16 spectaculaire sportfilms in Sport Film Festival

Het 1e Leids Sport Film Festival wordt gehouden omdat de Leiden Marathon 25 jaar bestaat. De organisatie berust bij het Leiden International Film Festival, Topsport Leiden en de Leiden Marathon. Op donderdag 14 mei is o.a. de “schaakfilm” The Dark Horse te zien.
De film Muse met Kobe Bryant in de hoofdrol is nog nooit in Europa vertoond en wordt door de organisatoren vanwege het jubileum gratis aangeboden aan de talrijke basketballliefhebbers in Leiden. Ook zijn er spectaculaire films over wielrennen, roeien, waterpolo, formule 1, tafeltennis, ijshockey, voetbal en natuurlijk hardlopen.
Tijdens het 1e Leidse Sport Film Festival worden 16 filmvoorstellingen gegeven. Allemaal in Het Kijkhuis in Leiden op 14, 15 en 16 mei. Hieronder staat de volledige programmering.
De organisatie probeert bij iedere film een deskundige (top)sporter of filmmaker aanwezig te laten zijn die iets kan vertellen over de film of de sport. Bovendien is de bar van het Kijkhuis ingericht als een sportsbar.
Het Kijkhuis heeft 100 plaatsen dus is snelheid bij het kopen van kaartjes geboden. Tickets kunnen gekocht worden via de website van het Leiden Film Festival: http://www.leidenfilmfestival.nl/sport-2015/programma

Het programma

Donderdag 14 mei

16.00 The Unknown Runner 70 min. 17:10 (hardlopen)
16.15 The Dark Horse 124 min. 18:19 (schaken)
19.00 Ping Pong 80 min. 20:20 (tafeltennis)
19:15 Solo: De Wet van de Favela 55 min. + Q&A 15 min (voetbal)
20:25 21.00 Chariots of Fire 124 min. 23:04 (hardlopen)
21.15 Solo: Out Of A Dream 90 min. + Q&A 15 min 23:00 (voetbal, Leonardo)

Vrijdag 15 mei

16.00 Nieuwe Helden 87 min. 17:27 (wielrennen)
16.15 Row Hard, No Excuses 83 min. 22:38 (roeien)
19.00 Kobe Bryant’s Muse 105 min 16:00 (basketball)
19.15 Next Goal Wins 97 min. 20:52 (voetbal)
21.15 Red Army 76 min. 22:46 (ijshockey)
21.30 Messi 93 min. 23:03 (voetbal, Messi)

Zaterdag 16 mei:

14.00 Senna 106 min. 15:46 (formule 1)
14.15 Kobe Bryant’s Muse 105 min 16:00 (basketball)
16.15 Freedom’s Fury 90 min. (waterpolo)
17:45 16.30 Ventoux 90 min. 18:00 (wielrennen)

Do 14 mei

The Unknown Runner

The Unknown Runner biedt een uniek kijkje in de wereld van Keniaanse topatleten middels het volgen van Geoffrey Kipsang Kamworor, wereldkampioen op de halve marathon, in zijn aanloop naar de marathon van Berlijn in 2012. Regisseur Boudewijn de Kemp kreeg onbeperkte toegang tot het trainingskamp en de marathon en sprak vele bekende Keniaanse hardlopers over de manier waarop zij door te rennen hun dromen waarmaken.

The Dark Horse

The Dark Horse vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van Genesis Potini, eenmalige snelschaakkampioen onder de Maori, die leeft met een bipolaire stoornis. Dagelijks moet hij vooroordelen en geweld overwinnen om zijn schaakclub, zijn familie en uiteindelijk zichzelf te redden. Geheel terecht won de film de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam.

Ping Pong

Samen zijn ze maar liefst 703 jaar oud: de acht tafeltennissers die centraal staan in de documentaire Ping Pong.  Allen worstelen met hun ouderdom en de gevolgen daarvan. Zo heeft Terry (81) nog maar een week te leven en bevindt Inge (89) zich in een tehuis als gevolg van dementie. Het is tafeltennis dat ze op de been houdt: allen doen mee aan het wereldkampioenschap voor boven de tachtig en zijn op jacht naar goud. Deze jacht naar goud is tevens een gevecht tegen hun eigen sterfelijkheid. Ping Pong   is een ontroerende ode aan wilskracht en volharding.

Solo: de wet van de favela

Brazilië: het land waar misschien wel de allerbeste en rijkste voetballers vandaan komen, maar ook een land dat getekend wordt door zware armoede in de sloppenwijken, de zogeheten favela’s. In 1994 vertrok documentairemaker Jos de Putter naar Brazilië om de twee elfjarige straatvoetballers Anselmo en Leonardo de Vitor Santiago (Leonardo) te volgen. Zij dromen van een succesvolle carrière in het voetbal om aan het leven in de favela’s te kunnen ontsnappen.
Regisseur Jos de Putter is aanwezig op het festival.

Chariots of Fire

Deze klassieker uit 1981 vertelt het verhaal van Eric en Harold: de één een toegewijd christen, de ander een rijke jood, beide zijn atleten in de Olympische Spelen van 1924. Misschien is Chariots of Fire wel het meest beroemd om de beelden van de rennende atleten op het strand begeleid door de soundtrack van Vangelis. Dat moet je in de bioscoop meemaken.

