Onverwachte toeschouwer

Geen Giri dit jaar. Misschien iemand anders? Had de organisatie nog een mooie surprise uit de hoge hoed getoverd? Nee, dit jaar niet. Maar er was wel een heel bijzondere toeschouwer.

Deze toeschouwer wilde toch even een kijkje nemen (foto Harry Gielen)

Vier koplopers
Uiteindelijk komt kwaliteit toch boven drijven zeggen ze vaak. Na drie ronden zijn er slechts vier spelers met de volle buit. De vier overgebleven grootmeesters toonden aan waarom zij favoriet zijn in de strijd om de eindoverwinning. Het ging bij niet iedereen even gemakkelijk, maar Roeland Pruijssers had dit keer wel een relatief makkelijk rondje. Met kleine middelen verkreeg hij al groot positioneel voordeel en toen zijn tegenstander even niet oplette, maakte een stukoffer vrijwel direct een einde aan de partij.

Ook Arnaudov had het niet heel moeilijk. In een vrij tamme opening, ging zijn tegenstander – Dennis Brouwer – al snel de fout in en verloor een pion. Dat kwam de zwartspeler niet meer te boven.

Arnaudov – op 100% – zal zaterdagavond van een bye gaan genieten

De overige twee grootmeesters moesten er wel flink voor werken. Benjamin Bok versloeg met wit LSG-troef Mark van der Werf. In een Spaanse Zaitsev maakte zwart vrij makkelijk gelijk, maar speelde daarna het eindspel erg onhandig. Dat moet je tegen zo’n sterke grootmeester natuurlijk niet doen en Bok bouwde zijn voordeel dan ook langzaam maar zeker uit en kwam na een lange strijd ook op 3 uit 3. De laatste die zich bij het leidende viertal voegde, was Predrag Nikolic. Stefan Bekker zette de boel rustig op maar kon niet voorkomen dat zwart toch in het voordeel kwam. De witspeler verdedigde echter stug en uiteindelijk kwam er een eindspel van K+T+L vs K+T op het bord. Theoretisch remise, maar in de praktijk best lastig. Maar toch ook weer niet zo lastig dat je je mat in 1 moet laten zetten… Dat gebeurde echter wel waardoor ook Nikolic op 100% blijft staan.

LSG-ers op bord 1 en 2: Predrag Nikolic en Mark van der Werf

De volgende fragmenten wilde ik u niet onthouden. In een rustige Engelsman krijgt Daniel Zevenhuizen groot voordeel en lijkt een fraaie partij te gaan winnen totdat… Kijk en huiver!

In het volgende fragment is goed te zien wat er kan gebeuren als je even niet goed op de verdediging let.

Tot slot nog een mooi beeld wat is vast gelegd op de gevoelige plaat.

Foto gemaakt door Tymen Schoots