1 december Snelschaken!!

Beste leden, dinsdag 1 december is ronde 2 van het snelschaken. Tussen bakken met pepernoten en ander snoepgoed in strijden we in 10 voorrondes om plaatsing in groepen. De eerste 6 gaan de finalegroep in, de volgende zes groep 2, etc etc. Zo blijft het spannend tot het einde. Direct na afloop is de prijsuitreiking. Ook kunnen er surprises worden meegenomen en dichters kunnen voorlezen uit eigen werk. Het speeltempo is 3 minuten voor de partij en vanaf de eerste zet 2 secondes per zet erbij. Wie niet komt zal dit jaar door Sinterklaas worden overgeslagen. Het maken van een blunder tijdens een snelschaakpartij is door de ALV weggestemd met 93% van de stemmen. Er kan u dus niks gebeuren.

 

2 reacties op “1 december Snelschaken!!

  1. Voor de verandering even een serieuze vraag van mij. Sinds anderhalf jaar zijn de officiële regels m.b.t. een promotiezet bij het snelschaken aangescherpt. Onlangs was ik getuige van de volgende situatie:

    De witspeler verplaatst zijn pion van a7 naar a8 en drukt de klok in. Vervolgens kijkt hij om zich heen om een witte dame te zoeken. De zwartspeler zet echter de klok onmiddellijk stil en claimt de winst. Hij wordt hierin door de arbiter in het gelijk gesteld: dit witspeler heeft immers een onreglementaire zet uitgevoerd.

    Ik was me er toen nog niet van bewust de deze regel nu zo streng is geworden. Ervan uitgaande dat we bij onze interne snelschaakavondjes wel de FIDE-regels volgen, neem ik aan dat wij deze regel nu ook bij ons van toepassing is?

    Verder meen ik me te herinneren, maar dat weet ik niet 100% zeker, dat een zogenaamde “Russische rokade” wel is toegestaan. Hierbij laat je de pion op a7 staan, maar zet eerst een dame op a8. Pas daarna verwijder je de pion van a7 en drukt de klok in. Klopt dat?

    De “normale” rokade is natuurlijk: je verplaatst de pion eerst van a7 naar a8. Daarna vervang je de pion op a8 door een dame. En dan druk je de klok in.

    • In principe kun je inderdaad de overwinning claimen als iemand zijn pion op a8 laat staan en de klok al heeft ingedrukt. Idem dito als iemand je koning pakt. Ik vrees zelfs dat zonder tekst/uitleg een toren omgekeerd neerzetten ook onreglementair is terwijl iedereen weet dat er een dame mee bedoeld wordt. Ik hoop dan alleen dat spelers onderling het in goed overleg oplossen als het bijvoorbeeld echt even een vergissing was, gezien het informele karakter van het LSG Snelschaken. Met de Russische Rokade kan ik prima leven. Een aandachtspunt blijft altijd het vroeg pakken van een dame. Sommige spelers pakken haar al terwijl de pion nog 5 stappen naar rokade moet gaan. In zekere zin kan dat uitgelegd worden als hinderen van de tegenstander.

      Het meest simpele is promoveren en de klok stil zetten als je geen dame voor handen hebt. Een dame zoeken (of paard, loper, toren). Plaatsen op het veld van de pion. Klok weer in werking stellen. Dat mag namelijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*