Anish Giri in da house!

Een zaterdagavondronde in een weekendtoernooi geeft vaak een wat troosteloze aanblik met alle lege borden en een amper voor driekwart gevulde zaal door de vele byes die opgenomen worden. Om toch enig leven in de brouwerij te houden had de toernooidirectie daarom een side-event bedacht rond niemand minder dan Anish Giri!

Het eerste deel bestond uit een simultaan waarvoor men zich vooraf kon aanmelden. Voor de jeugd was deelname gratis en vele jonge schakertjes schreven zich hiervoor in. Ook enkele sterke clubspelers wilden het wel eens tegen Nederlands sterkste schaker opnemen. Na een welkomstwoord door toernooidirecteur Rudy van Wessel liep Anish eerst een rondje langs de borden waarbij iedere deelnemer zichzelf voorstelde en ook een vraag aan Anish mocht stellen. Enige hilarische momenten waren het gevolg, bijvoorbeeld toen een jeugdig spelertje vroeg: Hoe lang zit u al op schaken?! Hierna volgden het rondje eerste zetten waarbij ook van iedere deelnemer een foto als aandenken gemaakt werd en ook het publiek hun toestellen en mobieltjes het werk konden laten doen.

Anish Giri neemt alle tijd om vragen uit het publiek te beantwoorden


De vriendelijkheid waarmee Anish iedereen te woord stond, verdween als sneeuw voor de zon toen de eerste zetten op de borden werden gedaan. Met de verbetenheid van een roofdier stortte Anish zich op zijn prooien. Indrukwekkend snel en koelbloedig efficiënt in de afwerking werd de ene na de andere tegenstander in recordtijd mat gezet of tot opgave gedwongen. Zelfs ervaren cracks als Adinda Serdijn en meervoudig Leids jeugdkampioen Rolf Corstjens waren niet opgewassen tegen het geweld van Anish. Even leek het erop dat vroeger LSG-lid Martin Vlasveld het toreneindspel dicht kon timmeren en Anish op remise zou kunnen houden. Helaas voor hem vond Anish nog net een klein gaatje om door te breken. Amper anderhalf uur later stond er een indrukwekkende 29-0 op het scorebord.

Ook Rolf kon het niet bolwerken tegen Anish


Na een pauze waarin Anish uitgebreid de aamwezige journalist van het Leids Dagblad te woord kon staan, ging de avond verder met deel twee. Uitdagers uit het publiek konden het met wit en 3 minuten op de klok opnemen tegen Anish met 2 minuten achter de zwarte stukken. En ook hier ging Anish er vol in. A tempo zettend hield hij elke tegenstander onder druk en benutte hij de kansen die hij zelf creëerde. Soms gebruikte hij zelfs minder dan 15 seconden voor de hele partij! Ook erkende vluggeraars als Quirinius van Dorp en Eelco Kuipers moesten in het stof bijten.

Onder toeziend oog van zeer veel publiek redde ook Eelco Kuipers het niet


Grootmeester Erik van den Doel verloor een pionnetje en gaf na geforceerde dameruil onmiddellijk op. De avond vorderde en de vraag hing steeds meer in de lucht of er nog iemand een succesje zou gaan halen tegen deze op stoom gekomen machine. Internationaal meester Lucas van Foreest leek ook opgeknoopt te worden maar counterde venijnig. Het in groten getale aanwezige publiek in een kring om het bord ging op de tenen staan maar koeltjes ontweek Anish alle valkuilen en haalde ook deze vis op het droge. Hing Ting Lai, de ongekroonde vluggerkoning van Nederland, moest er aan te pas komen om Anish in een fraaie pot uiteindelijk op de knieën te krijgen. Daarna was het weer business as usual en vielen de punten voor Anish als rijpe appelen. Meester Fred Slingerland leek het tempo van Anish ook bij te kunnen houden en de stelling onder controle te hebben maar ook hier brak Anish weer fraai door. Als apotheose van de avond mocht collega grootmeester en vriend van Anish Jan Smeets plaatsnemen achter de witte stukken. Ongetwijfeld toch enigszins vermoeid trapte Anish in een grapje dat Jan in de stelling had weten te vlechten en reikte Anish Jan de hand. Eindstand: een magistrale 22 uit 24 voor Anish tegen niet misselijke tegenstand!

Jan Smeets: “Ik heb net met hem gegeten maar ik wil wel even van hem winnen.”


Met de monsterscore van 51 uit 53, lovende woorden van Rudy van Wessel, een envelop met inhoud en een daverend applaus van de aanwezigen kon Anish tevreden huiswaarts keren. Een geslaagde zaterdagavond tijdens het Noteboomtoernooi in Corpus Reis door de mens!

Wim Zwinkels

Geplaatst in Nieuws
1 Reactie op “Anish Giri in da house!