2e Amsterdam Chess Open – een persoonlijk verslag

Het eerste weekend van november staat de tweede editie van het Amsterdam Chess Open op het programma. Een toernooi dat een maand eerder met zo’n 500 deelnemers volgeboekt was. De nieuwe speel locatie – het Corry Tendeloohuis van de Hogeschool van Amsterdam – maakt deze verruiming van het aantal deelnemers ten opzichte van de eerste editie mogelijk.

cth
Corry Tendeloohuis – Hogeschool van Amsterdam

Na het Stadsdelentoernooi op donderdag 31 oktober volgen drie dagen met twee speelronden per dag in het hoofdprogramma van de Amsterdam Chess Open in een prachtige ruime locatie, waar normaliter duizenden studenten hun colleges volgen in verschillende Universitaire disciplines.

Eenmaal speelde ik mee tijdens een toernooi waar het Amsterdam Chess Open uit voortgekomen is: het Eijgenbroodtoernooi in 2008 is het eerste weekendtoernooi dat ik niet start met een investering voor de toekomst (verliespartij). Tijdens mijn debuut in Huize Lydia herinner ik me nog het tiental suite-tafels. Comfortabele ruime tafels aan de rand van de zaal met comfortabele zitbanken met slechts één schaakbord erop. Ik dacht destijds: wanneer ik één keer aan zo’n tafel mag spelen, dan heb ik het goed gedaan. Met 2 uit 2 werd de basis gelegd dat ik ronde 2, 3 en 4 aan zo’n suite-tafel mocht spelen. De twee overwinningen waren genoeg om een +1,24 W-We-score te bereiken. Alweer zestien jaar geleden…

Tijdens de 2e Amsterdam Chess Open is er gestreden in vier groepen:

groep rating
A vanaf 2000
B tussen 1800 en 2000
C tussen 1650 en 1850
D tot 1700

 

planten
groen in Corry Tendeloohuis

In de periode vooraf aan Amsterdam Open is er bij mij even een rustperiode voor wat betreft het schaken geweest. Na een intensieve schaakzomer met deelname aan HSG Open, Open NK en enkele mooie rapidtoernooien inspireerde het dagje Mat op ’t Wad op Texel – 10 augustus – vooral om er weer op uit te trekken om fraaie wandelroutes te doen. Het zien van de Waddenzee vanaf de veerboot en de Zeepromenade van Den Helder vanuit de bus; dat deed het ‘m.

Er volgde een periode met het bewandelen van Zeepromenade Den Helder, Mookerheide, uitzicht op Westerschelde, groenstrook ten zuiden Den Haag, omgeving Gulpen en Amsterdamse Waterleidingduinen. Daarmee bereikte ik dat ik me vooral beter ben gaan voelen en ook wel weer zin kreeg om te gaan schaken, waarmee mijn debuut op Amsterdam Chess Open gerealiseerd kon gaan worden. Enkele foto-albums zijn onderin dit verslag bereikbaar gemaakt. Evenals de website van Amsterdam Chess Open.

Er is weer geschaakt tijdens eeh Rapidtoernooi in Hillegom, 2e ronde Kennemer Open en een mooi herdenkingstoernooi ter ere van Jacqueline Driessen bij sg Discendo Discimus.

Hieronder mijn persoonlijke resultaten.

bord wit resultaat zwart aantal zetten
154 Arthur Pak ½ – ½ Paul Koks 48
162 Paul Koks 1 – 0 Sevya Sonit Mutta 51
153 Paul Koks 0 – 1 Barys Serankou 48
160 Marcel Kusse 1 – 0 Paul Koks 20
173 Aleks Varnica 1 – 0 Paul Koks 29
178 Paul Koks 0 – 1 Ilker Pazarcioglu 19
Totaal: 215

Eindresultaat ten opzichte van tegenstanders

punten mijn resultaat
10 Barys Serankou 4 0
14 Arthur Pak 4 ½
29 Marcel Kusse 3½ 0
59 Ilker Pazarcioglu 2½ 0
66 Aleks Varnica 2½ 0
67 Sevya Sonit Mutta 2½ 1
80 Paul Koks 1½

 

Eerste speeldag
Vrijdag 1 november 2024

De aanvangstijdstippen van de speelronden zijn steeds 10.00 uur en 15.00 uur. Aanmelden diende vooraf online te geschieden vanaf de verjaardag van mijn dochter, waarbij je de aanmelding tot 16.00 uur op Halloweensdag kon voltooien. Een handige procedure om op de locatie niet eerst in een rij te hoeven aansluiten.

