And then there were only two

We gaan de zondag in met twee koplopers. Alle hoop van de organiserende vereniging LSG is gevestigd op Arthur Pijpers die vrij eenvoudig won van Bram van den Berg. In een doorschuifvariant van het Frans lette Bram even niet goed op en gaf hij zwart de kans tot een zeer thematisch ruimingsoffer in het centrum.

De tweede koploper is de grote toernooifavoriet Sergey Fedorchuk die met wit opmerkelijk eenvoudig IM Migchiel de Jong versloeg. In een ongebruikelijke Fransman kwam wit al vrij snel iets beter te staan. Het leek erop dat Migchiel wel zag wat eraan zat te komen, maar dat het middel elke keer net wat erger dan de kwaal was. Na een paar onnauwkeurigheden was het ‘opeens’ hopeloos. Tja, dat heb je wel eens tegen die sterke grootmeesters.

Achtervolgers
Met nog twee spelers op 100% was het natuurlijk de vraag wie zich bij de achtervolgende groep kon voegen. In het duel der verrassingen aan bord drie won Adriaan Clemens met wit van Robert Straver. In een Hollandse partij zette wit zijn stukken net wat handiger neer en kon hij zijn positionele plus steeds verder uitbouwen. Uiteindelijk stortte de zwarte stelling als vanzelf in elkaar. Adriaan kwam hiermee dus op een nette 3½ uit 4. Een bord lager zaten twee IM’s tegenover elkaar. Miguoel Admiraal zette de partij met wit behoorlijk ambitieus op door snel g2-g4 te spelen in een relatief rustige Egel. Floris van Assendelft ving de activiteit rustig op en toen Admiraal zich in een gecompliceeerde stelling verrekende was het vrij snel over. Ook Van Assendelft op 3½ dus. De derde en laatste speler die op 3½ kwam, was Roeland Pruijssers. Hij was met wit ingedeeld tegen de verrassende Robin van Ee en leek weinig moeite te hebben het volle punt binnen te halen. In de opening won hij als vrij snel een pion. Toen hij een tweede pion pakte, kreeg zwart nog wat kansjes op compensatie, maar toen de zwartspelers deze kansen aan zich voorbij liet gaan, was het vrij snel gebeurd. Het duel tussen de twee sterke jeugdspelers Liam Vrolijk en Max Warmerdam eindigde na een lang gevecht – waarin zwart de betere kansen had – in remise waardoor beide spelers op 3 punten bleven steken.

Tot nu toe heb ik alleen aandacht besteedt aan de A-groep omdat het schrijven van zo’n verslag anders wel heel veel tijd in beslag gaat nemen. Maar nu er wat tekening in de strijd begint te komen, kijken we toch ook even wat er in de andere groepen gebeurt.

B-groep
Hier hebben we ook twee koplopers met de volle buit. LSG-er Cas Kok kende de opening beduidend beter dan zijn tegenstander Jip Damen. In een scherpe Grunfeld speelde wit een bekend pionoffer wat normaal niet wordt aangenomen. Jip pakte de pion wel maar zag direct niets beters dan het kleinood weer terug te geven en een slechter eindspel te spelen.

Rogier Zoun uit Zoetermeer is de tweede koploper in de B-groep. In een partij met wisselende kansen versloeg hij met zwart Paul Aben, In de opening offerde wit twee pionnen waarvoor hij behoorlijk gevaarlijke compensatie had. Na veel complicaties won Rogier uiteindelijk toch het eindspel met een pion meer. Cas en Rogier mogen nu – net als de koplopers in de A-groep – in het onderlinge duel gaan uitmaken of we één koploper hebben bij het ingaan van de laatste ronde.

C-groep
Ook hier hebben we een LSG-er als koploper en dit keer zelfs een ongedeelde koploper! Na drie ronden waren er nog vijf spelers met 100%, maar Onur Ada wist als enige tot winst te komen. Hij speelde met wit tegen Peter van Diepen en in een rustige Siciliaan ging het lange tijd gelijk op. Toen zwart afwikkelde naar een minder toreneindspel ging het van kwaad tot erger. Onur maakte het gedecideerd af.

Nog twee ronden te gaan en nu de vermoeidheid mee gaat spelen, kan er nog van alles gebeuren!

Geplaatst in Rondeverslagen