3 april Chess 960 toernooi!

Vrijdag 3 april, goede vrijdag, is het Denksportcentrum open als gevolg van een aantal activiteiten. Dat biedt de mogelijkheid voor LSG om een extra activiteit te organiseren. We gaan op deze avond een “Snelschaak Fischer Random Toernooi” houden (ook wel Chess960 genoemd). We zullen ook andere verenigingen uit de regio uitnodigen. Naast een (bescheiden) geldbedragje voor de winnaar wordt er bij de prijsuitreiking ook geloot welke deelnemer zijn barrekening niet hoeft te betalen!
Het toernooi heeft een sterk informeel / gezelligheidskarakter. Voor hen die nog nooit Fischer Random hebben gespeeld kan het een leuke kennismaking zijn met een schaakvorm welke in opkomst is. Zo is er jaarlijks in Duitsland een Chess960 toernooi (als onderdeel van een groter toernooi) waaraan vrijwel de hele wereldtop deelneemt!
Je kunt meedoen door je voor 19.50 uur aan te melden bij de zaal. Op basis van het aantal deelnemers wordt bepaald of het een 9 of 11 rondig toernooi wordt (Zwitsers, op weerstand vanaf ronde 4). Het speeltempo is 7 minuten per persoon per partij. Vooraf aanmelden is dus niet nodig. Er is geen inschrijfgeld.
Het toernooi kent een ‘winner takes all’ format. Alleen een eerste prijs dus: een prachtige enveloppe ter waarde van 50 euro! Maar dat is niet alles. Uit de deelnemers wordt tijdens de prijsuitreiking 1 gelukkige uit de hoge hoed getrokken. Deze gelukkige hoeft zijn barrekening die avond niet te betalen (tot het moment dat hij/zij weet dat hij/zij de gelukkige is!).
Bij Fischer Random zijn met name de regels rondom het rokeren even wennen en de beginopstelling, waarvan er 960 zijn, is een tikkeltje anders. Verder is het business as usual. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaak_960
De beginstelling wordt luttele secondes voor aanvang van elke ronde bekend gemaakt.

 

 

1 reactie op “3 april Chess 960 toernooi!

  1. Voor wie nog wat inspiratie nodig heeft: op youtube zijn vermakelijke maar ook instructieve filmpjes te zien.

    Zoek naar “Fischer Random”.

    Of bijvoorbeeld “Crown Stars Tournament [26] – Fischer Random (Chess 960)”

    Hier zit een sterke schaker live Fisher Random te spelen (snelschaak) terwijl hij tegelijkertijd commentaar geeft op zijn eigen spel en dat van zijn tegenstander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*