Om voordelig te reizen – met 40% korting – diende er eerder dan half zeven ingecheckt te worden. Hiermee zou rond half acht op station Bijlmer-Arena binnen gereden worden, met een speelzaal die vanaf 9.00 uur open is. Kwam op het idee om tot Utrecht Centraal te blijven zitten en daar de trein terug te pakken, zodat pas rond 8.00 uur station Bijlmer-Arena binnen gereden zou worden.

Na verlaten station valt mij het bordje met wandelroutes rond het station op. Zeker de moeite waard om eens op terug te komen.

wandelroutes
Wandelroutes omgeving station Bijlmer-Arena

Met behulp van Google-Maps wordt vlot de omgeving van het Corry Tendeloohuis bereikt en kan daar gewoon meteen naar binnen. Waarbij de beveigingsmedewerker me naar de Coffeebar verwijst. Een mooie bar om te acclimatiseren en waar inmiddels ook duidelijk is wie mijn tegenstander in de eerste ronde is.

Na vertoeven in de analyse ruimte wordt de speelzaal opgezocht, waar de drinkfaciliteiten bij je bord te vinden zijn en waar mooi uitzicht is op de overburen: de Arena. Daar wordt zaterdagavond de wedstrijd Ajax – PSV gespeeld.

speelzaal
speelzaal groep C

Na de opening van het toernooi en de introductie van een drietal toernooi-coaches kan het 6-rondige toernooi beginnen. Daarbij start groep C met 93 deelnemers en wordt er gespeeld op bordnummers 141 t/m 183

Groep C

Bord 154

Arthur Pak Paul Koks
½ ½
partij

In de eerste ronde mag ik het met de zwarte formatie opnemen tegen Arthur Pak. Er komt een symmetrisch engels op het bord.

Diagram 1 Hoog-Koks
stelling na 9…0-0

In het vervolg krijgt wit een pion op c5, doch dat issue wordt opgelost. De witte formatie krijgt daarbij wel een mooi paard op d6, maar de gepasseerde vrijpion op de b-lijn biedt mooie compensatie.

Diagram 1 Hoog-Koks
stelling na 20.Pd6

Nadat de b-pion twee velden opgemarcheerd is komt de volgende stelling op het bord.

Diagram 1 Hoog-Koks
stelling na 26…Db4

In het vervolg van de strijd zijn er fases met betere mogelijkheden voor zowel wit als voor zwart, maar in het algemeen blijft de stelling in balans.

Diagram 1 Hoog-Koks
eindstelling na 48…Tc8

Na afloop wordt al analyserend duidelijk dat Arthur een Vlaams accent heeft en uit Leuven komt. Hij zal een stabiel toernooi draaien en op 4 punten komen.

Bord 162

Paul Koks Sevya Sonit Mutta
1 0
partij

In de tweede ronde tref ik een jeugdspeler van onder meer schaakvereniging Magnus Leidsche Rijn. Na een toespraak van zijn vader in hun eigen taal verzeker ik hen ervan dat ik niet mee heb zitten luisteren. Er komt een Geweigerd Damegambiet op het bord, waarbij ik het aandurf bijtijds g4 te spelen om zwarts witteveldenloper van de diagonaal d1-h5 te krijgen. Zodat zowel mijn paard als dame op termijn flexibel zijn om te verplaatsen.

Diagram 1 Koks-Sonnit
stelling na 12.g4

Na 12…Lg6 13.Db3 b6 14.a5 voelt mijn positie niet comfortabel aan.

Diagram 2 Koks-Sonnit
stelling na 14.a5

Met 14…Pd2 15.Pxd2 Lxd3 kan de zwarte formatie een loper prettig in het witte kamp nestelen en staat zwart gewoon beter.

Analyse 1 Koks-Sonnit
analyse na 15…Lxd3

Na het neutraliseren van de dreiging over de koningsvleugel kan ik 18.e4 spelen en het initiatief in handen krijgen.

Diagram 3 Koks-Sonnit
stelling na 18.e4

Een fase later krijg ik een toren op de zevende rij.

