Clubavond LSG-Jeugd dinsdag 29 augustus 2017

Na het opwarmertje op dinsdag 22 augustus moesten we op dinsdag 29 augustus weer flink aan het werk bij de schaakles.

Meester Henk startte in Stap 1 de les met de uitleg van het schaakbord: lijnen, rijen en diagonalen (schuine lijnen). Er zijn 64 velden: 32 witte en 32 zwarte velden. We noemen ze allemaal hokjes. Ieder hokje heeft zijn eigen naam. Van a1 t/m h8. We noemen eerst de letter en daarna het cijfer. De letters en cijfers staan aan de rand van het bord. De letters zijn altijd klein geschreven. Vervolgens blz 3 uit het werkboek van Stap 1 gemaakt: “benoem de velden”. Tot slot nog partijtjes gespeeld.

Meester Eelco begon de 1e les in Stap 2. Eerst nog even de belangrijkste dingen uit Stap 1 herhaald!. Vervolgens activiteit van de stukken gedaan. Vervolgens mat zetten met Koning + Dame tegen Koning. Afgesloten met de spelvorm waarbij het paard zo veel mogelijk pionnen van de tegenstander moest pakken.

Meester Justin heeft in de 1e les van Stap 2+ het volgende besproken: het thema mat in 1 of 2; dubbelschaak; kort begin met jager, helper en bewaker.

Baruch en Elliot maken opgaven uit het werkboek in Stap 2+

Bij meester Edwin kwam in Stap 3/3+ het volgende aan de orde:

Samen met Jakob en Luca zijn we gestart in stap 3 met het afmaken van de opening. Martin was er vandaag helaas nog niet bij. De drie ‘Gouden regels’ waren nog wel bekend en daar hebben we er nu twee aan toegevoegd.

  1. Pion in het centrum
  2. Stukken ontwikkelen naar actieve velden
  3. Koning in veiligheid
  4. Goede positie voor de dame
  5. Torens verbinden

Als we dit voor elkaar hebben, is de opening afgemaakt. Het was dan ook goed om te zien dat Jakob en Luca – die tegen elkaar moesten spelen in de interne – dit prima tot uitvoering brachten in hun onderlinge partij.

Daarna zijn we begonnen met het behandelen van veel gemaakte fouten in de opening. Dat zijn er 7 waarvan we de eerste 2 hebben bekeken.

  1. Ruilen van ontwikkelde stukken – hiermee help je de ontwikkeling van je tegenstander en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  2. Te veel pionzetten – hierdoor verlies je tijd en verzwak je de stelling.

Tussendoor hebben we ook nog wat visualisatie spelletjes gedaan. Ik noemde een veld en Jakob en Luca moesten om de beurt zeggen welke kleur dat veld had. Zonder het bord te zien natuurlijk! Daarna gingen we ‘blind’ een paard van a1 naar h8 spelen. Om de beurt moest er een zet worden gedaan. Om het wat moeilijker te maken, hebben we van de d-lijn een sloot gemaakt. Het paard mag niet in de sloot springen en dus niet op de d-lijn komen. Dit ging beide heren goed af! Dit soort oefeningen helpen je om een beter beeld van het bord te krijgen en zorgen er ook voor dat het noteren steeds makkelijker en sneller zal gaan.

Na de interne zijn we begonnen in het werkboek.

David begon het eerste half uur in zijn werkboek en na de interne ben zijn we aan de slag gegaan met Rontgen. Dit kan worden gebruikt in de aanval en de verdediging. Een stuk kan door een vijandelijk stuk heen kijken en dat noemen we rontgen werking.

Samen hebben we een heleboel voorbeelden door genomen die David allemaal goed wist op te lossen!

Aan het einde van de les hebben we met zijn allen nog even de partij van Jakob tegen Luca op het demonstratiebord bekeken.

De 1e ronde van de interne competitie gaf de nodige verrassende uitslagen. Maar eerst noemen we het aandoenlijke debuut van Benjamin, Tijmen en Milan. Het was een verfrissend gezicht om de jongere generatie met de “ouderen” te zien meestrijden.

Een leuk duel was Tijmen tegen Benjamin. Tijmen moest tegen het einde van de partij met Dame en Koning tegen de Koning. Na veel zetten werd het toch nog pat! Milan wist van meester Rob te winnen na goed spel.

wat een plezier toonden Benjamin en Tijmen!

Toch ook verrassend was de zege van Elliot tegen Davit.

Davit (L) tegen Elliot

Jakob (R) wint tegen Luca

Sander boekte een degelijke zege met zwart tegen de steeds sterker wordende Lukas.

De uitslagen:

Interne LSG jeugd seizoen 2017/2018

Results of Round 1

Bd White Black Results
1 Lukas van Dorp Sander Hankel 0 – 1
2 David Tan Sven de Ridder 1 – 0
3 Jakob Hooglander Luca Bedaux 1 – 0
4 Baruch van Rijn Karsten van Dorp 0 – 1
5 Elliot Karamoy Davit 1 – 0
6 Tymen Benjamin van Haastert ½ – ½

 

 

Tot komende dinsdag/meester Rob

Geplaatst in Interne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*