Toppers hebben het zwaar in de 1e ronde

Om iets over half acht was het zo ver. Een uitgebreide speech van toernooidirecteur en commentator Rudy van Wessel werd gevolgd door wat korte mededelingen van de wedstrijdleiding. Daarna konden de klokken worden gestart en was de volle zaal in Corpus direct doodstil. Zo’n 360 mensen in drie verschillende groepen begonnen aan het 77e Noteboomtoernooi.

De prachtige speelzaal in Corpus zit gezellig vol


Vaak zijn de verschillen in de eerste ronde (te) groot omdat er op rating wordt ingedeeld waardoor er vaak weinig verrassende uitslagen te noteren zijn. Deze eerste ronde was hierop echter een uitzondering. Her en der werden wat halfjes gemorst. Zo kreeg Arres Oudshoorn een prettig plusje tegen de Caro Kan van Jan Breukelman. Veel kon hij met zijn loperpaar niet doen waarna het punt werd gedeeld. Ook Mark van der Werf kwam niet door de verdediging van zijn tegenstander Arjan van der Leij heen en moest tevreden zijn met een halfje.

De grootste verrassing van deze ronde was de nederlaag met de witte stukken van één van de grote favorieten van het toernooi. De nummer twee van de plaatsingslijst – Wouter Spoelman – verloor van Thijs Roorda. In een rustig opgezette Engelsman kreeg wit een prettige plus, maar de ervaren GM ging in op wat onduidelijke complicaties in plaats van het verder uitmelken van zijn plusje. Zwart bleef goed verdedigen en pakte uiteindelijk alle witte pionnen van het bord. Een mooie scalp voor de jonge speler van Philidor Leiden.

De verrassing van de dag: Thijs Roorda verslaat Wouter Spoelman

Ook de overwinning van Rolf Korstjens tegen Rick Lahaye mag niet onvermeld blijven. In een rustige gesloten Siciliaan ging de witspeler de complicaties niet uit de weg. Met meer tijd op de klok was het de oud-winnaar die de fout in ging waarna zwart het eindspel niet meer kon houden.

De laatste verrassing aan de ‘raamkant’ – waar de eerste twaalf borden van de A-groep staan – kwam op naam van Hebert Perez Garcia. Na een opmerkelijke opening leek wit goed te staan, maar dat bleek allemaal erg mee te vallen. Toen Julian van Overdam geen fatsoenlijk plan meer kon bedenken, hoefde zwart alleen maar alle stukken te pakken.

De overige toppers maakten geen fouten. Albert Blees was als eerste klaar met LSG-er Ornett Stork. De zwartspeler zette de partij erg ambitieus op maar toen een tegenactie in het centrum niet goed kon worden opgevangen ging het snel mis. Roeland Pruijssers had toch ook nog de nodige moeite tegen jeugdspeler Joris Kokje. Na een wilde Hollandse opening kregen de heren onderstaande stelling op het bord.

Roeland Pruijssers deed wat er van hem verwacht werd

Arthur Pijpers, Miquel Admiraal en Robby Kevlishvili zijn ook allemaal spelers waarmee rekening moet worden gehouden. Zij wonnen allemaal redelijk eenvoudig hun eerste partij hoewel Robby daar nog wel wat techniek voor moest laten zien. Dat lukte hem prima. De grote naam die we nog niet tegen zijn gekomen is natuurlijk die van Fedorchuk. Hij was op papier al de sterkste en zeker na het wegvallen van Spoelman zijn alle ogen op hem gericht. In zijn partij tegen Oosterom ging het ogenschijnlijk redelijk gemakkelijk.

Het was goed om te zien dat Fedorchuk na afloop ook nog even de tijd nam om Oosterom uit te leggen wat hij wel had moeten doen. Niet alle sterke spelers nemen na afloop nog even de tijd voor een korte analyse.

Bij een groot toernooi als dit en de vele partijen die worden gespeeld, is het natuurlijk makkelijk om iets vermakelijks te missen. Vandaar dat ik me in eerste instantie richt op de topborden, maar bij een rondje in de zaal probeer ik altijd de spelers te spotten waarvan ik weet dat ze vrijwel altijd de meest krankzinnige partijen kunnen spelen. En dat bedoel ik dan in positieve zin. Vandaar dat ik de partij van Dennis Kerstens een beetje heb gevolgd… en jawel, ik werd niet teleurgesteld!

Tot slot wil ik de deelnemers – die dit verslag lezen – nog oproepen om leuke partijen of fragmenten zeker met de organisatie te delen. Vermakelijk materiaal is altijd welkom voor het verslag.

De foto’s bij dit verslag zijn gemaakt door Adinda Serdijn. Meer foto’s van de vrijdagavond kunt u hier vinden.

Geplaatst in Rondeverslagen
1 Reactie op “Toppers hebben het zwaar in de 1e ronde
 1. Jan en Berna Roorda schreef:

  Thijs gefeliciteerd met je winst tegen een grootmeester. Goed gedaan!
  Je tweede partij tegen een FM heb je ook gewonnen.
  We zijn trots op je.
  Ga zo door:)
  Liefs van je trotse ouders, broer en zus.