Diagram 4 Koks-Sonnit
stelling na 23.Ta7

In het vervolg krijg ik een pion op de zevende rij. Een pion die nog geneutraliseerd kan worden, maar dan is er nog mijn pionnenformatie aan de koningsvleugel.

Diagram 5 Koks-Sonnit
stelling na 30.Ta8

In het vervolg wordt de stelling vereenvoudigd naar een met 3 tegen 2 pionnen en een loper voor de goede hoek voor wit.

Diagram 6 Koks-Sonnit
stelling na 39.Kxf3

Het lukt me dit eindspel uit te spelen zonder mijn tegenstander per abuis pat te laten gaan.

Diagram 7 Koks-Sonnit
eindstelling na 51.gxf6

De strijd heeft zo’n twee uur in beslag genomen, waarna er nog even op de schaaklocatie vertoefd kan worden en waarbij ik blij ben dat ik nog wat van mijn lunchpakket bewaard heb. Vanaf half zeven kan ik zonder extra kosten de trein pakken. Tot die tijd betaal ik het volle tarief.

Tweede speeldag
Zaterdag 2 november 2024

Dan is het zaterdag 2 november. De dag dat het 21 jaar geleden is dat mijn dochter in Beringen (B) gedoopt werd. Na enigszins bewolking op de vrijdagochtend komt deze zaterdag de zon bij opkomst helemaal tot zijn recht. Tijdens de treinreis levert dit prachtige, strakke plaatjes op.

Na mijn debuut in het Corry Tendeloohuis weet ik nu enigszins de weg en zoek na binnenkomst meteen de Coffeebar op, om evenals gisteren de binnenkomst in alle rust te openen met een prima koffie.

bar
Coffeebar
koffie
prima koffie

Na het nuttigen van de koffie zoek ik de hoek van groep C en D op, om naar de partij toe te leven door een krantje te lezen.

Bord 153

Paul Koks Barys Serankou
0 1
partij

Er komt een Konings-Indisch op het bord, waarbij ik met mijn witte formatie na acht zetten het loperpaar heb.

Diagram 1 Koks-Seran
stelling na 8.Lxf3

En kan vervolgens aan een prima stelling bouwen.

Diagram 2 Koks-Seran
stelling na 17.De2

Bij het spelen van mijn witteveldenloper naar e6 overzie ik een effectiever wapen: de penning.

Diagram 3 Koks-Seran
stelling na 19.Le6

De zet 19.Lg5 was veel sterker geweest. Maar de stelling blijft oké totdat ik 22.Lc3? speel, waar ik 22.Kg2 had moeten vinden om van de zwarte velden te geraken.

Diagram 4 Koks-Seran
stelling na 22.Le3

Nu krijgt zwart de f-lijn in handen en daarmee het initiatief. Er komt nog een mogelijkheid de schade te beperken na 28…Dxe5.

Diagram 5 Koks-Seran
stelling na 28.Dxe5

Dame ruilen is hier de beste optie. Door er voor te kiezen deze op het bord te houden verlies ik na 29.Dg4 Dxg3+ 30.hxg3 31.Kxg3 niet meteen een pion, maar is het een kwestie van tijd dat er wel een pion van het bord gaat.

Ik probeer nog te werken aan een matnet. Maar het lukt niet om dat te combineren met terugwinnen van zwarte pionnen.

Diagram 6 Koks-Seran
eindstelling na 48…b5

Waarop ik mijn tegenstander feliciteer.

In de vierde ronde tref ik Marcel Kusse, waartegen ik tweemaal een rapidpartij gespeeld heb tijdens een tweetal toernooien in de SGA. Beiden partijen eindigden in remise.

Bord 160

Marcel Kusse Paul Koks
1 0
partij

In de openingsfase van onze partij oordeel ik: de bird met een verwisseling van zetten. Achteraf realiseer je je dat het de Grand-Prix attack is met verwisseling van zetten.

Diagram 1 Kusse-Koks
stelling na 5…Lg4

Ik zit duidelijk niet goed in de partij. Ik denk een mooie half open g-lijn in handen te krijgen, maar dat duurt te lang want wit zet sneller mat.

Diagram 2 Kusse-Koks
eindstelling na 20.Tf4

Helaas een snelle partij, maar naar huis kunnen om Ajax – PSV te kunnen zien en uit regio Arena weg zijn voor het echt druk wordt is ook geen straf. Dat zal thuis duidelijk worden; want de topper is een grandioze wedstrijd.