Solo: Out of a Dream

Na het zien van Solo: de wet van de favela was de aandacht van Willem van Hanegem getrokken en haalde hij probleemkind Leonardo naar Feyenoord. De rest is geschiedenis: Leonardo groeide uit tot een succesvol profvoetballer. In Solo: Out of a Dream gaat Jos de Putter samen met Leonardo naar de sloppenwijk waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. De documentaire heeft het leven van Leonardo voorgoed veranderd maar wat is er geworden van zij die achterbleven? Hoe groot is de invloed die het grote geld van het voetbal op Leonardo en zijn naasten heeft gehad? Een must-see voor de echte voetballiefhebber.
Regisseur Jos de Putter is aanwezig op het festival.

Vr 15 mei

Nieuwe Helden

Als er één sport is die de afgelopen jaren onder vuur heeft gelegen is het wel wielrennen. Het imago van de wielersport is door de vele dopingschandalen bezoedeld. Nieuwe Helden   laat een ploeg zien die zich hierdoor niet laat afleiden en laat zien dat je ook zonder doping kunt winnen. We worden meegenomen naar de Tour de France en zitten de wielrenners van Argos-Shimano zo dicht op de huid dat we zelf haast teamleden worden. Van vallen tot opstaan, van vreugde tot tranen: nog nooit eerder kwam een documentaire zo dicht bij het hart van de wielersport.

Row Hard, No Excuses

Twee mannen in een roeiboot. John Zeigler (51) en Tom Mailhot (41) behoren tot de oudste deelnemers ooit aan de Atlantic Rowing Challenge, een race van de Canarische Eilanden naar Barbados. Deelnemen is duur, er is geen prijzengeld en toch zijn John en Tom bereid om drie jaar van hun levens en al hun spaargeld op te geven om hun doel te halen. Op iedere boot bevond zich een camera en op deze manier krijgen we een unieke blik op wat het nu echt betekent om vol te houden en door te zetten.

Next Goal Wins

Toen het nationale elftal van Samoa ’s werelds ergste nederlaag ooit leed tegen Australië (31-0), belandde de kleine eilanden op de laatste plaats van de FIFA-wereldranglijst en werden ze bekend als ’s werelds slechtste team. Ondanks het feit dat ze al meer dan 10 jaar geen officiële wedstrijd hebben gewonnen wordt het team bijeengehouden door hun pure liefde voor voetbal, hun diepe geloof en hun trots. Met de hulp van een excentrieke nieuwe coach, de Nederlander Thomas Rongen, bereiden ze zich voor op het volgende WK.

Red Army

The Cold War on ice. Vanuit het perspectief van de Russische ijshockeylegende Slava Fetisov vertelt deze zelfbewuste, virtuoze documentaire de geschiedenis van het nationale ijshockeyteam van de Sovjet-Unie. Het team, bijgenaamd The Red Army, beheerste in de jaren tachtig het mondiale ijshockey maar viel parallel met het lot van de Sovjet-Unie na de val van het communisme uiteen.

Messi

Zonder twijfel de grootste voetbalster van het moment, misschien wel van altijd: Lionel Messi. Wie is deze Argentijnse jongen die de wereld iedere keer weer versteld doet staan van zijn voetbalkunsten? Middels gesprekken met de grootste namen uit de voetbalwereld, waaronder Johan Cruyff en Diego Maradona, afgewisseld met nagespeelde sleutelmomenten uit Messi’s jeugd, probeert Álex de la Iglesia deze vraag te beantwoorden.

Za 16 mei

Senna

Senna vertelt het verhaal over het leven en de tragische dood van het Braziliaanse Formule 1 icoon Ayrton Senna. We volgen zijn debuut en de decenniumlange, sportieve vete in de jaren 80 met destijds wereldkampioen Alain Prost en zijn strijd tegen de politieke spelletjes in de sport. In zijn privé-leven is hij echter een bescheiden, introverte man die miljoenen doneerde in zijn geboorteland en volop filosofeerde over zijn leven na de sport.

Kobe Bryant’s Muse

Misschien wel de bekendste basketballer van het afgelopen decennium: na een NBA-carrière van achttien jaar met daarin vijf kampioenschappen staat Kobe Bryant nu op een kruispunt: hoe wordt hij een legende? Wat gaat hij in de volgende fase van zijn leven doen? Kobe Bryant’s Musevolgt Bryant terwijl hij deze zaken overweegt en zowel terugkijkt op zijn carrière als zijn blik op de toekomst richt.
Kobe Bryant’s Muse is een gratis voorstelling die u wordt aangeboden door LIFF en Topsport Leiden.  

Freedom’s Fury

Ten tijde van de Hongaarse revolutie speelt zich in Melbourne een duel af die zich zal kenmerken als een van de bloedigste wedstrijden ooit. Het Hongaarse waterpolo team treft op de Olympische Spelen het team dat de Sovjet Unie vertegenwoordigt. Quentin Tarantino zelf noemde Freedom’s Fury “the greatest story never told” en als dat geen aanbeveling is weten wij het ook niet meer.

Ventoux

Kees van Kooten, Wim Opbrouck en wielerfanaat Wilfried de Jong schitteren in deze gloedniewe wielerkomedie. Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

3 reacties op “16 spectaculaire sportfilms in Sport Film Festival

  1. Voor wanneer staat eigenlijk de film “As sharp as a knife, adventures of LSG Five” van regisseur Peter Passenier geprogrammeerd?

  2. Wim, nu we ons toch niet geplaatst hebben voor de bekerfinale, kunnen we wel naar de film, toch? Voorbespreking voor komend seizoen met een afsluitend diner uitgekozen door der Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*