Een onrustige schaakdag

Door Luuk Hoogeveen
De voorbereiding van de wedstrijd van LSG5 tegen Messemaker2 begon de dag ervoor. Eerst omdat toen bleek dat er nog iemand moest doorschuiven naar LSG4 wat uiteindelijk pas zaterdagochtend definitief geregeld werd. En later omdat 5 van ons de avond ervoor nog een wedstrijd voor de Leidse Schaakbond moesten spelen wat niet de ideale voorbereiding is.

Enfin alles geregeld maar toen we om 12.30u in Gouda aankwamen bleek dat de wedstrijd eigenlijk om 12.00u had moeten beginnen. Met mijn domme kop niet de competitiegids geraadpleegd. Wel fideel dat ze gewacht hebben en zo begonnen we om 12.30u aan de wedstrijd.

Na een paar uur wat misbaar aan het bord van Juri toen zijn tegenstander merkte dat hij geen increment erbij kreeg; klok verkeerd ingesteld! De wedstrijdleider loste dat op maar toen bleek dat dat voor alle klokken gold. En op het laatst bleek dat er na de 40ste zet er ook geen tijd bijkwam; weer klokken opnieuw instellen.

Het was daardoor allemaal erg onrustig.

Uiteindelijk verloren we met 5-3 waar ik van tevoren voor getekend zou hebben maar we waren ook dichtbij 4-4. Zie de verslagen hieronder.
Deze keer waren Paul Koks en Simon Heijungs de invallers, heren hartelijk dank!
De borddetails
Bord1 (Luuk)
Een treurige stelling; pion kwijt en een geïsoleerde c-pion. Dit was niet te houden
Bord2 (Paul)
Paul speelde hier 11… Pbd7 waarna wit de toren sloeg en Paul een kwaliteit achter kwam. Hij had hier 11… b4 kunnen spelen of de eerste de dames ruilen en dan b4 doen. Als het paard weggaat kan Paul Pd5 spelen en daarmee de diagonaal blokkeren. Als wit de toren slaat slaat Paul op c3 en heeft dan 2 stukken voor de toren. Na 11… Pbd7 kreeg hij geen kans meer en verloor.
Bord3 (Ivo)
Van Ivo’s partij heb ik niks meegekregen maar hij verloor.
Bord4 (Juri)
In een partij met wederzijdse kansen, de computerevaluatie schommelde tussen de -2 en +2, is dit de stelling op de 51e zet. Het zwarte paard is verdwaald op c1 en komt er maar moeilijk uit. Echter als zwart zijn paard kan ruilen tegen de c-pion is het remise. De weg daarnaartoe is 51… a5+. Als wit slaat komt het paard eruit via Kd4, Pa2 en Pc3. Als wit naar de 3e rij gaat doet zwart a4. Ook dan als wit slaat komt het paard er op dezelfde manier uit. Als wit met de koning naar b2 gaat doet zwart Pb3. Helaas zag Juri dit niet, speelde 52… Kd4 en kon na c3+ opgeven omdat óf het paard verloren gaat óf de c-pion doorloopt.
Bord5 (Vincent)
Vincent kwam een stuk voor maar het was moeilijk en de goede zetten kostte teveel tijd waardoor hij op een gegeven moment via een trucje dat stuk weer kwijtraakte en het remise werd.
Bord6 (Marco)
De tegenstander van Marco wilde graag remise en speelde daarom 18. e5 en na 18… dxe5 19. Pxe5 Dc7 20 Pxd7 Dxd7 zouden de dames ook nog van het bord gaan waarna Marco maar remise aanbod.
Bord7 (Peter)
De tegenstander van Peter had een kwaliteit geofferd en mijn computer ziet het zonnig voor hem in. Tot hier want zwart deed hier 31… g6 en de evaluatie schiet hier naar +3 voor Peter. Peter kon nu 32. Tf6 spelen met f4 en f5 erachteraan en won gemakkelijk.
Bord8 (Simon)
Simon had een overwegende stelling maar er stonden nog veel stukken op het bord dus er kon nog van alles gebeuren want een foutje is zo gemaakt. Dat foutje gebeurde bij zijn tegenstander toen hij zijn dame op dezelfde diagonaal zetten als zijn koning. Simon was er als de kippen bij om dit kadootje uit te pakken waarna zijn tegenstander opgaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*