Derde speeldag
Zondag 3 november 2024

Zondag 3 november is evenals zaterdag een dag waarin de zon helemaal tot zijn recht komt en opnieuw een dag om even naar iets moois terug te kijken: zaterdag 3 november 2012 was op Papendal het feestje vanwege het 100-jarig bestaan van NOC-NSF. Toch wel het meest indrukwekkende feestje waar ik bij ben geweest. Alle sporten waren present op Papendal. Er werd ook een wedstrijd gespeeld in de KNSB-competitie en zelf hielp ik bij de Athletic Arena.

In Amsterdam komen in het volgebouwde Bijlmer ook de herfstkleuren goed tot hun recht.

herfst
Herfstkleuren bij station Bijlmer-Arena

Op het schaakbord mag ik het opnemen tegen Aleks Varnica. Samen met nog iemand eindigden we met 5½ punten op de eerste plaats tijdens 6e editie Best of the West in het Bilderdijkpark. Aleks heb ik in die editie niet tegenover me getroffen.

Bord 173

Aleks Varnica Paul Koks
1 0
partij

Na afloop van de partij loop ik Enzo Garay van Discendo Discimus tegemoet bij het verlaten van de zaal en doe desgevraagd verslag. Op het noemen van de openingskeuze reageert hij: “dan moet je wel uitkijken voor een snelle g4!“, waarop ik kan melden dat die zet gespeeld is.

De Scheveninger variant van het Siciliaans komt op het bord.

Diagram 1 Varnica-Koks
stelling na 6.g4

Na wits lange rokade heb ik het idee tegenkansen te hebben via de damevleugel, doch na afloop van de partij kan ik tot de conclusie komen dat ik de stelling daarbij onvoldoende diep geanalyseerd heb.

Diagram 2 Varnica-Koks
stelling na 13…Da5

Dat wordt eigenlijk al duidelijk op het moment dat ik er van verzekerd ben een pion te verliezen na 13.Kb1 Tc8 14.Pb5!. Ook gaat de kwaliteit nog eens verloren om de partij na wits 29e zet te beëindigen, omdat er echt geen tegenspel meer in zit.

Diagram 3 Varnica-Koks
eindstelling na 29.Tcd1

Bord 178

Paul Koks Ilker Parazarcioglu
0 1
partij

We zijn alweer aan de slotronde van een mooi toernooiweekend, waarbij er weer een Konings-Indisch op het bord komt. Met 7…a6 de Panno-variant.

Diagram 1 Koks-Ilker
stelling na 7…a6 8 h3

De stelling blijft nagenoeg in balans totdat er een wit paard op het prachtige veld e6 terecht komt.

Diagram 2 Koks-Ilker
stelling na 18.Pe6

In de voorbereidende fase heb ik ideeën zoals Db3 en Pd5, wanneer de toren nog niet op f6 staat. Nu zie ik in een vlaag dat de toren ingesloten staat en speel na 18…Lxe6 de zet 19.Lg5?. Ik overzie dat de loper gewoon terug kan, waarmee ik een vol stuk kwijt ben.

Diagram 3 Koks-Ilker
eindstelling na 19…Ld7

Het is duidelijk dat dit een toernooi is, waarbij ik niet altijd goed in de partij zat. Zo’n toernooi is nuttig om weer scherper te worden en heeft in ieder geval een mooi weekendje-er-op-uit opgeleverd middenin de bladperiode. Weer vroeg klaar met het stralende weer buiten besluit ik wel om meteen huiswaarts te gaan om thuis te zijn voordat het helemaal donker is. Bovendien kan ik dan maandag vroeg – fris uitgeslapen – aan het verslag gaan beginnen.

Het weekend heeft wel de inspiratie opgeleverd om tussen het verslag schrijven en opmaken door een prima pannetje te bereiden.

herfst
pannetje
Website Amsterdam Chess Open
Foto-albums
Den Helder: Zeepromenade
Mookerheide: Geopad NL03
Mookerheide: 2 schansenroute
Vlissingen: Westerschelde
Den Haag: Groenstrook Uithof – Madestein – Ockenburgh
Gulpen: Kastelentocht
Ingang Zandvoortselaan: Amsterdamse Waterleidingduinen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*