ – ½
Bodicker, R. (Rob) 1921 Gevers, E. (Ernst) 1979 z-w ½ – ½
Duijn, R. (Roel) 1935 Vleming, S. (Stefan) 1646 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1929 Gemiddelde Rating: 1927 4-4

 

 

1 reactie op “4-4 bij Vierde tegen Vierde

  1. Heeft de Young Skywalker eigenlijk door gehad tegen welk brok historie (Provo, kabouter, schrijver maar ook schaaktechnisch: het Van Duijn gambiet in het Siciliaans) hij speelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*