De spanning wordt opgevoerd

De laatste ronde is nog nooit zo spannend geweest. In veel weekendtoernooien heeft de uiteindelijke winnaar vaak 5½ uit 6. Dat zal nu niemand meer gaan lukken. Na 5 ronden hebben we 10 koplopers met 4 uit 5!

Op het eerste bord had een frisse Arnaudov al snel geen enkel probleem meer tegen de met wit spelende Nico Zwirs. Daarbij verbruikte de witspeler ook nog eens enorm veel tijd en leek een zwarte overwinning letterlijk en figuurlijk een kwestie van tijd. Zwirs verdedigde echter sterk en naarmate er steeds meer stukken werden geruild, eindigde de partij uiteindelijk toch in een puntendeling.

Verrassend genoeg kwamen de twee grote (rating)favorieten beiden niet tot winst. Predrag Nikolic moest het met zwart gaan proberen tegen Lennert Lenaerts die met wit weinig risico’s wenste te nemen. Alles wat geruild kon worden, werd geruild en in het resterende toreneindspel was ook weinig te beleven. Benjamin Bok kwam niet door de Caro Kann van Ruud van Meegen heen. In een modevariant leek Van Meegen goed op de hoogte, maar toch miste Benjamin een zeer goede kans. Daarna was het eerder wit die tevreden mocht zijn met een hallfje.

Bok – Van Meegen onder toeziend hoog van Daniel Noteboom (foto: Harry Gielen)

Al deze puntendelingen gaven een heleboel spelers de kans om op gelijke hoogte te komen. Dit gebeurde dan ook vrijwel maximaal. De eerste speler die op 4 uit 5 kwam was de verrassing van de groep met koplopers: Joost Heltzel. Hij had een relatief makkelijke indeling en dat was goed te zien aan de partij.

Twee gevaarlijk outsiders – Robby Kevlishvili en Quinten Ducarmon – hadden gisteravond ook een bye genomen en waren er dus helemaal klaar voor. Met een overwinning konden ook zij zich bij de loplopers voegen. Robby speelde met wit een rustige positionele Franse Tarrasch en kreeg wat ruimtevoordeel. Er leek niet zoveel aan de hand voor zwart, maar toen Maurice vrijwillig 21…f5 speelde, werd de loper op d4 opeens zeer sterk. Met kleine middelen versterkte wit zijn stelling totdat zwart in onderstaande stelling opeens de fout in ging.

Robby doet nog steeds mee voor de hoofdprijs (foto: Harry Gielen)

Quinten moest het met zwart opnemen tegen Stefan Bekker. De witspeler zette de partij niet al te ambiteus op en zwart had al snel het betere van het spel. Ondersteund door zijn loperpaar werden de koningsvleugelpionnen naar voren gespeeld en stortte de witte stelling min of meer vanzelf in elkaar. De slotcombinatie was wel aardig.

Ook Quinten kwam op 4 uit 5 (foto: Harry Gielen)

De andere troef van LSG – Mark van der Werf – kwam ook op 4 uit 5 door met zwart ex-LSG-er Adrian Clemens te verslaan. In een Benoni won hij met een kleine combinatie een pion en wist dit kleinood na 45 zetten te verzilveren. Roeland Pruijssers revancheerde zich uitstekend voor zijn nederlaag van gisteravond door met wit Cees IJzermans te verslaan. In een rustige Italiaan waarin tegenwoordig iedereen snel a2-a4 speelt, was er aanvanjelijk nog niet zo veel aan de hand. Cees verzwakte wat onnodig zijn damevleugel waarna Roeland wat voordeel kreeg. Deze liet dat op zijn beurt weer wat verwateren totdat zwart opeens een vergifitgde pion op f2 nam en zijn paard kwijt was.

Spektakel in de slotronde dus! Tien spelers met 4 uit 5 in de wetenschap dat een remise kan betekenen dat je buiten de prijzen eindigt. Voor iedereen dus ‘all or nothing’. Helaas zijn er maar vier live borden…

Tot slot nog een aardig miniatuurtje van Michiel van Wissen.