Spannende ontknoping in 77e Noteboom

Het belooft een spannende ontknoping te gaan worden. Met nog één ronde te gaan hebben we nu vier koplopers. Pijpers – Fedorchuk was helaas een snelle remise waarbij meer rekenwerk over de eventuele indeling van de laatste ronde zal hebben plaatsgevonden dan schaaktechnisch rekenwerk op het bord. Fedorchuk verraste de LSG-er enigszins met zijn openingskeuze – het Berlijns (gaaap) in plaats van zijn gebruikelijke Siciliaan. Arthur besloot geen risico’s te nemen en was tevreden met een halfje en koos voor een snelle zetherhaling.

Roeland Pruijssers was de eerste die ook op 4½ punt wist te komen. In een Schotse partij ging Julian van Overdam opvallend snel ten onder. Wit speelde een variant die al niet echt als bijzonder goed te boek staat en ging al heel snel in de fout. Zwart won een pion, kreeg een gigantisch centrum en ook nog eens een beslissende aanval.

Die vierde koploper is Floris van Assendelft die met een bye in de tweede ronde en verder alleen maar overwinningen ook bijzonder goed bezig is. Na zijn mooie overwinning van gister tegen de sterke Admiraal, had hij nu iets meer geluk met de indeling. Met wit tegen Adriaan Clemens was – op papier – een mooie kans om op 4½ punt te komen. De zwartspeler ging op zet 4 al in de fout waarna wit al direct een prettige plus had. De zwarte velden werden ernstig verzwakt en toen de zwarte dame ook nog op avontuur ging, was het vrij snel gebeurd. Zwart moest zijn dame inleveren en kreeg daar onvoldoende materiaal voor terug. Floris maakte het op een leuke manier af en mag het vanmiddag op gaan nemen tegen Fedorchuk.

Op het vinkentouw
Als de twee topduels beide in remise zouden eindigen, zijn er nog wat mensen die ook aanspraak kunnen maken op de overwinning. Migchiel de Jong herstelde zich van zijn nederlaag van gisteren tegen Fedorchuk met een vlotte overwinning tegen Guido Wagenvoorde. Migchiel had met wit duidelijk meer begrepen van dit stellingstype dan zijn tegenstander en maakte het leuk af.

De jonge Max Warmerdam blijft het ook erg goed doen en bracht met een vlotte overwinning zijn score op 4 uit 5. Met wit had hij weinig moeite met de Caro Kan van Kambiz Sekandar. Een kleine onnauwkeurigheid van zwart zorgde al voor bijna onoverkomelijke problemen.

Ook Robby Kevlishvili hield zijn hoop op de eindzege in leven door met zwart in een lange partij van Rick Lahaye te winnen. In een rustige Engelse opening had zwart al vrij snel geen problemen meer en kon hij al bogen over wat voordeel. Op zet 32 gooide Robby de knuppel in het hoenderhok.


Rick Lahaye in opperste concentratie tijdens zijn partij tegen Robby Kevlishvili


De laatste speler met nog een theoretische kans op de eindoverwinning is Jeffrey van Vliet. Lange tijd leek het erop dat Liam Vrolijk met zwart meer dan OK stond vanuit een Franse McCutcheon, maar toen zwart niet doortastend genoeg was, kon wit langzaam de boel overnemen. Uiteindelijk werden de bekende positionele defecten van het Frans zwart fataal. Zijn koning bleef op f8 staan waardoor de toren nooit in het spel kwam en in de slotstelling is ook zijn witveldige loper slechts een toeschouwer.

B-groep
De twee koplopers deden elkaar ook hier geen pijn hoewel er hier wel voor gespeeld werd. Uiteindelijk werden vrij snel alle stukken geruild en in een gelijk eindspel werden de handen geschud.

Cas kok in zijn duel tegen Rogier Zoun


Eén van de achtervolgers wist te profiteren. Piet van Eeghen versloeg met wit Jeroen Frijling en kwam op deze manier ook op 4½ uit 5. In een gesloten Siciliaan reageerde zwart niet goed op de witte aanvalsdrift en kwam dan ook in grote problemen.

C-groep
In deze groep zagen we een wisseling van de wacht. De enige speler met 100% – Onur Ada – verloor in een ingewikkelde partij van Agus Sutrisno die zo de leiding overnam. Hij kreeg hier gezelschap van Klaas-Jan Koedijk die met zwart Sean Leijdekkers versloeg. Wit overzag vlak na de opening een tactisch grapje en verloor een pion. Deze werd echter onnodig weer terug gegeven waarna het nog een lange partij leek te worden. Een incorrect stukoffer van wit hielp zwart alsnog aan een makkelijke overwinning. Beide heren mogen nu in een onderlinge ontmoeting uit gaan maken wie er met de eer vandoor zal gaan.

Geplaatst in Rondeverslagen