25 augustus Snelschaken!

Beste leden van LSG, de eerste avond van het seizoen gaan we ’traditiegetrouw’ weer snelschaken. In een nieuw format nog wel. De bedoeling is dat het (nog!) aantrekkelijker wordt. In deze vooraankondiging alvast een beschrijving van hoe de opzet van het snelschaken eruit ziet.

In tegenstelling tot 16 rondes Zwitsers waarbij uiteindelijk Jan-Willem de Jong eerste eindigt, gaan we het wat spannender maken. De eerste fase bestaat uit 10 rondes Zwitsers. Daarvan zijn ronde 1 t/m 9 zogenaamd ‘na-ijlend’: er wordt steeds 2 rondes vooruit ingedeeld waardoor het tempo lekker hoog ligt. Na 10 rondjes is er een pauze. Dan gaat de wedstrijdleider met een paar lieden die eerder die avond een zwak moment hadden en “ja” zeiden tegen een hulpvraag aan de slag om groepen van 6 te maken. Dat gaat een aantal keer goed en naarmate we onderaan de ranglijst komen, moet er enig maatwerk plaatsvinden (bijvoorbeeld 2 groepen van 4 die dubbelrondig spelen, of 1 groep van 5 of groep van 7, etc). Al zou ik het waarderen als u elke snelschaakavond vanaf heden exact zo komt opdagen zodat uw aantal door 6 deelbaar is (en ja, op een heel getal uitkomt).

De groepsindeling wordt bepaald door je aantal punten, dan de weerstand en uiteindelijk loting. Het zou me verbazen als dat laatste vaak nodig is, want meestal zorgt weerstand al voor voldoende schifting. Vergeet dus niet voldoende fruit te eten.

De tweede fase in het toernooi wordt in diverse 6-kampen gestreden om plaats 1 in de betreffende groep. Je kunt dus opnieuw spelen tegen iemand die je al in fase 1 hebt getroffen. En ja, je kunt alweer zwart hebben. Hoe vaak je in fase 2, de eindgroep, met wit of zwart speelt hangt af van je positie na fase 1. Nummers 1 t/m 3 hebben 3x wit, nummers 4 t/m 6 3x zwart, nummers 7 t/m 9 3x wit, nummers 10 t/m 12 3x zwart en dat kan nog wel even doorgaan. Ik ben blij dat u het nu al begrijpt.

Na afloop van de avond doen we direct de prijsuitreiking. Dan hoeft Jan-Willem niet een heel jaar te wachten. En misschien u ook niet, want in fase 2 zit je met lotgenoten die even goed/slecht schaken als uzelf. Alle kans dus op een van die fantastische prijzen! Van een pak sap tot een geweldige auto.

 

 

6 reacties op “25 augustus Snelschaken!

  1. Dit lijkt me een leuk nieuw systeem. Wel gaan we per saldo één partij minder spelen, maar daar zullen weinig mensen bezwaar tegen hebben, neem ik aan.

    De laatste groep van 7, 8, 9, 10 of 11 spelers zou je ook een vijfrondig Zwitsers toernooi kunnen laten spelen. Dat kan met een computer, maar ook betrekkelijk eenvoudig met de hand op papier. Mits je niet al te kritisch bent over kleursaldi en weerstandspunten. Indien gewenst, wil ik dat wel op me nemen.

    • Dank Eric. Het is zeker het afwegen waard. Aangezien ik zelf ronde 1 t/m 10 moet indelen, zal ik ook de 2de fase niet spelen en kan ik evt zelf een 5-rondig Zwitsers bijhouden bij bijv 7 of 9 man over. Bij acht gaat mijn voorkeur uit naar 2 vierkampen die dan dubbelrondig spelen. Het nieuwe format moet nog nader ingekleurd worden, dus ik neem ‘m zeker mee!

      • Waarom speel je zelf trouwens niet mee? Dat indelen kan toch nadat je klaar bent met je partij? Dan duurt de avond misschien een kwartiertje langer.

  2. Nog een alternatief is:

    7 spelers: worden met een dobbelsteen ingedeeld in een achtkamp. Alleen de eerste 5 (van de 7) ronden worden gespeeld. Omdat het oneven is, krijgen 5 spelers 1 bye die telkens wordt beloond met 1 punt.

    8 spelers: zie 7 spelers, maar dan zonder byes. Iedereen speelt 5 partijen.

    9 spelers: worden met een dobbelsteen ingedeeld in een tienkamp. Alleen de eerste 5 (van de 9) ronden worden gespeeld. Omdat het oneven is, krijgen 5 spelers 1 bye die telkens wordt beloond met 1 punt.

    10 spelers: zie 9 spelers, maar dan zonder byes. Iedereen speelt 5 partijen.

    Het voordeel hiervan is dat het eenvoudig is. Het nadeel is dat de dobbelsteen een rolletje speelt.

  3. Een nadeel van het nieuwe systeem is dat bij een oneven aantal deelnemers er een grote kans is dat één tot vijf spelers op één avond twee keer een bye (vrije ronde) krijgen.

    Dat is dan wel makkelijk te voorkomen door bij een oneven aantal ook de wedstrijdleider tot deelname te verplichten!

  4. Bij oneven deelnemers is meedoen (en wat tijdverlies) zeker een optie. De eerste 3 rondes kunnen sowieso vooruit ingedeeld worden en daarna kan ik met goed getimde pauzes het tijdverlies minimaal houden. Die dobbelsteen alternatieven spreken mij toch wat minder aan. Alleen al de gedachte dat na 1 rondje iedereen 1 heeft gegooid … begin nu al te zweten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*