Drie koplopers na drie ronden

Na drie speelronden zijn er nog maar drie spelers met de volle 100%. Als eerste van de koplopers won Migchiel de Jong van Guido Bakker. In een positionele Rossolimo variant van het Siciliaans kwam zwart er nauwelijks aan te pas. Wit koos voor een opstelling met tegengestelde rokades en kon al snel een gevaarlijke aanval opzetten. Hiertegen kon één van de verrassingen van de vorige ronde weinig verzinnen.


Migchiel de Jong in opperste concentratie


Fedorchuk kwam relatief gemakkelijk op 3 uit 3. Tegenstander Ivo Wantola speelde de opening niet heel actief en leverde al snel het loperpaar in. Zwart moest hiervoor wel zijn koningsvleugel enigszins verzwakken en hier probeerde Ivo dan ook van te profiteren. Zwart verdedigde nauwkeurig en toen wit ook nog eens een speculatief en vooral incorrect stukoffer speelde, was de partij eigenlijk al voorbij.


Fedorchuk in actie tijdens zijn partij uit de 2e ronde


De laatste partij van de dag zorgde ook voor de derde koploper. LSG-er Arthur Pijpers versloeg met wit Fred Slingerland in een complex dame-eindspel. Vanuit de opening had wit de hele tijd een klein plusje maar het was niet duidelijk of dat wel voldoende zou zijn. Toen Fred op zet 35 een klein bloopertje beging, won wit een pion en werden de winstkansen serieus. Ondanks dat Arthur het ook niet optimaal speelde, wist hij uiteindelijk wel het volle punt binnen te halen en zich zo bij de andere twee koplopers te voegen.

Arthur Pijpers voor zijn zeeslang tegen Fred Slingerland


The beat goes on…
Bij veel activiteiten is een rustig achtergrondmuziekje altijd wel welkom. Bij schaken is dat vaak net even anders… Door zeer ongelukkige omstandigheden valt het toernooi samen met één of ander dance feest op een nabij gelegen weiland. De wind staat echter zo ongunstig dat we de hele dag al een vrij onaangename beat in de speelzaal te horen krijgen. Bij een beetje normale muziek zou dat niet zo’n probleem zijn, maar dit eentonige geboink werkt toch wel een beetje op de zenuwen. De toernooidirecteur heeft ons beloofd dat het vanavond om 23.00 uur afgelopen zou zijn zodat we morgen in ieder geval in alle rust kunnen schaken.

Verrassingen
De hoofdrolspelers van de vorige ronden deden het net allemaal wat minder goed, maar Robert Straver deed toch weer een beetje van zich spreken. Ik moet zeggen dat ik Robert wel eens interessantere openingen heb zien spelen maar laten we het erop houden dat hij behoorlijk veel respect had voor zijn tegenstander en daarom koos voor deze slappe opzet. Miguoel Admiraal trok zich er weinig van aan en overspeelde zijn tegenstander in eerste instantie volledig. We komen erin na de 36e zet van wit.

Dat Wouter Spoelman niet in de beste vorm verkeert, was al wel duidelijk na de 1e ronde. Maar iedereen had toch wel verwacht dat hij zich nog wel zou mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Dat lijkt echter niet meer het geval na zijn miraculeuze ontsnapping van vandaag. Joris Kokje speelde met zwart een fantastische partij, maar faalde jammerlijk in de afronding.

Spektakel
Uiteraard was er deze ronde ook het nodige spektakel te beleven. Zoals ik in een eerder verslag al aangaf, houd ik altijd bepaalde spelers in de gaten vanwege hun attractieve speelstijl. Nu stelde Jan Breukelman me in de eerste ronde – met zijn Caro Kan – nog een beetje teleur, maar dat heeft hij nu ruimschoots goed gemaakt. In een leuke aanvalspartij versloeg hij Ornett Stork.

Ook de partijen van Bram van den Berg zijn altijd leuk om te zien. Voor mij te moeilijk om te doorgronden, dus onthoud ik me dit keer van enig commentaar. Speel na en geniet!

De held tot nu toe – Thijs Roorda – kon het niet bolwerken tegen Floris van Assendelft hoewel het leek alsof hij er dichtbij was. Na een wat onregelmatige opening offerde zwart eerst een kleine kwaliteit waarna wit er op zijn beurt een stuk tegenaan gooide. In een zeer lastig te verdedigen stelling liet Thijs zich pardoes mat zetten.

Tot nu toe werd er netjes op rating ingedeeld. Vanaf ronde vier is de indeling op weerstandspunten wat toch verrassend indelingen met zich mee kan brengen. Zo spelen Robert Straver en voormalig LSG 1 speler Adriaan Clemens op bord drie tegen elkaar en mag Bram van den Berg het aan bord twee opnemen tegen Arthur Pijpers. Eens kijken hoeveel koplopers we aan het einde van de avond nog over hebben.

Geplaatst in Rondeverslagen
1 Reactie op “Drie koplopers na drie ronden
  1. ’t Was weer leuk eens op het toernooi aanwezig te zijn. Voor vandaag ben ik aangewezen op de verslaglegging op deze website. Daarvoor dank, zo kan ik ’t toch blijven volgen.
    Heel veel succes en sterkte morgen (als je geen vrije dag hebt genomen, da’s meestal slimmer na zo’n weekend).