Philidor slaat wederom toe

Nu zijn er in Leiden twee grote toonaangevende schaakverenigingen; Philidor Leiden en LSG. In het verleden lag deze broederstrijd nog wel eens gevoelig maar dat is al lang niet meer het geval. Het is dan ook erg leuk om te zien dat juist twee spelers van Philidor het tot nu toe erg goed doen. Reuzendoder Thijs Roorda sloeg deze ronde opnieuw toe door de sterker ingeschatte Jeffrey van Vliet overtuigend te verslaan. Een fraaie partij inclusief dameoffer.

Maar ook clubgenoot Guido Bakker liet van zich horen door outsider Albert Blees te verslaan. In een eindspel met zware stukken bleek de witte vrijpion toch erg vervelend.

Stef van der Zon – ook van Philidor – kon hier helaas geen derde stunt aan toevoegen. Hij verloor in een scherpe Najdorf van Robby Kevlishvili die hierdoor ook op 2 uit 2 kwam.

Hoe gaat het dan met de spelers van de organiserende vereniging? Ook daar was een stunt(je) te noteren. Onze gewaardeerde wedstrijdleider intern Robert Straver versloeg met zwart FM Mees van Osch. In een oerdegelijke Caro Kan pakte de LSG-er rustig alle witte pionnen die hem werden aangeboden om vervolgens het paardeindspel eenvoudig te winnen.

De favorieten
Vanmorgen maakte de hoogste vier borden geen fout. Dit keer was de LSG hoop op de eindoverwinning als eerste klaar. Kambiz Sekandar koos tegen Arthur Pijpers voor de ruilvariant van het Frans. Dat dit niet altijd tot een saai halfje hoeft te leiden werd hardhandig aangetoond.

Miguoel Admiraal kwam ook op 2 uit 2 door met wit Pieter Verhoef te verslaan. Na een mislukte zwarte opening miste Admiraal een opgelegde kans en werd de partij zowaar nog spannend. Uiteindelijk werd de druk toch te groot en ging zwart alsnog in de fout.

Ook de twee overgebleven grootmeesters met 100% wonnen – allebei met wit – hun partij. Het beeld in beide partijen was redelijk vergelijkbaar. Een klein plusje werd langzaam uitgebouwd tot groter voordeel waarna de zwarte stelling instortte. In Pruijssers – Vroombout ging het relatief hard terwijl Stefan Tabak het tegen Fedorchuk wat langer wist te rekken.

Stefan Tabak en Enrico Vroombout konden het niet bolwerken tegen het grootmeesterlijk geweld


We hebben nu een groep van 13 spelers met de volle buit. In de 3e ronde zien we ook al wat interessante indelingen die tot het nodige spektakel zouden kunnen leiden. Vooral de clash tussen de twee clubgenoten Warmerdam – Pruijssers springt in het oog.

Geplaatst in Rondeverslagen